15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPaltanea de la SRI Prahova numea consulii Romaniei

Paltanea de la SRI Prahova numea consulii Romaniei

Fostul sef al sectiei de informatii a SRI Prahova, colonelul (r) Corneliu Paltanea, a reusit, prin trafic de influenta, sa impuna un cetatean strain consul onorific al Romaniei in Cipru. Prin interventii pe langa fostul director al SRI Virgil Magureanu, pe langa un fost ministru de Externe, cipriotul Emilios Thoma a devenit "indispensabil" pentru Serviciu si a fost luat sub supraveghere de Paltanea. Evident, totul contra cost: patru sejururi turistice impreuna cu familia in Cipru, diverse bunuri trimise prin sofer, plus un imprumut nereturnat in valoare de 160.000 dolari.

 

Desi trebuiau sa construiasca impreuna case, Paltanea a cumparat cu banii cipriotului o vila in Corbeanca pe care, ulterior, a inchiriat-o cu 4500 dolari pe luna. "Imprumutul" a fost posibil dupa ce l-a asigurat pe cipriot ca o sa-l "tempereze" pe iordanianul Fahti Taher, care urmarea, prin lansarea unor zvonuri si presiuni, sa puna mana pe 30% din actiunile Marriott Bucuresti la un pret de 10 ori mai mic, actiuni detinute de Emilios Thoma.
In urma unei decizii a Curtii Constitutionale, unul din cele trei dosare in care este judecat Corneliu Paltanea a ajuns la Tribunalul Prahova, adica fieful celui care controla judetul in urma cu cinci ani.

 

Magureanu propulseaza consuli
Dupa "reclama" facuta de Paltanea, cipriotul a fost sustinut chiar de fostul director al Serviciului, Virgil Magureanu, care a facut presiuni la conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Acest lucru a fost posibil dupa ce Paltanea i-a aranjat cipriotului o intalnire cu ministrul de Externe din vremea respectiva, Adrian Severin. Magureanu a recunoscut, in fata anchetatorilor, ca Emilios Thoma a fost sprijinit de SRI in numirea sa drept consul onorific dupa caracterizarea excelenta facuta de colonelul Paltanea. Pentru a avea control total asupra cipriotului, fostul ofiter a deschis o fisa tip "F" pe numele cetateanului strain, de dare in consemn a acestuia la frontiera, dar nu a implementat in baza oficiala de date a Serviciului informatiile despre cetateanul strain. Motivul era simplu: seful SRI Prahova a urmarit sa-l protejeze pe Thoma de o eventuala "luare in lucru" reala, pe care ar fi putut sa o faca orice alta unitate a SRI. Daca altcineva s-ar fi gandit sa-l ia in evidenta pe cipriot, lucrurile s-ar fi blocat instantaneu deoarece "obiectivul" era deja supravegheat de alta unitate.

Paltanea, "sub acoperire" in Cipru
Odata cazut in plasa tesuta de fostul director SRI Prahova, Thoma a devenit numai bun de "stors" avantaje. In 1996 Paltanea a intocmit un document, dat spre aprobare prim-adjunctului directorului SRI, Vasile Lupu, martor in cauza. Invinuitul se autopropunea pentru efectuarea unei asa-zise misiuni "sub acoperire" in Cipru, in vederea obtinerii unor informatii de la Emilios Thoma, cerand sa i se aprobe ca toate cheltuielile acestei deplasari sa fie suportate de ONT Carpati, al carui patron era deja Thoma. Lupu a aprobat aceasta deplasare, insa a cerut ca cheltuielile sa fie suportate de SRI, cu conditia sa se demonstreze, la revenirea in tara, ca misiunea a fost indeplinita. La intoarcere, Paltanea nu a mai depus la SRI nici un document, fapt ce demonstreaza ca a plecat in Cipru in interes personal. Pe parcursul acestor ani, fostul sef al SRI Prahova a sustinut peste tot ca cipriotul Thoma este o persoana de incredere, dupa ce l-a verificat personal. In realitate, s-a constatat ca in perioada respectiva Emilios Thoma era in atentia mai multor structuri de combatere a spalarii banilor, ba mai mult, un alt serviciu secret romanesc detinea date compromitatoare despre cipriot.

Afaceri cu Ioan Niculae si "interventii" la Remus Opris
Cu toate acestea, Paltanea l-ar fi introdus pe Thoma in afaceri cu prietenii sai – afaceri cu petrol si zahar. La un moment dat, s-a intalnit la Sinaia cu Ioan Niculae pentru o afacere cu zahar, care nu s-a mai perfectat. Interventiile lui Paltanea au ajuns pana la fostul secretar al Guvernului Romaniei, Remus Opris. Fostul deputat a sustinut la audieri ca il stia pe Paltanea, dar nu a recunoscut vreo intalnire cu Emilios Thoma si Mihail Voicu.
In scurt timp, colonelul SRI a inceput sa ceara favoruri. Impreuna cu familia si prietenul sau, Niculae Popescu, au efectuat patru concedii in Cipru fara sa plateasca un leu. In plus, i-a cerut lui Thoma sa-i primeasca fiul, Octavian Paltanea, sa lucreze timp de doua saptamani la un hotel ce-i apartinea cipriotului. Odata angajata, odrasla a primit si un telefon mobil ale caror convorbiri erau achitate de ONT Carpati. In scurt timp, factura a ajuns la 2500 de dolari, motiv pentru care i-a fost intrerupta cartela.

Teren pentru odrasla colonelului
Paltanea a primit de la fratii Thoma, pe langa concedii de lux, o serie de obiecte de imbracaminte, incaltaminte de "firma" si un ceas de aur marca Oysters in valoare de 5000 de dolari.
Observand "potentialul" celor doi cetateni straini, Paltanea a hotarat ca e momentul sa actioneze in stil mare. Conform dosarului, i-a convocat pe cei doi frati si le-a propus sa construiasca o vila la Cheia. Pentru asta avea nevoie de 120.000 de dolari pentru achizitionarea unui teren, bani care au fost trimisi in contul unei cunostinte a ofiterului. Paltanea a cumparat un teren aflat vizavi de vila sa, dar pe numele fiului sau. Aceste fapte urmeaza a fi cercetate intr-un dosar separat, in timp ce fostul sereist a negat pe parcursul anchetei ca i-ar fi indus in eroare pe cei doi cetateni straini si a sustinut ca banii au fost luati sub forma de imprumut.

Imprumut cu cantec
Pe fondul acestei promisiuni, invinuitul i-a pretins cetateanului cipriot suma de 160.000 de dolari cu titlu de imprumut. Dupa ce a primit banii, Paltanea a intrerupt orice legatura cu cetateanul strain. Fostul colonel a folosit banii in interes personal, mai precis, a achizitionat o vila in Corbeanca pe numele fiului sau, vila pe care a inchiriat-o ulterior contra sumei de 4.500 de euro/luna catre SC OMV Romania. Conform intelegerii, Paltanea ar fi trebuit sa-i restituie in 5 ani banii "imprumutati": "Ulterior Paltanea Corneliu nu s-a mai intalnit cu mine niciodata sa discutam despre rambursarea sumei", se arata in declaratia lui Thoma.
In total, serviciile turistice, bunurile materiale si sumele de bani pretinse si primite de invinuitul Paltanea de la cetateanul cipriot Emilios Thoma insumeaza echivalentul sumei de 180.000 de dolari. Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra cotei-parte din imobilul detinut de invinuit in coproprietate cu sotia sa.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teritorial Militar Bucuresti.
Paltanea nu este la prima "isprava" de acest gen. Judecat in trei dosare, fostul ofiter SRI are "noroc" cu toptanul. Primul dosar, in care a fost acuzat de trafic cu produse petroliere, a ajuns, in urma unei deciziii a Curtii Constitutionale care decreteaza ca civilii nu mai pot fi judecati de instantele militare, la Tribunalul Prahova, adica tocmai fieful sau. Ultima masura luata de judecatorii prahoveni: ridicarea interdictiei de a parasi tara pentru Corneliu Paltanea.

Miza: actiunile Marriott

In schimb, anchetatorii au descoperit altceva: in anul 2000 Emilios Thoma detinea 30 la suta din actiunile companiei ce are in administrare hotelul Marriott din Bucuresti. La data respectiva Thoma a intrat in conflict cu Fahti Taher, care detinea 15 procente. Cel din urma a inceput sa faca presiuni asupra cipriotului sa-i vanda pachetul de actiuni detinut contra unei sume de 10 ori mai mica decat valorau ele in realitate. In 2000 Emilios Thoma detinea actiuni evaluate la 30 milioane de dolari. Conform declaratiilor lui Mihail Voicu, Taher ar fi avut mai multe discutii cu Thoma, pe care l-a lasat sa inteleaga ca incercarile lui de a-i prelua pachetul de actiuni ar fi sprijinite de persoane aflate la conducerea SRI, structura de care Fahti Taher a lasat sa se creada ca nu este deloc strain. Cipriotul l-a informat pe Paltanea despre problema pe care o avea cu Taher. Conform actelor din dosar, seful SRI Prahova l-a asigurat ca o sa vorbeasca cu capii Serviciului, pentru ca acestia, la randul lor, sa-l linisteasca pe Taher, in sensul ca acesta din urma sa nu mai faca presiuni asupra lui Thoma pentru a-i prelua pachetul de actiuni.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă