11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLa SRI, gradele se dau pe bani

La SRI, gradele se dau pe bani

Generalul-maior Ovidiu Soare, din conducerea centralei SRI, si fostul sau subordonat colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache, fost sef interimar al SRI Prahova, au primit catuse de la procurorii DNA, miercuri noapte. Ei sunt acuzati, intre altele, de luare si dare de mita.

Ovidiu Soare, general-maior cu doua stele la SRI, unde era sef al Inspectoratului pentru Aparare a Constitutiei si a Securitatii Economice, a fost arestat miercuri noapte de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, pentru mai multe infractiuni de fals, de complicitate la delapidare, de tentativa de instigare la inselaciune. Procurorii sustin ca, intre anii 2000-2004, generalul Soare a pretins si primit bani, bunuri si servicii in valoare de aproximativ 700 de milioane de lei de la mai multi subalterni, pentru a-i proteja si a-i promova pe linie profesionala, dupa cum sustine Biroul de presa al DNA. Pentru aceasta suma procurorii sustin ca au probe suficiente, dar exista si alte acuzatii de fraude, ce urmeaza a fi probate. Situatia din SRI pare extrem de grava, din moment ce presedintele Traian Basescu l-a trecut imediat in rezerva pe generalul retinut de procurorii anticoruptie.

Ploaie de denunturi impotriva lui Soare

Ovidiu Soare era membru in comitetul director al SRI, care trasa, intre altele, coordonatele de prevenire si combatere a infractiunilor economico-financiare. Saracia informatiilor din domeniul economic, livrate de SRI intre anii 2001-2004, poate insemna si faptul ca fraudele erau protejate chiar de capii SRI. Contracte de zeci sau sute de milioane de euro intre firme de stat si cele protejate de SRI au provocat daune sau au falimentat societatile de stat, pentru a fi preluate pe nimic. Impotriva generalului Ovidiu Soare exista mai multe denunturi despre variate ilegalitati. Ca exemplu, unul dintre denuntatori a enumerat contractul dintre Fabrica de Armament Mizil si o firma obscura. Mai multi ofiteri SRI au facut plangeri la DNA in legatura cu protejarea unor infractori de catre generalul Soare. In acest sens, de notorietate publica sunt denunturile lui Adrian Ovidiu Radu, fost locotenent-colonel SRI. De asemenea, in denunturi, generalul Ovidiu Soare a fost acuzat ca promoveaza si propune inaltarile in grade si pe functii de conducere contra cost sau ca a devalizat, in interes personal, fondurile speciale ale SRI. Potrivit denunturilor existente la dosar, vila de la Floresti-Prahova a generalului Soare ar fi fost renovata de catre colonelul SRI (r) Gheorghe Dumitrache, arestat si el, la pachet, cu generalul.

SRI Prahova, cuib de ofiteri arestati

Gheorghe Dumitrache, fost sef interimar al SRI Prahova, trecut in rezerva, are si el o adevarata arhiva de denunturi, acumulate incepand cu anul 2002. Atunci, in urma a numeroase sesizari, Dumitrache a fost judecat de Consiliul de Onoare al SRI, care a propus trecerea sa in rezerva. In loc de trecerea in rezerva, generalul Soare a reusit sa-l aduca in Bucuresti, ca subordonat direct la Inspectoratul pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica, pe care il conducea. Colonelul Dumitrache a fost implicat in furturi de combustibili de la rafinariile prahovene, in contrabanda cu combustibili, alaturi de fostul sef al SRI Prahova, colonelul Corneliu Paltanea, arestat anul trecut impreuna cu adjunctul sau si trimisi deja in judecata. De altfel, din rechizitoriul lui Paltanea procurorii DNA au separat partea care il privea pe colonelul Gh. Dumitrache si au continuat ancheta si supravegherea operativa. Intre cei care l-au denuntat pe Dumitrache se afla oamenii de afaceri prahoveni Mihai Alesu si Florin Mihai. In comunicatul DNA se precizeaza ca, intre anii 1995-2002, Dumitrache si-a traficat functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si societati comerciale din judetul Prahova, in schimbul primirii unor foloase in valoare de aproximativ 3.000.000.000 lei, sub forma de bani, bunuri si servicii. El este acuzat de savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, dare de mita (pentru a obtine favoruri de la sefi, politisti, magistrati etc.), incercarea de a determina marturia mincinoasa, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni. In denuntul sau, Alesu a sustinut ca a participat cu materiale pentru a-i construi lui Dumitrache vila din cartierul ploiestean Albert, de langa restaurantul “Vita de Vie”. La schimb, Dumitrache l-ar fi ajutat pe Alesu sa obtina un certificat medical cu diagnosticul de schizofrenie, dat de un medic din sistemul civil, al carui sot era medic la SRI Prahova. In baza acestui certificat, Alesu a scapat, in 1999, de arestul preventiv. Anul acesta, Alesu si sotia sa au fost arestati pentru o mita de 15.000 de euro. Cu acesti bani, Alesu urma sa obtina protectie pentru o persoana cu probleme juridice.
Un alt denunt impotriva lui Gheorghe Dumitrache a fost formulat anul trecut de catre Florin Mihai, om de afaceri in domeniul petrolului din Ploiesti, care sustine ca Dumitrache i-a solicitat in numeroase randuri bani si servicii si ca el s-a conformat de frica sa nu i se faca inscenari pentru a fi arestat. Cand nu a mai reusit sa faca fata solicitarilor, Florin Mihai sustine ca Dumitrache l-a amenintat cu toti prietenii sai aflati in functii inalte, si anume cu finul sau, Gheorghe Muscalu, pe atunci sef de sectie in Parchetul General, cu generalul Toma Zaharia, pe atunci secretar de stat la MI, cu procurorul Marcel Sampetru, procuror general interimar la Parchetul General, si chiar cu fostul premier Adrian Nastase. Ulterior, Florin Mihai a fost arestat.
Aseara, procurorii DNA le-au cerut judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie mandate de arestare preventiva pentru generalul Ovidiu Soare si pentru fostul sau subordonat, colonelul Gheorghe Dumitrache.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă