12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPolitistii romani l-au cercetat pe VanGoethem in lipsa

Politistii romani l-au cercetat pe VanGoethem in lipsa

Politia a informat Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si a cerut Ministerului Afacerilor Externe sa comunice daca cetateanul american beneficiaza de imunitate diplomatica.
VanGoethem beneficia de imunitate de jurisdictie penala pe teritoriul Romaniei conform Conventiei internationale privind relatiile diplomatice (Viena, 1961). Era comandantul Detasamentului de securitate al puscasilor marini din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti. La scurt timp dupa eveniment, Christopher Robert VanGoethem a luat legatura cu superiorii sai. Ambasada SUA a trimis o masina care l-a recuperat. A fost scos de pe teritoriul Romaniei, fara a se preciza directia exacta. Ambasada a informat doar ca VanGoethem se afla la o baza militara americana din Europa. Pe 5 decembrie 2004, puscasul marin a parasit Romania prin Aeroportul International “Henri Coanda”, la bordul unei curse aeriene de linie. S-a legitimat in fata politistilor de frontiera cu un pasaport diplomatic. De obicei, membrilor personalului administrativ al ambasadelor nu li se elibereaza pasapoarte diplomatice. Este posibil ca documentul de calatorie care-i conferea criminalului libera trecere sa fi fost eliberat chiar a doua zi dupa accident, pentru a-i facilita acestuia parasirea rapida a Romaniei.

MAE reactioneaza cu intarziere

Ministerul Afacerilor Externe a protestat printr-un demers oficial pe langa Ambasada SUA la Bucuresti. S-au solicitat readucerea in Romania a cetateanului american vinovat de producerea accidentului si ridicarea imunitatii acestuia. Solicitarea de ridicare a imunitatii avea ca scop aducerea in fata instantelor romane a cetateanului american. S-au transmis instructiuni Ambasadei Romaniei in SUA pentru a face demersuri pe langa autoritatile americane. Impotriva puscasului marin s-au desfasurat cercetari in lipsa.
In 6 decembrie 2004, Politia Capitalei anunta ca a finalizat cercetarile in cazul accidentului rutier in care si-a gasit sfarsitul Teo Peter. Concluziile anchetatorilor romani erau categorice: angajatul Ambasadei SUA la Bucuresti, soferul jeep-ului Ford Expedition care a provocat accidentul, se face vinovat de infractiunile de omor din culpa si sustragere de la recoltarea probelor biologice. Politistii Capitalei au atasat la dosar si raportul medico-legal intocmit de INML. Potrivit medicilor, Teo Peter a suferit mai multe lovituri, care i-au provocat o hemoragie interna, cu rupturi de organe interne, leziuni cranio-meningo-cerebrale si o hemoragie cerebrala, care au dus la deces.
Dosarul a ajuns pe biroul procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti.

Vinovat este… mortul

Pe 7 decembrie 2004, o echipa de procurori militari americani a sosit la Bucuresti. Au colaborat cu procurorii romani la ancheta. Un expert tehnic a examinat cele doua masini implicate in accident pentru a stabili dinamica producerii accidentului. S-a stabilit ca cele doua masini circulau cu viteza legala. Cea a americanului avea 40 de km la ora, iar taxiul – 43 de km la ora. Conducatorul Daciei in care se afla Teo Peter a fost in imposibilitatea tehnica de a evita impactul pentru ca puscasul marin nu a respectat semnele de circulatie. Un politist din statul Virginia trimis la Bucuresti pentru a desfasura o investigatie a ajuns la concluzia ca puscasul marin nu era beat, iar vina pentru accident apartine si soferului de taxi. La cererea familiei artistului Teo Peter, autoritatile romane au efectuat o noua expertiza, pentru a stabili cu exactitate imprejurarile si vinovatiile in cazul accidentului. Specialistii au ajuns la concluzia ca puscasul marin, seful Serviciului de protectie al Ambasadei americane din Bucuresti, circula cu o viteza de 46-52 km/h. Indiferent de viteza, el nu putea evita accidentul, in conditiile in care nu a respectat doua indicatoare de oprire in intersectie. Chiar daca taximetristul roman ar fi rulat cu 100 km la ora, impactul nu putea fi evitat.

Americanul are antecedente

Functionarul ambasadei a mai fost implicat intr-un accident de circulatie pe 1 martie 2004. Atunci, americanul conducea un Trabant din 1967, inmatriculat in tara, pe numele sau. Nu se stie din ce motive Christopher VanGoethem a pierdut controlul volanului si s-a izbit puternic de un copac. Si in acest caz, VanGoethem si-a sunat mai intai colegii de la ambasada si abia dupa aceea a chemat politia. In declaratia pe care a dat-o politistilor, la opt ore de la producerea accidentului, el dadea vina pe carosabilul ud.
Christopher Robert VanGoethem a fost pus sub acuzare in SUA. Autoritatile romane nu au mai formulat cererea de extradare. Dosarul referitor la moartea basistului Teo Peter nu mai poate fi gasit decat la Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti. Poate nici acolo.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă