14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFabrica de notari

Fabrica de notari

Deosebit de banoasa, functia de notar public a fost vanata de multe persoane. Cum locurile s-au ocupat la inceput, un post de notar a devenit o afacere in ultimii ani. La Ministerul Justitiei, afacerea s-a derulat cu brio pana la venirea noii echipe, in 2005. Recent, ministrul Justitiei a refuzat semnarea ordinelor de numire a 22 de notari publici. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a protestat vehement. Incidentul insa a scos la iveala afacerea numirii notarilor, care se derula de mai multi ani.

Mai multe scandaluri legate de numiri in functia de notar public au fost mediatizate. In timp au fost uitate, iar Ministerul Justitiei nu a putut sa le dea curs, faptele petrecandu-se cu mult inainte. Ultimul incident a determinat masuri speciale ale MJ.
In perioada 18-19 octombrie 2005, a fost organizat un concurs pentru ocuparea a peste 100 de posturi de notari, in cele 15 circumscriptii (pe langa fiecare Curte de Apel functioneaza o circumscriptie a notariatelor). Au participat atat persoane cu pregatire juridica si cu minim 5 ani de activitate in domeniul juridic, cat si stagiari pe langa vreun notar. Media-limita pentru admiterea unei persoane la un concurs pentru functia de notar este de 7,00. La concursul din octombrie 2005, o serie de persoane au fost declarate admise, altele respinse. Cei admisi au fost numiti Ð si cu semnarea ordinelor de numire de catre ministrul Justitiei Ð notari. Pana aici, totul a mers corect.
Numai ca, dupa sapte luni, prin Hotararea 83/20.05.2006, Consiliul UNNPR a revenit asupra concursului si a stabilit ca 22 de candidati respinsi initial la concurs pot fi admisi si redistribuiti pe locurile ramase libere de la concursul din octombrie. Prin Hotararea 109/17.06.2006, Consiliul UNNPR a stabilit si cele 22 de posturi neocupate.
UNNPR, intr-un comunicat, relateaza ca, la un anumit moment, a fost presata de un secretar de stat din MJ care a cerut Ð “imperativ” Ð redistribuirea celor 22 de persoane in locurile vacante. UNNPR a atras atentia ca ar fi o greseala, dar secretarul de stat a insistat. In aceasta situatie, UNNPR a declansat procedura care a dus la redistribuirea a 22 de persoane cu media peste 7,00 in posturile ramase vacante.
In realitate, la Monica Macovei povestea nu a ajuns decat in momentul in care UNNPR i-a cerut semnarea ordinelor de numire ale celor 22 de persoane. Ministrul Justitiei a refuzat sa semneze aceste ordine de numire in functia de notari publici. Argumentul ministrului Macovei este faptul ca nu pot fi acceptate persoane care, oficial, au fost declarate respinse la concurs.

Dedesubturile unei afaceri bune

Ministrul Justitiei a pus in miscare Corpul de control. Readmiterea si redistribuirea, dupa sapte luni de la concurs, dadeau de banuit, ca si invocatele presiuni ale secretarului de stat si o corespondenta intre UNNPR si ministrul Justitiei despre care ministrul nu a stiut niciodata. Inspectorii au descoperit ca, intr-adevar, la ministrul Macovei nu ajunsese nici o nota a UNNPR. Intreaga corespondenta UNNPR-ministrul Justitiei a fost desfasurata la Directia Publicitate Imobiliara Notari Publici si Executori Judecatoresti care se ocupa, in cadrul MJ, de relationarea cu profesiile liberale in domeniul juridic si nu are decat un rol administrativ.
De opt ani, sefa acestei directii a fost Valeria Puiu, fosta sotie a profesorului de drept Ion Neagu. “Am descoperit abuzuri incredibile. Ani de zile au fost facute sute de numiri ilegale de notari”, ne-a declarat unul dintre inspectorii ministerului. S-a ajuns, dupa cum ne-au relatat inspectorii, sa se efectueze numiri si in cazuri in care dosarele erau incomplete. Din dosarul de numire ca notar al unei sotii de parlamentar lipsea chiar adeverinta care trebuia sa ateste ca respectiva absolvise o facultate de drept. Rodica Stanoiu, in stilul ei lejer, a semnat pentru numirea ca notar a unui consilier Ð scandalul a facut valva la vremea respectiva, dar a fost ingropat. Tot pe vremea Rodicai Stanoiu, consilierii de la MJ, intr-o veselie, se numeau notari intre ei (pentru eventualele vremuri negre care vor veni).
Inspectorii ne-au relatat ca au intrebat-o pe directoarea Valeria Puiu cum de s-au putut face asemenea ilegalitati. Raspunsul a fost nonsalant: “Pai nu stiti? Asa erau vremurile pe atunci (pe vremea guvernarii PSD Ð n.n.)”. Directoarea Valeria Puiu a fost schimbata din functie.

Lista celor 22 de persoane trimite
la un cerc de interese

Printre cei 22 de candidati readmisi la concursul pentru functia de notar, cateva nume sunt foarte cunoscute si apartin, toate, unei anumite zone, incat se pune intrebarea daca redistribuirea celor 22 nu s-a facut la presiunea unui cerc de interese. De mentionat sunt fratii Mihail si Paul Ciortoloman, ambii consilieri juridici la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania. Alte sase nume au, insa, cate o poveste relationala:
– Marian Ion, procuror, a fost consilier personal al lui Tanase Joita si fost sef al Sectiei I a Parchetului General.
– Sorin Benone Cazacu, judecator la Judecatoria Sectorului 5, om de incredere al fostului presedinte al JS5, Caramihai, apropiat al PSD.
– Didina Nicolae, avocata in Bucuresti, fost prim-adjunct al procurorului general in 1995. Surse informeaza ca a fost propusa in functia de la PG de persoane din anturajul lui Ion Iliescu.
– Mihai Tatut, politist la IGPR, apropiat al chestorului Toma Zaharia.
– Androne Stelian, consilier parlamentar, fost deputat FSN.
– Viorica Marian, consilier notarial si consilier juridic la biroul unui parlamentar PSD.
Toti au relatii cu PSD. Iar directoarea Viorica Puiu, cea care se ocupa in MJ de notari, a fost sotia lui Ion Neagu, demnitar PSD, fost presedinte (din 2002) al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.

Pozitia UNNPR

Am adresat intrebari Uniunii Notarilor Publici in legatura cu acest caz. In raspuns se neaga ca s-ar fi facut presiuni asupra UNNPR sau s-ar fi intervenit relational pentru readmiterea candidatilor respinsi si redistribuirea lor in posturile vacante. De asemenea, se subliniaza ca oricare concurs pentru notari este organizat in deplina transparenta, de catre UNNPR in colaborare cu MJ. Din comisiile constituite (de examinare?) face parte si un reprezentant al Ministerului Justitiei. Orice incercare de fraudare, conform raspunsurilor venite de la UNNPR, este exclusa. Iar redistribuirea a fost facuta la cererea imperativa a unui secretar de stat din MJ.

Noua persoane sesizate la Parchetul General

Corpul de control a descoperit 30 de numiri ilegale de notari fara nici un dubiu. Persoanele implicate au fost sesizate penal la Parchetul General. Lista cuprinde nume cu greutate: 1. Rodica Mihaela Stanoiu Ð fost ministru al Justitiei; 2. Iulia Cristina Tarcea Ð fost secretar de stat; 3. Cristian Diaconescu Ð fost ministru al Justitiei; 4. Doru Crin Trifoi Ð fost secretar de stat; 5. Claudiu Seucan Ð fost secretar de stat; 6. Gavril Iosif Chiuzbaian Ð fost ministru al Justitiei; 7. Ion Predescu Ð fost ministru al Justitiei; 8. Gabriela Gaspar Ð fost secretar de stat; 9. Valeria Puiu Ð directorul Directiei Publicitate Imobiliara, notari publici, executori, traducatori si interpreti.

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă