8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMinore traficate cu acordul parintilor

Minore traficate cu acordul parintilor

» Multe dintre fetele care se prostitueaza in Occident provin din localitati sarace din Romania. Ele au fost luate chiar de la parintii acestora, pe care traficantii i-au pacalit ca minorele vor merge la munca.

» In Bucuresti sau in alte orase, prostituatele pot fi cumparate si din strada, direct de la proxeneti, pentru sume cuprinse intre 800 si 5.000 de euro.

» Investigatia pe aceasta tema realizata cu camera ascunsa de M6 si “Romania libera” a fost difuzata aseara de canalul francez de televiziune.

 

O echipa a postului francez de televiziune M6 a venit, la sfarsitul anului trecut, in Romania pentru a afla de unde provin fetele care se prostitueaza pe strazile Parisului intr-un numar din ce in ce mai mare. Jurnalistii straini ne-au declarat ca multe dintre romance sunt minore si ca, in Franta, opinia generala este ca traficul de persoane din Romania este un fenomen gestionat prost de autoritati. “Am citit chiar un raport al Europol care spune ca Romania este principala sursa de  prostitutie din Uniunea Europeana. Am vrut sa vedem care este cauza acestei situatii”, spune jurnalistul Mathieu Serfaty.
Primele lamuriri despre fenomenul prostitutiei din Romania le-am primit de la una dintre fetele din Bucuresti care “lucreaza in domeniu” de aproximativ un an. Tanara ne-a spus ca unchiul sau ar fi, nici mai mult, nici mai putin, decat politist. Fata ne-a mai zis ca apartamentul in care se prostitueaza s-ar afla intr-un bloc situat vis-à-vis de Sectia 13 de Politie din Capitala, iar unul dintre oamenii legii o frecventeaza curent.

» Reporter: De ce te-ai apucat de prostitutie? Pentru bani?
Prostituata: Da, pentru bani.

» R.: Pentru ca familia ta a fost saraca sau de ce?
P.: Nu, familia mea e chiar instarita. Tata e plecat in Spania de patru ani, matusa-mea e inginer chimist, iar unchiu-meu lucreaza in politie. Bine, ai mei sunt despartiti, mama e recasatorita.

» R.: Daca esti asa de instarita, de ce te prostituezi?
P.: Crede-ma ca, daca ar afla ai mei, pana la ora asta as fi moarta. Ai mei stiu ca lucrez la un magazin in Titan. O fac pentru ca vreau sa ma intretin singura. Eu dau anunt la ziar, nu stau in strada, sa am probleme. Eu n-am avut probleme cu politia.

» R.: Si mai fac si alte fete treaba asta?
P.: Da, mai am o gramada de prietene si de la scoala, si de la bunicii de la tara. Toate fac asta, pentru bani.

» R.: Ai spus ca nu stai pe strada. Dar daca vine un politist la tine, se da drept client si te prinde?
P.: Nu, cunosc gaborii dupa fata. Majoritatea iti inspira ca sunt politisti. Si eu am avut parte de politisti.

» R.: Cum adica?
P.: Erau clienti. Si unii mi-au devenit clienti fideli. Am un politist client chiar de la Sectia 13, care e fata in fata cu apartamentul meu. E frumos tare.

Pretul unei fete: 5.000 de euro
Statisticile arata ca multe dintre tinerele care se prostitueaza provin din zonele rurale sarace ale Romaniei, in special din Moldova, Ialomita, Calarasi, sudul Dobrogei. Lucrul e explicabil prin faptul ca traficantii de carne vie profita atat de dorinta familiilor sarmane din aceasta zona de a castiga bani in plus pe seama fetelor, cat si de nivelul lor scazut de educatie. “Fetele sunt racolate in discoteci sau in cluburi, ori sunt luate direct de la parinti, sub pretextul ca vor primi locuri de munca. In realitate, dupa ce le iau de acasa, le bat si le obliga sa se prostitueze intai in Bucuresti. Dupa ce fetele sunt atat de umilite incat sunt convinse ca doar asta mai pot face in viata, traficantii le duc in Occident”, ne-a declarat Iana Matei, coordonatorul organizatiei “Reaching out” care se ocupa de reabilitarea victimelor traficului de femei. Cum reusesc insa proxenetii sa procure atat de usor fete?

