9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMartorul acoperit

Martorul acoperit


Elena, mezina presedintelui Traian Basescu, urma sa fie rapita pentru ca Hayssam Omar sa fie scos din arest si trimis sa o salveze. Hayssam visa sa se intoarca triumfator in Romania, unde urma sa fie iertat de toate dosarele sale penale. Dezvaluirea a fost facuta in fata instantei de judecata de un puscarias, fost coleg de celula cu Hayssam, care a fost audiat ca martor sub acoperire. Acelasi martor a sustinut ca rapirea jurnalistilor romani la Bagdad a fost organizata tot de Omar, cu mai multe scopuri si anume de a scapa de dosarele sale penale, de a-l rasturna de la putere pe presedintele Traian Basescu si de a reinstala PSD in fruntea tarii. Potrivit martorului, la incropirea planului de rapire a jurnalistilor romani la Bagdad ar fi participat si deputatul Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte PSD, ca si senatorul PSD Vasile Ion, tatal jurnalistei rapite la Bagdad. Jurnalista a acceptat sa fie rapita contra unei masini de lux si a unui trust de presa, ce urma a-i fi finantat, dupa intoarcerea din Irak, de catre Hayssam, sustine martorul. Judecatorul nu a parut a fi interesat de dezvaluiri deoarece l-a ironizat pe martor, starnind rasete in sala.

Numele detinutului care a impartit timp de sapte luni celula arestului cu Hayssam Omar este protejat, dar noi vom folosi initialele V.T. Reporterul “Romaniei libere” a reusit sa poarte o discutie scurta cu martorul chiar inainte de a incepe sedinta de judecata.
V.T. ne-a spus ca urmeaza sa faca dezvaluiri despre rasturnarea presedintelui Basescu si despre rapirea fiicei acestuia. Jenat de cagula neagra pe care si-a tras-o pe fata pentru a se proteja de eventuale camere de luat vederi deoarece se teme de razbunarea araba, V.T. ne-a vorbit despre niste dischete obtinute de Omar, prin Ristea Priboi, care ar contine date ale unui serviciu secret. De asemenea, V.T. ne-a avertizat ca va face referiri la fruntasi PSD implicati in rapirea jurnalistilor romani si in complotul pentru inlaturarea presedintelui tarii. Inainte de V.T., instanta de judecata i-a audiat ca martori pe Mahmoud Omar, fratele lui Hayssam, si pe dr. Mohamed Yasim, care s-au dus la Bagdad pentru a obtine eliberarea jurnalistilor din mainile rapitorilor. Marturiile celor doi s-au batut cap in cap, Mahmoud sustinand ca nu a stiut nimic despre planul fratelui sau de rapire a jurnalistilor, in timp ce dr. Yasim a sustinut ca a aflat de implicarea in rapire a lui Hayssam chiar de la Mahmoud, in timpul unei discutii de la hotelul din Bagdad. Acolo, la hotel, se afla si Yusef, fratele lui Mohammed Munaf (ghidul-translator rapit alaturi de jurnalisti, condamnat la moarte la Bagdad pentru implicare in rapirea jurnalistilor romani), despre care tot Mahmoud i-ar fi spus ca e implicat in rapire. Yasim a mai declarat ca imediat ce a aflat de implicarea in rapire a lui Hayssam, a chemat un reprezentant al Ministerului de Interne din Bagdad, care i-a luat pe Yusef si Mahmoud pentru declaratii. Ulterior, cei doi au fost arestati, din arest scapand doar Mahmoud, fratele lui Hayssam, care a comparut ieri in fata instantei. Yusef, fratele lui Munaf, a ramas in arest si a fost condamnat la moarte de un tribunal din Bagdad.
Dupa declaratia de martor a celor doi a urmat audierea martorului-detinut V.T. El a sustinut ca a stat peste 200 de zile in aceeasi celula cu Omar Hayssam, si ca a reusit sa-i castige increderea treptat. “Din discutii, am descoperit ca avem prieteni comuni. Apoi, Hayssam s-a folosit de mine. Imi dadea mesaje pe care eu le dadeam sotiei mele, care le transmitea familiei inculpatului Omar Hayssam. Anterior, organele de supraveghere au interceptat un bilet in araba intr-una din gentile cu haine murdare pe care Hayssam urma sa i-o dea cumnatei sale, Carmen Omar. In acel bilet Omar Hayssam cerea ajutorul fratilor sai… De regula, le-am citit pentru ca mesajele erau scrise in romana, in prezenta mea, de Hayssam. Scria sa se ia legatura cu personalitati politice din PSD, din Parchetul General, din Politie, din administratie pentru a-l ajuta sa scape de situatia in care se afla, de dosarele penale. Oferea sume de bani, respectiv patru milioane de dolari, pentru a scapa si a pleca din tara. Din raspunsul care i-a venit, i s-a comunicat ca Ristea Priboi nu poate sa intervina… Intr-unul dintre mesaje Hayssam a cerut sa se ia legatura cu Ristea Priboi, caruia sa i se ceara sa-l ajute in schimbul unor dischete care se aflau la Omar Hayssam. De la Omar Hayssam mai cunosc faptul ca dr. Yasim stia totul despre rapirea jurnalistilor, dar ca l-a tradat, desi i-a jurat fidelitate pe Coran. Detin probe ca Omar Hayssam nu era la prima rapire.
De la Hayssam am mai aflat ca rapirea jurnalistilor a fost pusa la cale de el impreuna cu domnisoara Marie-Jeanne Ion, cu tatal ei, Vasile Ion, si cu Viorel Hrebenciuc. Unul dintre scopuri era ca Omar Hayssam sa poata iesi din tara cu o suma de bani… Tot de la Omar Hayssam mai stiu ca acesta i-a oferit jurnalistei un autoturism BMW, iar la intoarcerea in tara urma sa-i faca un trust de presa. Hayssam mi-a mai spus ca avea contacte intime cu Marie-Jeanne si apoi i-a facut cunostinta acesteia si lui Munaf. Si cu acesta a avut relatii apropiate…”

Ultima solutie: rapirea fiicei presedintelui

“Un alt scop al rapirii era cel al indepartarii lui Traian Basescu de la conducerea tarii, iar cand vor aduce ziaristii in tara va poza in erou si va scapa de dosare. Omar Hayssam mi-a spus ca ultimul lui plan de a scapa era de a o rapi pe fiica cea mica a presedintelui Basescu si pe dr. Yasim. Era ultima solutie de a scapa din arest. Urma sa trimita o caseta din care sa rezulte ca dr. Yasim a rapit-o pe fiica presedintelui.” Rumoarea din sala se pare ca l-a blocat pe martor. In acest moment, judecatorul Sofica Dumitrascu i-a reprosat martorului acoperit ca a cerut sa fie audiat pentru dezvaluiri fulminante, pe care insa nu le-a facut. Martorul V.T. a promis ca la urmatorul termen de judecata de la data de 9 noiembrie va aduce si probe materiale pentru a-si sustine depozitia. La final, judecatorul a mai consemnat ca martorul protejat a avut o discutie si cu procurorul anchetator (Ciprian Nastasiu, de la Parchetul General – n. red), dar acesta a refuzat sa-i ia o declaratie.
In mod normal, condamnatii definitiv sunt repartizati la penitenciare, nu sunt pastrati in arestul Directiei Cercetari Penale, asa cum a fost pastrat martorul V.T., decat daca sunt folositi ca informatori. Tot de obicei, in astfel de situatii in celula se fac si inregistrari. Cu alte cuvinte, pentru tot ce a declarat V.M. ar trebui sa existe si probe materiale ca inregistrari sau copii ale biletelelor transmise de Hayssam prin sotia martorului acoperit V.T.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă