11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPadurea Darmanesti a ajuns la oamenii lui Tiriac

Padurea Darmanesti a ajuns la oamenii lui Tiriac

– 7.000 de hectare de padure au primit inapoi mostenitorii printului Stirbey, exponentul uneia dintre cele mai vechi familii boieresti din Romania. Retrocedarea in sine a ridicat semne de intrebare.
– La scurt timp dupa retrocedare, intr-o singura zi au avut loc doua vanzari, la acelasi notar, in care au fost implicati austriacul Otmar Golles (cercetatorul "stiintific" al vanatorilor de la domeniul de la Balc), Calin Husar (unul dintre actionarii ziarului "Cotidianul"), precum si doua firme private austriece.
– Intreaga tranzactie a fost supervizata de Robert Raduta, considerat mult timp "mana dreapta" a lui Ion Tiriac.

Comisia judeteana Neamt a aprobat in vara anului trecut restituirea domeniului Darmanesti (judetul Bacau) pentru urmasii Elisabetei stirbey. Directia Silvica Bacau a ridicat numeroase obiectii si a votat impotriva. Silvicultorii considera suspecta retrocedarea in conditiile in care urmasii – Basarab Brancoveanu si Sherban Georges Cantacuzino – nu au inaintat actele originale de proprietate, ci doar duplicate. Ei au exprimat dubii asupra legalitatii dreptului de proprietate al familiei stirbey deoarece pe actul de proprietate exista o stampila a unui credit ipotecar. stampila dovedeste ca averea printului a fost ipotecata pentru un imprumut la societatea Creditul Agricol Ipotecar. Potrivit legii, stirbey putea sa-si recapete proprietatea doar dupa ce-si achita creanta. Nu exista insa la dosarul de retrocedare un document care sa demonstreze ca familia printului a returnat banii. "Se cunoaste ca dosarul nr. 9 pentru mosia Darmanesti contine documente in copie pe care era aplicata o stampila nedatata a Creditului Agricol Iptecar al Romaniei. De asemenea, pe aceste documente este aplicata si o stampila a cabinetului de avocatura cu mentiunea "conform cu originalul". Dupa transmiterea dosarului de la Comisia Locala Darmanesti, noi, reprezentantii din comisia judeteana, am formulat obiectiuni la dosar", se arata intr-o nota emisa de Directia Silvica Bacau. Reprezentantii directiei sunt nemultumiti ca argumentele lor au fost ignorate: "Desi am ridicat aceste obiectiuni, comisia judeteana a votat cu majoritate de voturi cererea de retrocedare a mostenitorilor familiei stirbey".

Detectivii de la silvicultura
Specialistii silvici au luat pe cont propriu identificarea arhivei Creditului Agricol Ipotecar. "Am vrut sa obtinem date referitoare la dosarul de credit 2206. Afirmam cu responsabilitate ca am reusit sa patrundem in sala de lectura a arhivelor doar o singura data si atunci doar amenintand cu sesizarea institutiilor statului (DNA, presedintie). Am inteles si atitudinea ostila.
Directia Arhivelor Municipiului Bucuresti a raspuns anterior Cabinetului de Avocatura Maria Constantin ca nu are in pastrare documente emise de Creditul Agricol Ipotecar. Or, noi am gasit toate documentele de infiintare si existenta a Societatii de Credit Ipotecar, precum si un fond de arhiva pentru perioada 1931-1940". Cu toate acestea, in urma cercetarii arhivei, dosarul 2206 nu a fost gasit. Directia Silvica Bacau a tras si concluzii: "Societatea Creditul Ipotecar a existat, mosia Darmanesti a facut, probabil, obiectul unui credit dupa anul 1940, iar cabinetul de avocatura stie de existenta creditului si a dosarului 2206, altfel nu s-ar explica refuzul repetat de a prezenta in original documentele pe care se afla aplicata stampila creditului ipotecar".
Istoric in ceata
Mostenitorii familiei stirbey au inaintat la dosar o copie din Monitorul Oficial din 1947 in care se face referire la trecerea in administrarea statului, in speta a casei Padurilor Statului, a mosiei Elisabetei stirbey, in suprafata de 6.676 ha. Acesta este considerat argumentul forte al dosarului de restituire si care, sustin mostenitorii, atesta ca ei erau proprietari inainte de nationalizare. "Autorizam Ministerul de Agricultura si Domenii, ca autoritate tutelara, sa dea mandat Casei Padurilor statului sa incheie conventiuni cu fiecare dintre proprietari pentru stabilirea raporturilor intre acestia si CAPS, relativ la drepturile ce rezulta prin ei, din calitatea lor de proprietari", se arata in Monitorul Oficial. In Monitorul Oficial apare si referinta despre proprietatea familiei Elisabetei stirbey, trecuta in administrarea Casei Padurilor. Potrivit unor surse din cadrul Directiei Silvice Bacau, "in Monitorul Oficial nu se trecea si ipoteca pe avere, doar se consemna un fapt la acea vreme". Aceleasi surse sustin ca, in 1947, statul a luat in administrare padurile parasite de proprietari pe vremea razboiului si praduite de localnici. Sursele citate spun ca familia stirbey si-ar fi parasit domeniul de la Darmanesti, "fapt atestat si de Finantele din acea vreme, care constata ca nu a mai fost platit fiscul de ani de zile". Totodata, mai apar in Monitorul Oficial al epocii alte proprietati al caror statut juridic nu era prea clar. "De exemplu, averea lui N.D. Ghika. Domeniul Ghika avea proprietatea in diviziune cu statul. Ghika mai detinea doar o treime din padurile sale, restul ajunsese in posesia statului. Situatia aceasta nu apare in Monitorul Oficial. Apare doar ca proprietatea N.D. Ghika a trecut in administrarea Casei Padurilor Statului", au precizat sursele.

Un document interpretabil
Mostenitorii au introdus la dosar un document reprezentand o decizie a comisiei judetene prin care padurea familiei stirbey nu a fost expropriata potrivit reformei din 1945. Maria Constantin, avocatul mostenitorilor, sustine ca acest document, prezent in original in dosarul de restituire, demonstreaza clar faptul ca familia stirbey era proprietara padurii de la Darmanesti.
Initial, pe baza Legii 187 din 1945, Comisia locala Darmanesti a luat decizia ca terenurile forestiere sa fie luate de la boieri si impartite la tarani. Comisia judeteana a fost nevoita insa pe baza articolului 239 (care facea referire doar la exproprierea terenurilor agricole) sa anuleze hotararea luata de comisia locala, in urma unui proces care dadea castig de cauza familiei stirbey. "Asemenea procese, castigate de boieri, au avut loc pe toata Valea Trotusului. Dar nu era decat o decizie de procedura. Hotararea judecatoreasca prevedea ca reforma agrara se refera doar la terenurile agricole, nu si la paduri. Nu este un document care sa ateste proprietatea. Iar din partea familiei stirbey a fost prezent un procurator, nicidecum proprietarul", ne-au spus sursele citate din Directia Silvica Bacau.

Doua vanzari in acelasi timp
Dupa ce Comisia judeteana Bacau a votat pentru retrocedarea averii familiei stirbey (cu un vot impotriva, cel al Directiei Silvice), au inceput tranzactiile cu cele 7.000 ha padure. Intr-o singura zi, pe 31 iulie 2006, au avut loc doua vanzari. Mostenitorii au dat padurea pe cinci milioane de euro societatii "Golles Turism si Gastronomie" (cu unic actionar cetateanul austriac Otmar Golles). Imediat – in aceeasi zi – firma lui Golles a revandut mosia firmei "Forestier Mu Silvicultura". Otmar Golles este "cercetatorul stiintific" al domeniului de vanatoare de la Balc, domeniu concesionat de la Ministerul Agriculturii de catre Ion tiriac. Golles a fost adus special din Austria pentru se ocupa de circuitul de hranire, gestionare si dezvoltare a vanatului la domeniul de la Balc.
Cele doua tranzactii s-au facut la Oradea, "pe loc", la acelasi notar, Cornel Dehelean. "A existat un precontract. A fost gasit un cumparator. A fost un intermediar. S-a pus in aplicare o intelegere care s-a incheiat cu trei luni inainte de retrocedare", ne-a declarat Calin Husar (actionar la ziarul "Cotidianul"), unul dintre protagonistii acestei afaceri in calitate de mandatar al lui Sherban Georges Cantacuzino. "Am fost rugat de Sherban Georges sa-l ajut. Eu am fost la notariat, eu am deschis cont. El nu s-a putut deplasa. L-am cunoscut prin Nicolae Ratiu, familia Ratiu era foarte apropiata de familia stirbey", ne-a declarat Calin Husar. El sustine ca nu a luat nici un ban pentru servicii: "Am fost doar mandatar".
Un alt mandatar, de data aceasta pentru celalalt mostenitor, Basarab Brancoveanu, a fost avocata Maria Constantin.

Raduta, supervizorul afacerii
Potrivit mai multor surse din cadrul Directiei Silvice Bacau, dar si de la Primaria Darmanesti, de dosarul de retrocedare s-a ocupat Robert Raduta (considerat "mana dreapta" a lui Ion tiriac). "Raduta a fost la noi de doua ori, impreuna cu avocata Maria Constantin, interesandu-se de cum merg lucrurile legate de dosarul de retrocedare al familiei stirbey", au afirmat surse de la Darmanesti.
Vanzarea mosiei de la Darmanesti s-a facut la limita legii, sustin surse din zona silvicultorilor. "Potrivit Codului silvic, Romsilva avea drept de preemptiune asupra cumpararii padurii. Pentru a vinde, mostenitorii familiei stirbey aveau nevoie de o negatie din partea noastra. Se depunea o cerere care primea un raspuns in 30 de zile. Tranzactiile s-au facut imediat insa", ne-au spus sursele citate.
Padurea de la Darmanesti a ajuns, in cele din urma, in proprietatea societatii "Forestier Mu Silvicultura" SRL, cu sediul in comuna Voluntari. Actionariatul reuneste doua firme austriece – Gronda Holding Gmbh si HMP Immobilien Gmbh – si trei cetateni austrieci. "Societatea a fost infiintata special pentru achizitionarea de terenuri forestiere. A fost inscrisa in domeniul silvic. Am inteles ca firma va infiinta un ocol silvic privat care sa administreze padurea de la Darmanesti", ne-a declarat Bogdan Marinescu, seful Inspectoratului Silvic Bucuresti.

Otmar Golles, implicat in scandalul platformei Sofert Bacau

Otmar Golles ne-a declarat ca el i-a cunoscut personal pe mostenitorii familiei stirbey si asa a ajuns sa le cumpere proprietatea.
Golles nu recunoaste, insa, ca a fost intermediarul vanzarii padurii catre firma Forestier Mu Silvicultura SRL. "Vanzarea a fost facuta intre ei, austriecii", ne-a spus in schimb Calin Husar.
Totodata, Golles sustine ca nu-l cunoaste pe Robert Raduta, cel care ar fi supervizat rezolvarea dosarului de retrocedare.
Firma "Golles Turism si Gastronomie" a fost implicata intr-un caz controversat de privatizare, si anume vanzarea platformei Sofert Bacau.
Societatea lui Otmar Golles a finantat cu 100 miliarde lei firma "Eldo Import Export", care a cumparat platforma Sofert printr-o licitatie suspectata de aranjamente.
Cazul face obiectul unui dosar penal, trei persoane fiind arestate pentru luare de mita.
De altfel, "Golles Turism" este o firma de apartament, cu un capital social de 2 milioane lei. Activitatea economica este aproape nula.
Desi a declarat ca principal obiect de activitate infiintarea si administrarea de restaurante, societatea nu detine nici un restaurant.
De asemenea, firma "Golles Turism si Gastronomie" nu apare nici la Directia Agricola Bihor, cu toate ca are ca activitate secundara declarata comertul cu cereale, fructe sau animale.

RaDUta SPUNE Ca NU sTIE NIMIC
» "Eu ma ocup de vanatoare, de alte lucruri. Poate am fost acolo. Avocatul s-a ocupat. Nu cunosc. Nu ma intereseaza. Nu stiu despre ce este vorba", acesta a fost raspunsul dat de Robert Raduta referitor la implicarea sa in dosarul retrocedarii familiei Stirbey.

UN NOTAR CONTROVERSAT
Potrivit presei oradene, Cornel Dehelean a fost implicat, in calitate de notar, intr-o afacere dubioasa legata de vanzarea unui teren intravilan din Oradea, numit "Beverly Hills", unui cetatean grec. Ziaristii din Oradea sustin ca tranzactia ar fi insemnat o gaura de cel putin 600.000 de euro in bugetul municipalitatii.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă