12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialLaura Kovesi a trecut de CSM

Laura Kovesi a trecut de CSM

In Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a discutat ieri si s-a dat avizul vizavi de propunerea ministrului Justitiei ca procuroarea Laura Codruta Kovesi sa fie numita in functia de procuror general al Romaniei. Lucru foarte rar, avizul pozitiv al CSM a fost votat in unanimitate. Propunerea Monicai Macovei si avizul favorabil al CSM vor fi inaintate presedintelui Basescu, cel care trebuie sa numeasca procurorul general. Mai mult ca sigur ca Laura Kovesi va fi numita si va deveni, astfel, prima femeie procuror general din istoria Romaniei.


Incercari nereusite de blocare a candidaturii

Sorin Stanescu, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, ca participant invitat, a incercat sa spuna ceva despre incalcarea procedurii in privinta candidaturii Laurei Kovesi. In general, a invocat faptul ca ar trebui ales un procuror de la Parchetul General si de la centru, nu din filiale. Nu numai Monica Macovei, dar si ceilalti membri ai sectiei pentru Procurori a CSM au afirmat ca procedura de propunere a fost cu totul conform legii si candidata intruneste toate conditiile cerute de lege.
Reprezentanta Asociatiei Magistratilor din Romania a relatat ca asociatia nu este de acord cu propunerea unui singur candidat si ca ar trebui sa fie propusi mai multi candidati, din care sa aleaga CSM. Monica Macovei a informat ca a avut discutii cu mai multi magistrati, pe care i-a dus la presedintele Basescu. Si presedintele a discutat cu ei. In urma interviurilor de la MJ, Laura Kovesi a fost gasita cea mai potrivita pentru functia de procuror general. Tentativele puerile de blocare a candidaturii Laurei Kovesi s-au stins repede.

Kovesi isi propune sa faca un PG eficient si credibil

Contrar duritatii despre care se vorbeste in legatura cu Laura Kovesi, aceasta si-a prezentat programul politicos si plicticos. Vicepresedintele Deliorga a tinut sa remarce ca ar fi preferat ca Laura Kovesi sa fi raspuns in postura de “dura”.
In general, Kovesi intentioneaza sa evalueze situatia de la PG si, prin masurile pe care le va considera necesare, sa faca din institutie una eficienta si credibila. Cel mai mult doreste sa remedieze principala hiba, anume nesolutionarea multor dosare aflate la PG. Ea a afirmat ca un singur om nu poate face o schimbare totala, dar ca poate sa faca sa functioneze bine treburile la PG.

Gratiana Isac da lectii

Membrii sectiei pentru Procurori au trecut la intrebari. Procuroarea Gratiana Isac a rugat-o pe Laura Kovesi sa se autocaracterizeze prin patru calitati. Prompt, Kovesi a spus: rezistenta la munca, rezistenta la stres, putere de sinteza si hotarare. Alti membri, ca si Gratiana Isac, au remarcat ca Laura Kovesi nu s-a referit la pregatirea ei profesionala. Kovesi a raspuns ca pregatirea profesionala a fost poate cea mai ferma conditie pentru alegerea facuta de Macovei. Si alte intrebari a pus Isac in legatura cu ce intentioneaza Kovesi sa faca din punct de vedere managerial la PG. Ne permitem sa amintim ca procuroarea Gratiana Isac a fost revocata din functia de conducere de la DIICOT pentru grave nereguli in activitate si prost management.

Nu numai vot in unanimitate, dar CSM i-a oferit si sprijinul

Deliberarea, cu usile inchise, a durat putin. Surpriza a fost deosebita: sectia de Procurori a CSM a avizat pozitiv, cu unanimitate de voturi, propunerea Monicai Macovei. Vicepresedintele Cristian Deliorga a felicitat-o pe Laura Codruta Kovesi si, in numele forumului suprem al magistratilor, a asigurat-o de sprijinul fara rezerve al CSM in problemele care se vor ivi. Monica Macovei, pentru prima oara, a vorbit frumos despre CSM, multumita de vot si de promisiunea pentru sprijin al viitoarei “procurarite” generale.

Cele mai citite

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...
Ultima oră
Pe aceeași temă