11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialParazitii firmelor de asigurari, escroci de milioane de euro

Parazitii firmelor de asigurari, escroci de milioane de euro

Fraudele in asigurari cauzeaza, anual, prejudicii de milioane de euro societatilor de profil. Potrivit unor estimari ale companiilor de asigurare, 30 la suta din sumele platite pentru despagubiri sunt deturnate prin frauda. Pentru combaterea acestui fenomen, toate societatile de asigurari au departamente specializate, formate mai ales din fosti politisti, care fac investigatii private ori de cate ori exista suspiciuni de frauda. Chiar si asa, abia 10 la suta din fapte sunt descoperite sau pot fi probate, sustine generalul de politie (r) Nicolae Moldoveanu, directorul Corpului de Control al unei firme de asigurari. Departamentul condus de Moldoveanu a angajat nu mai putin de 70 de "detectivi", majoritatea fosti politisti, si a reusit anul trecut sa recupereze peste 3 milioane de euro de la cei care le-au escrocat firma.
Este imposibil de facut o statistica exacta a fraudelor, deoarece, in cele mai multe cazuri, autorii nu ajung pe mana politiei. Chiar daca isi recupereaza pagubele, firmele de asigurari prefera sa pastreze discretia asupra incidentelor, orice mediatizare fiind perceputa drept o antireclama, care alunga clientii.

Despagubiri repetate pentru acelasi accident

Una dintre cele mai raspandite fraude este cea de deschidere a mai multor dosare de dauna, pentru acelasi accident rutier, la mai multe firme de asigurari. Un astfel de incident a fost descoperit anul trecut de echipa de control a unei societati de asigurari. In iulie 2006, utilizatorul unui autoturism Hyundai cumparat in leasing a avizat firma de asigurari ca masina a fost implicata intr-un accident de circulatie. Daunele solicitate s-au ridicat la 40.000 de lei noi. Pentru ca existau suspiciuni de fraudare, au fost facute mai multe verificari. Inspectorii societatii de asigurari au constatat ca soferul avizase inca patru societati de asigurari, pentru acelasi accident, prezentand procese-verbale emise de politie la date, locuri si in imprejurari diferite. Mai mult, escrocul prezentase documente de reparatii (facturi, devize etc.) fictive cu preturi de piese si manopera foarte mari. In total, soferul deschisese nu mai putin de 11 dosare de dauna, din care au fost platite sase. Extinderea cercetarilor a relevat ca acelasi individ, folosindu-se de un autoturism Chrysler, mai aplicase aceeasi stratagema de fraudare. El a inscenat un accident rutier pentru care a deschis 11 dosare de dauna la aceeasi societate de asigurari, obtinand ilegal despagubiri de 300.000 de lei noi.

"Teapa" la service

Alte fraude sunt comise de partenerii de afaceri ai societatilor de asigurari, cum ar fi service-urile auto sau chiar firmele de brokeraj. Surprinzator este faptul ca, de multe ori, tepele sunt date de service-uri cunoscute drept serioase, reprezentante ale unor producatori de autoturisme de renume. Este cazul Mit Motors International SRL, reprezentantul Mitsubishi in Romania.
In 2002, un cetatean german care conducea un autoturism Mitsubishi Pajero apartinand unei societati de leasing a provocat un accident rutier in timp ce rula pe Bulevardul Aviatorilor din Capitala. Potrivit procesului-verbal de constatare incheiat de Brigada de Politie Rutiera, jeep-ul a suferit doar avarii minore (la capota motorului, aripa stanga fata, farul stang, masca si bara de protectie). Societatea asiguratoare a fost avizata, dupa care autoturismul a ajuns in service-ul Mit Motors pentru reparatii. Spre surprinderea reprezentantilor firmei de asigurari, Mit Motors le-a remis o adresa potrivit careia in urma accidentului jeep-ul Mitsubishi Pajero ar fi avut avarii grave la sasiu. "In urma accidentului suferit de autoturism, sasiul s-a deformat puternic in zona (…). Va informam ca solutia tehnica de reparatie este inlocuirea sasiului cu altul nou", se arata in adresa Mit Motors. Desi nu prea le-a venit sa creada povestea celor de la service, reprezentantii firmei de asigurari au platit devizul, care a depasit 600 milioane de lei vechi. Cateva saptamani mai tarziu, cand autoturismului in cauza i-a fost efectuata revizia tehnica, s-a descoperit ca sasiul nu fusese schimbat, avand aceeasi serie. Service-ul Mit Motors a fost somat de asigurator sa returneze contravaloarea sasiului. Dupa ce prejudiciul a fost recuperat, incidentul a fost ingropat, fara ca politia sa mai fie sesizata.

"Discretia" asiguratorilor incurca politia

Daca firmele de profil se plang de lipsa unei legi speciale care sa incrimineze frauda in asigurari, nici politia nu este multumita de reglementarile legale specifice. Surse din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) ne-au spus ca se lovesc de multe ori de "discretia" asiguratorilor. Acestia nu vor sa se faca valva in jurul cazurilor de frauda, ca nu cumva sa-si piarda din clienti. Din acest motiv, politia nu are nici pe departe o imagine de ansamblu asupra fenomenului. Mai mult, spun politistii, nu exista cadrul legal in baza caruia Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa puna la dispozitia anchetatorilor informatiile necesare in derularea anchetelor.
Din cazuistica politistilor s-au conturat mai multe metode de fraudare: incheierea unor polite de asigurare de catre agenti sau brokeri care nu mai detineau autorizatii sau carora le-au fost retrase, insusirea de bani din sumele incasate de la clienti, prin falsificarea documentelor de decontare, intocmirea retroactiva a politelor de asigurare, intocmirea in fals a dosarelor de despagubiri si supraevaluarea daunelor, inscenarea unor accidente etc. Potrivit IGPR, in 2006 au fost instrumentate 188 de dosare penale, din care 92 au fost deja finalizate. In total, anul trecut politia a anchetat 139 de persoane, dintre care 53 au fost trimise in judecata. Numarul infractiunilor constatate in legatura cu sistemul asigurarilor s-a ridicat la 333, gama acestora mergand de la delapidare, inselaciune, abuz in serviciu pana la fals intelectual si uz de fals.

Escrocherii cu brokeri

Una dintre fraudele grave descoperite anul trecut de politie s-a inregistrat la Targoviste. Potrivit surselor judiciare, anchetatorii au declansat urmarirea penala impotriva directorului filialei ARDAF Targoviste, pentru delapidare, abuz in serviciu, fals si uz de fals. Alaturi de acesta, au mai fost inculpati directorul adjunct al filialei, 10 agenti si inspectori de asigurari, precum si administratorul unei firme de brokeraj.
Ancheta politiei a stabilit ca in perioada 2003-2005 cei doi directori ai sucursalei ARDAF Targoviste si-au instigat subordonatii sa incheie polite de asigurare in numele firmei de brokeraj, desi aceasta nu incheiase nici un contract cu societatea de asigurari. Astfel, brokerul a incasat ilegal de la ARDAF comisioane in valoare totala de peste 7 miliarde de lei vechi. In timpul cercetarii penale, administratorul firmei de brokeraj a recunoscut ca o parte din banii incasati ilegal "s-a intors" la directorii sucursalei ARDAF. Extinderea anchetei a dus la descoperirea unei fraude si mai mari. Potrivit surselor judiciare, cei doi directori ai filialei ARDAF Targoviste si-au atras si complicitatea unei alte firme de brokeri din Capitala, prejudiciind societatea la care erau angajati cu peste 40 miliarde de lei vechi. Metoda folosita de escroci nu a fost foarte ingenioasa. Frauda s-a consumat prin confirmarea in fals a incasarii contravalorii a peste 1.000 de polite de asigurare, incheiate de broker. Cu alte cuvinte, firma de brokeraj a incasat banii pe asigurari si a virat fictiv sumele in contul ARDAF, cu complicitatea celor doi directori. Cele doua dosare penale au fost conexate, politia declinandu-si competenta in favoarea Departamentului National Anticoruptie Bucuresti.

Frauda la stat

Nu doar firmele private sunt escrocate la asigurari, dar si statul. Anul trecut, IGPR a instrumentat un caz deosebit de complex, frauda descoperita prejudiciind bugetul de stat cu peste 5,5 milioane de dolari. Totul a pornit de la un control al Curtii de Conturi la Eximbank. Verificarile au relevat ca reprezentantii acestei banci au incasat ilegal contravaloarea unei polite de asigurare in valoare de peste 5,5 milioane de dolari. Polita de asigurare "in nume si cont stat" asigura riscul de neplata in cazul derularii unor contracte comerciale externe. Inspectorii Curtii de Conturi au sesizat IGPR, care a demarat imediat o ancheta. Pentru ca existau indicii ca la mijloc este vorba de fapte de coruptie, politia si-a declinat competenta in favoarea DNA. Procurorii anticoruptie ii cerceteaza, pentru abuz in serviciu, pe numerosi membri ai staff-ului de conducere de la Eximbank: fostul presedinte al bancii, doi ex-vicepresedinti, directorul Directiei Financiar-Bancare, directorul Directiei Analiza Bancara, directorul Directiei Juridice, precum si seful Serviciului Audit si Control Intern. Acestia sunt cercetati pentru "operatiuni bancare ilegale, contractarea, acordarea, creditarea si emiterea unor polite de asigurare in nume si cont stat".

Lege speciala antifrauda

Escrocheriile in sistemul de asigurari au cunoscut o evolutie ascendenta imediat dupa 1990, dupa intrarea pe piata a firmelor private din domeniu. In ultimii ani, asistam la o crestere fara precedent a cazurilor de frauda prin comiterea cu intentie sau prin inscenarea unor accidente de circulatie, furturi de bunuri asigurate, provocarea deliberata a unor incendii, supraevaluarea unor despagubiri, precum si prin abuzuri din partea angajatilor societatilor de asigurare in stabilirea si plata despagubirilor.  In prezent, in legislatia romaneasca nu se stipuleaza exact ce reprezinta frauda, in ce consta aceasta si ce fapte specifice din domeniul asigurarilor constituie infractiuni.  In opinia asiguratorilor, o lege speciala, care sa incrimineze toate infractiunile specifice domeniului asigurarilor, ar avea o mai mare autoritate si, in acelasi timp, aplicabilitate.

Cele mai citite
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....
Ultima oră
Pe aceeași temă