In scurt timp, ne-am dat seama ca lucrurile sunt mai simple decat ne-am imaginat. In orasul Iasi, ne-am dus direct la proxeneti si i-am intrebat daca sunt dispusi sa-si vanda “fetitele” pentru un pret bun. Am gasit destul de repede un traficant gata sa bata palma cu noi. A fost suficient sa ne plimbam o jumatate de ora prin zona garii, acolo unde “lucreaza” cele mai multe dintre prostituatele din Iasi. O proxeneta ne-a spus ca vrea sa ne vanda o fata pentru 5.000 de euro.

» Reporter: Ne intereseaza si pe noi o fata. El e francez si ar vrea una.
Proxeneta: Pai, costa un milion ora.

R.: si daca vrea pentru mai mult?
P.: Cat timp?

» R.: Pai, francezul ar vrea s-o ia de tot.
P.: Cam greu de gasit.

R.: Pai, da bani.
P.: El vrea sa o ia toata viata cu bani?

» R.: Nu. Vrea sa o duca la produs dincolo. Asta e ideea.
P.: Sa incerci si pe la tara. Acolo gasesti una care s-ar bucura. Noi suntem umblate. Am fost peste tot.

» R.: Dar sa vorbim cu cineva mai mare in grad?
P.: Eu stiu? Cat da?

» R.: Cinci mii de euro.
P.: Atunci, uite cum facem. Vii in Copou, eu ti-o bag in masina. Ii spun ca tu esti un client. Tu pleci cu ea, mie imi dai banii. Ea sa nu stie, ca avem probleme.

Fete racolate chiar de la parinti
A doua zi, am plecat in comunele din jurul Iasiului si am urmat intocmai metodele pe care ni le-a sugerat coordonatoarea proiectului “Reaching out”. Am sustinut ca cei doi jurnalisti francezi sunt, de fapt, proprietarii unei ferme din Giurgiu care cauta o menajera cat mai tanara. Parintii cu care am discutat au muscat imediat “momeala”, cu gandul la cei 100 de euro pe luna pe care-i promiteam fetelor.
In comuna Cotnari, o tanara de 16 ani a terminat clasa a VIII-a, dar nu isi permite financiar sa mai mearga la liceu in oras. Asa ca s-a declarat gata sa vina cu francezii nostri. L-am abordat intai pe tatal tinerei.

» Reporter: Unchiule, doua vorbe vrem sa va spunem. Uite, baiatul asta e francez, are o ferma si are nevoie de o fata.
Tatal: Pentru ce?

» R.: La menaj. Sa stranga, sa spele.
T.: Da. Pai, sa vedem ce spune fata.

» R.: Ia vedeti ce spune. Noi ii dam 100-200 de euro pe luna.

Iese si fata din casa.
» Reporter: Uite… el e francez, are o ferma. Are nevoie de o fata acolo, pentru menaj, nu pentru munci agricole. Francezul da, nu e problema la bani, are bani. O sa lase si la ai tai ceva….
Mama: A, nu-i nevoie sa ne lasati noua nimic. Numai sa-i fie bine fetei. Daca ea vrea… Ca noi suntem sarmani, avem doua milioane pe luna pensie.

» Reporter (catre fata): Ia zi, vrei?
Fata (timida): Da, merg.

Politia: “Nu ne intereseaza pe noi”
Pentru a afla cum reactioneaza autoritatile statului la astfel de propuneri ciudate, venite de la persoane necunoscute, le-am spus parintilor ca suntem gata sa mergem cu ei la politie sau la primarie, sa ii instiintam pe cei de acolo si sa facem, eventual, un act oficial. Parintii au fost de acord, iar mama si fata au mers impreuna la sediul politiei din comuna. Agentul de serviciu s-a aratat chiar iritat ca-l deranjam cu o asemenea cerere. Nu i-am starnit insa nici o banuiala, desi puteam fi traficanti de carne vie.

» Reporter: Vrem sa luam o fata de aici. Am vorbit cu parintii… Fata are 17 ani si am venit sa anuntam la politie.
Mama fetei: Tre’ sa facem un inscris ceva? Io tre’ sa stiu.
Politist: Ce inscris sa faceti? Daca pleaca cu voia matale… Puteti sa faceti prin notariat… doamna.
Mama: Sa mergem si la primarie sa anuntam?
Politist: La primarie ce sa faceti? Este cu voia dumneavoastra. Faceti prin notariat, declarati ca este cu voia dumneavoastra. Sa ramana o copie la dumneavoastra, o copie la dumnealui (n.r. – “angajatorul” francez).
Mama: Pai, da, este cu voia mea, nu pleaca in Italia, pleaca la Giurgiu.

Din acest moment nu aveam altceva de facut decat sa luam fata si sa o ducem unde vroiam noi. Declaratia la notar, despre care vorbea politistul, nu ar fi protejat-o pe minora in eventualitatea in care vroiam sa o folosim pentru prostitutie, si nu pentru munca. Acest lucru ne-a fost confirmat ulterior de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului din Romania (ANPC). “Nu exista in lege o astfel de prevedere. Declaratia notariala a devenit insa – mai ales in mediul rural, acolo unde nivelul de informare este scazut – un fel de panaceu. Toata lumea face declaratie notariala in orice situatie”, a precizat Monalisa Carstea, consilier juridic in cadrul ANPC.

“Peste cinci ani veniti sa va dau si fata mea”
Situatia descrisa mai sus nu este, din pacate, singulara. In satul vecin, Belcesti, mama a trei fete a fost de acord sa ne dea la munca doua dintre ele. Prima data a incercat sa ne convinga sa o luam pe fiica de 19 ani, care este casatorita. Am refuzat-o invocand ca avem nevoie de o tanara fara obligatii. Atunci, femeia ne-a prezentat-o pe Vasilica, eleva in clasa a VIII-a.

» Reporter: Daca venim luni si ne intelegem, e OK?
Mama: Da. Ii bine sa se duca.

» Reporter (catre fata): Dar tu ce spui?
Vasilica: Da, as merge.
Mama: Dar sa facem hartii, sa fie de incredere, ca s-au mai intamplat nenorociri. Au venit multe fete cu probleme.

» Reporter (catre fata): De ce vrei sa mergi?
Mama: Pentru ca e grea viata la tara. Noi suntem necajiti. Fata a mers mai mult la munca decat la scoala.

» Reporter: Mergi sigur daca venim luni?
Vasilica: Da.

Mama fetei era bucuroasa, ne-a dat numarul de telefon sa o sunam cand ne vom intoarce. Mai mult, o vecina de-a sa, care a asistat la discutie, ne-a spus ca are o fata care acum are 8 ani, dar la 15 ani ne-o va da fara nici o problema. “Peste vreo patru-cinci ani o dau eu. Puteti veni sigur. Ce sa facem?”

» “Traficul de persoane, la cote ingrijoratoare”
Fetele care cad victime traficantilor de persoane pentru prostitutie provin in proportii aproape egale atat de la oras (51%), cat si de la tara (49%), potrivit raportului pe 2008 al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP). Judetele cu cele mai multe victime sunt Teleorman, Iasi, Dolj, Olt, Mures, Ialomita, Calarasi, Botosani, Constanta si Braila. “Romania a continuat sa fie o tara de origine pentru victimele traficului de persoane, iar fenomenul, asa cum reiese din datele oficiale, se pastreaza la cote ingrijoratoare. Totusi, se remarca reorientarea activitatii criminale in directia obtinerii de profituri din exploatarea muncii persoanelor si din ce in ce mai putin din exploatarea sexuala a victimelor”, se arata in acelasi raport.
Nici in 2007 situatia nu a fost mai buna. Din 1.700 persoane identificate ca fiind traficate, peste 700 au fost exploatate sexual.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă