13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGeoana, amicul lui Boerica

Geoana, amicul lui Boerica

Potrivit unor casete detinute de redactia noastra, Mircea Geoana, presedintele PSD, “l-a frecventat” pe Genica Boerica pe vremea cand era ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii si cand se dadea drept filo-taranist si prieten de casa al presedintelui Emil Constantinescu. Tot atunci, Boerica i-a daruit lui Geoana un ceas de aur incrustat cu pietre pretioase, sustin sursele noastre. Boerica avea nevoie de sprijinul lui Geoana pentru blocarea unui dosar penal in care era acuzat de contrabanda cu alcool si de nerambursarea unor credite bancare. Am incercat insistent sa-i solicitam un punct de vedere liderului PSD, inclusiv prin purtatorul de cuvant, dar Mircea Geoana ne-a evitat.

Apropierea dintre Geoana si Boerica a fost facuta de Jean Maurer, fiul fostului premier comunist Ion Gheorghe Maurer. Jean Maurer era in relatii apropiate cu fiul fostului general MApN Geoana, care se ocupa de protectia adaposturilor secrete ale familiei Ceausescu si ale nomenclaturii comuniste. Boerica era asociat cu Jean Maurer la firma “MaurBoero Prodcom SRL”, firma implicata in contrabanda cu alcool si nerambursarea unor credite bancare.
Potrivit casetelor detinute de redactia noastra, de ziua de nastere a lui Boerica, Jean Maurer i-a organizat masa festiva la Clubul Diplomatilor din Bucuresti, unde a patruns cu ajutorul prietenului sau, ambasadorul Mircea Geoana. Astfel de ocazii, la care invita doar persoane cu functii inalte si cu influenta, erau folosite de Boerica nu pentru a primi cadouri, ci pentru a oferi el cadouri foarte scumpe, precum tablouri de colectie, ceasuri din aur cu diamante, bijuterii sofisticate. “Asa facea. Sponsoriza petreceri de absolvire, aniversari pentru politisti, inspectori de Fisc sau de la Garda Financiara, participam si noi, iar Gelu impartea cadouri scumpe. Cauta motive sa le imparta bijuterii si apoi se imprietenea cu ei, le cumpara masini si case si le dadea bani de buzunar de ordinul miilor de dolari, in functie de pozitia fiecaruia”.
Potrivit inregistrarilor, “Gelu (Genica Boerica – n. red.) a facut o firma cu Jean Maurer, MaurBoero Prodcom SRL, pe care a vandut-o prin 1998 unor arabi, ca asta era reteta. Jean era doar asociat in firma, de administrare se ocupa Gelu. Pe atunci, era o ancheta penala cu evaziune pe alcool si avea nevoie de protectie in anturajul presedintelui Emil Constantinescu, care lupta impotriva coruptiei. Cum eram asociati cu Jean, Gelu s-a gandit ca n-ar fi rau sa incercam cu Geoana, care era apropiat de familia Constantinescu, ca daca n-ar fi fost, presedintele l-ar fi schimbat din functia de ambasador in SUA. Asa gandea atunci Gelu. Geoana era in anturajul lui Jean Maurer si al lui Sasa Marinescu, cu care eram prieteni. Ne-am intalnit de cateva ori in acea perioada, cand venea Geoana in tara”.

Ceas de aur
pentru Geoana

Potrivit surselor noastre, petrecerea de ziua lui Boerica s-ar fi desfasurat la Clubul Diplomatilor din Bucuresti, cand sarbatoritul i-a daruit lui Geoana un ceas de aur garnisit cu pietre scumpe. Genica Boerica avea un seif plin de bijuterii: ceasuri, lanturi, bratari, pe care le daruia oamenilor influenti pentru a le castiga bunavointa. “Asa incepea prietenia: nu dadea bani de prima data, ci bijuterii”, dupa cum rezulta din relatarile unui membru al familiei Boerica. Potrivit inregistrarilor, “familia Geoana era modesta in comparatie cu familia Nastase (de care Boerica s-a apropiat "foarte mult" dupa 2001 – n. red.). Mihaela Geoana era o femeie finuta, fara tupeu. Discutiile cu ea erau tardive (!!!) si la locul lor. Dana Nastase era pe dos. Gelu ii dadea banii lui Priboi, iar asta ii dadea banii Danei Nastase, care era intransigenta. (…) Gelu nu e vinovat, ca n-a luat banii pentru el. A luat pentru PSD si pentru aia de la Finante. (…) Eram prieteni cu toti. Pe Geoana, care e baiat de baiat, l-am cunoscut prin Jean Maurer. Cum v-am spus, Mihaela era citita, finuta. Geoana venea cu ea la restaurant. Veneau toti cu nevestele. Jean venea cu Vali, apoi s-au despartit. Sasa Marinescu venea cu Iulia, fosta nevasta a lui Segarceanu. Faceam concediile cu Sasa si Iulia in Germania, Italia, Portugalia”.

Substituit
cu Adrian Nastase

Se pune o intrebare fireasca: de ce oameni rafinati precum Mircea Geoana, Jean Maurer, Sasa Marinescu, Adrian Nastase se aflau in anturajul lui Genica Boerica? Simplu – “pentru bani si cadouri scumpe; ce altceva sa caute ei sa vorbeasca cu Gelu, care avea opt plus doua clase si puscarie, in 1987, pentru delapidare. Bine, acum Gelu are diploma de Facultate de Drept de la Lugoj, diploma de la Chisinau de doctor in Drept, dar el e semianalfabet, n-are diploma de liceu. Se pricepe insa la comert si la relatii. El n-a furat decat 10% pentru el, restul pentru PSD, ca asa spunea Priboi. Si asa si era, ca de-aia Nastase il primea pe Gelu inaintea celorlalti. Cand a coborat, la Craiova, din elicopter, cu cine a dat prima data mana Nastase? Cu Gelu, chiar daca acolo era toata suita PSD. (…) Cand Gelu n-a mai vrut sa fure pentru PSD, ca furase prea mult, Nastase a dat ordin sa fie arestat. (…) Ce sa discute Geoana cu Gelu? Spunea doar "da, da" si-l mai intreba de sanatate, asa, din politete. Sigur ca-si spuneau pe nume, doar erau prieteni”. Dupa 2001, familia Boerica nu s-a mai intalnit cu familia Geoana pentru ca “unchiu', adica Priboi, ne-a dus in familia Nastase si nu mai era nevoie de Geoana”. In perioada 2001-2004, Genica Boerica a zburdat prin bugetul tarii, pe care l-a devalizat prin incasari ilegale de TVA. Ca sa fie posibil acest lucru, Ministerul Finantelor a aprobat si alocat pentru judetul Dolj 2.000 de miliarde de lei pentru rambursari TVA, record national absolut. Boerica a fost arestat preventiv in octombrie 2004, cand “a refuzat sa mai fure pentru PSD”. In urma cu cateva zile, craioveanul Genica Boerica a fost eliberat din arest, fiind integrat in programul de protectie al martorilor. El a fost cercetat, intre altele, pentru incasari ilegale de TVA de peste 400 miliarde de lei. Protectorii Ristea Priboi, colonel de Securitate si fost senator PSD, Ion Melinescu, fost sef al Oficiului de Combatere a Spalarii Banilor, si fostul premier Adrian Nastase, denuntati de Boerica, sunt cercetati de DNA.

Firma lui Boerica si Maurer, vanduta unui arab-fantoma

SC MaurBoero Prodcom SRL ii avea ca asociati pe Jean Maurer, Genica Boerica si Catalin Bleoanca, fiul directorului BCR din Craiova. Dupa ce a fost inglodata in credite si implicata in contrabanda, firma MaurBoero a fost vanduta, prin 1998, egipteanului-fantoma Khaled Shaaban, cu adresa fictiva in Romania. “MaurBoero” a intrat in vizorul Politiei inca din 1996, dar anchetele au fost stopate.
In 1997, lupta anticoruptie declansata de guvernarea CDR si presedintele Emil Constantinescu a pus din nou in pericol afacerile lui Genica Boerica. “A avut noroc si atunci. L-a cunoscut pe ambasadorul Mircea Geoana, cum am spus, prin Jean Maurer care, la o adica, putea sa-i puna o vorba buna la presedintele Constantinescu. Mai ales ca Mircea era prieten si cu Jean si puteam conta pe sprijinul sau. Si tot atunci s-a apropiat foarte tare de generalul Pavel Abraham, pe care ministrul Dejeu l-a numit sef al Politiei Romane in acea perioada. Lui Abraham ii platea concediile in strainatate si i-a platit toate cheltuielile pentru aniversarea absolvirii Scolii de Militie, unde am fost si noi la petrecere”, sustin sursele noastre. Pavel Abraham a respins aceste acuzatii.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă