16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. STS: coordonatele pe care ROMATSA şi ISU nu le-au putut interpreta...

EXCLUSIV. STS: coordonatele pe care ROMATSA şi ISU nu le-au putut interpreta “nu provin de la STS”. HARTA ACCIDENTULUI

De ieri, România e în şoc: două instituţii esenţiale (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi ROMATSA) nu au fost în stare să “decripteze” coordonate geografice referitoare la locul accidentului aviatic din Apuseni, deşi operaţiunea putea fi făcută de un elev de gimnaziu.

Citeşte şi: Doi miniştri, anchetaţi, după tragedia din Apuseni

Totuşi, coordonatele respective, menţionate de un raport de anchetă al Ministerului Transporturilor, nu arătau locul accidentului, ci un loc aflat la distanţă de patru kilometri spre nord de locul accidentului. Mai mult, coordonatele nedecriptate de ISU şi ROMATSA nu proveneau de la STS, afirmă purtătorul de cuvînt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Cele două hărţi întocmite de STS pentru localizarea medicului Radu Zamfir, care s-au aflat pe masa CSAT

ISU şi ROMATSA, ignoranţă de şcoală primară

Raportul de anchetă al MInisterului Transporturilor care descrie cum au acţionat instituţiile implicate în operaţiunea de salvare a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Apuseni au arătat o ignoranţă şocantă a angajaţilor ISU şi ROMATSA. Iată un fragment relevant din raport, un dialog între un angajat al ISU şi unul al Romatsa:

Supervizor sală: Vă salut, de la Centrul de Dirijare al Zborurilor

ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastră, dar încă nu au ajuns colegii acolo.

Supervizor sală: Dar coordonatele geografice le aveţi dumneavoastră de acolo?

ISU Cluj: Am.

Supervizor sală: Mi le spuneţi şi mie?

ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023, Longitudine 22,98421

Supervizor sală: Dar de unde le aveţi pe acestea?

ISU Cluj: De la STS

Supervizor sală: Au un format care nu ne este familiar nouă. Când aveţi veşti vă rog să mă sunaţi. Spuneţi-mi coordonatele acelea pe care le-aţi transmis dumneavoastră sunt într-un format care nouă nu ne este familiar. Nu aveţi o transformare în format cu minute, secunde?

ISU Cluj: Nu.

Supervizor sală: Şi nu ştiţi cum se transformă?

ISU Cluj: Nu ştiu. Mie de la STS mi-au dat coordonatele astea.”.

Dialogul a avut loc între 18.51 şi 19.01, luni, 20 ianuarie, la trei ore de la prăbuşirea avionului.

Coordonatele nedecriptate “nu provin de la STS”

Însă purtătorul de cuvînt al STS, Adrian Fulea, a declarat pentru “România liberă” că STS nu este sursa acelor coordonate: “Coordonatele de latitudine şi longitudine menţionate în raportul de anchetă al Ministerului Transporturilor nu provin de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale”. Fulea nu a făcut alte precizări şi nici nu a menţionat alte instituţii de la care ar fi putut proveni coordonatele.

Citeşte şi: Raport Ministerul Transporturilor: ISU Cluj nu a ştiut să interpreteze coordonatele

STS deţinea, totuşi, coordonatele de latitudine şi longitudine ale pilonului antenei operatorului de telefonie mobilă şi ale celor două colţuri ale “conului” reprezentat de zona delimitată ca fiind acoperită de semnalul antenei de telefonie (aşa cum se vede şi din harta alăturată).

Coordonatele nu indicau locul accidentului

Tot din harta ataşată acestui articol se poate vedea că punctul definit de coordonatele invocate în dialogul ISU – ROMATSA se află în interiorul zonei delimitate de STS, dar nu este locul accidentului. De fapt, accidentul s-a produs patru kilometri spre sud faţă de coordonatele de latitudine şi longitudine menţionate în raportul Ministerului Transporturilor.

Cele mai citite

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă