6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Relu Fenechiu, sufocat de datorii şi executat de Fisc

Omul de afaceri Relu Fenechiu, sufocat de datorii şi executat de Fisc

“Trec prin cea mai grea perioadă din viaţa mea”, a spus zilele trecute Relu Fenechiu, deputat PNL, fost ministru al Transporturilor şi condamnat (nedefinitiv) la cinci ani de închisoare cu executare.

Cifrele îi dau dreptate: Fene Grup SA, companie la care Fenechiu deţine 96% din acţiuni, are datorii mai mari decît veniturile anuale. Inclusiv la Fisc, care a declanşat procedura de executare silită.

Fene Grup SA, datorii de 13,3 milioane RON

Conform ultimei declaraţii de avere depuse de Relu Fenechiu la Camera Deputaţilor, fostul ministru al Transporturilor deţine 96% din acţiunile Fene Grup SA Iaşi. Din bilanţul contabil pe 2012 al companiei, făcut public recent de Ministerul de Finanţe, reiese că, anul trecut, Fene Grup SA a înregistrat un profit net de 2,95 milioane RON. La o cifră de afaceri netă, tot pe 2012, de 11,78 milioane RON, profitul reprezintă 25%. Un procentaj foarte bun pentru o companie mijlocie din România, ţară aflată în criză economică prelungită.

La o privire mai atentă, însă, se constată că Fene Grup SA are profit numai pe hîrtie. În 2012, datoriile companiei către parteneri şi stat s-au cifrat la 13,3 milioane RON, adică cu 1,5 milioane RON mai mult decît cifra de afaceri. Tot în 2012, creanţele Fene Grup SA (banii de încasat de către compania lui Fenechiu de la parteneri) au fost de doar 3,49 milioane RON. Practic, dacă Fene Grup SA ar încasa acum toate creanţele, tot ar rămîne cu datorii de 10 milioane RON.

Firma lui Fenechiu, executată silit de ANAF

O mică parte din datoria Fene Grup SA (de 13,3 milioane RON) este revendicată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). E vorba de impozit pe profit de 66.844 RON, sumă restantă la bugetul de stat pentru care ANAF a “început procedura de executare silită”, aşa cum arată portalul de internet Fiscului la rubrica “Obligaţii restante la bugetul de stat – contribuabili mici şi mijlocii”.

Lui Fenechiu nu-i iese profitul în declaraţia de avere

Relu Fenechiu ar putea fi verificat şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În ultima declaraţie de avere depusă la Camera Deputaţilor, în iunie 2013, Fenechiu menţionează că a încasat dividende de 716.250 RON de la Fene Grup SA, sumă aferentă profitului companiei pe 2012. În 2012, însă, aşa cum am arătat mai sus, profitul Fene Grup SA a fost de 2,95 milioane RON. Şi, cum Fenechiu deţine 96% din acţiunile Fene Grup SA, partea sa de profit ar fi de 2,8 milioane RON, nu de doar 716.250 RON. Misterul ar putea fi lămurit de ANI.

Fostul ministru liberal al Transporturilor menţionează în ultima declaraţie de avere şi dividende neridicate de 195.869 RON la Tehnorom SRL Iaşi, însă nu declară nicăieri că ar deţine şi părţi sociale la Tehnorom, care să-i dea dreptul la dividende.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă