13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEvaziunea fiscala, combatuta prin ordonante inutile

Evaziunea fiscala, combatuta prin ordonante inutile

» Ordonanta de guvern care prevede consemnarea in registre speciale a banilor detinuti la inceputul zilei de angajatii si administratorii firmelor care folosesc case de marcat fiscale este inutila.
» Comisarii Garzii Financiare nu pot verifica daca datele trecute in registre sunt cele reale, deoarece ar fi necesar controlul corporal al angajatilor si al obiectelor detinute de acestia.

» In lipsa unui mandat de perchezitie, comisarii Garzii trebuie sa-i convinga pe comercianti sa-si deschida gentile si buzunarele de bunavoie.

In august anul acesta, executivul a emis un act normativ (47/2007) potrivit caruia angajatii care lucreaza in unitati dotate cu case de marcat sunt obligati ca, la inceputul fiecarei zile de lucru, sa declare cu cati bani au venit de acasa. Ordonanta obliga comerciantii "sa inregistreze banii personali detinuti de angajati si/sau de administratorul unitatii intr-un registru special intocmit in acest sens si sa introduca, la inceputul fiecarei zile, in aparatele de marcat electronice fiscale soldul initial reprezentand monedele/bancnotele divizionare necesare pentru a da restul clientului". Amenda pentru nerespectarea acestor prevederi este intre 8.000 si 40.000 de lei noi.  

Introducerea acestei prevederi a venit dupa ce comisarii Garzii Financiare s-au lovit, in timpul controalelor, de situatia in care descopereau in unitatile verificate sume mai mari decat cele inregistrate in casele de marcat. Cand intrebau de unde provin banii in plus, angajatii declarau ca le apartin. "Noi ii amendam, dar ei ne dadeau in judecata si castigau", ne-a explicat un comisar al Garzii Financiare. "In magazin se mai introduce si marfa la negru, fara factura. Banii obtinuti din vanzarea acesteia sunt tinuti de obicei de un angajat, tocmai pentru a se putea justifica in cazul unui control", ne-a confirmat si o angajata dintr-un important centru comercial din Iasi.

Perchezitia, numai cu mandat

In ciuda bunelor intentii care au stat la baza emiterii acestei ordonante, aplicarea ei este aproape imposibila. Comisarii Garzii financiare nu pot verifica daca datele trecute in respectivele registre speciale sunt cele reale, deoarece pentru a face acest lucru ar fi necesar controlul corporal al angajatilor si al obiectelor detinute de acestia – adica perchezitionarea lor –, operatiune care, conform Codului de procedura penala, se poate face in conditii foarte stricte.
Potrivit acestuia, perchezitia este de doua feluri: domiciliara si corporala. Articolul 106 prevede ca "perchezitia corporala se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu respectarea dispozitiilor art. 104 alin. 1, sau de persoana desemnata de acest organ". Iar in acest din urma articol, stipuleaza clar ca "organul judiciar care urmeaza a efectua perchezitia este obligat ca, in prealabil, sa se legitimeze si, in cazurile prevazute de lege, sa prezinte autorizatia data de judecator".
Prin urmare, singurele doua variante de control care sa nu presupuna un mandat de perchezitie sau incalcarea legii sunt fie convingerea comerciantilor sa-si deschida gentile si buzunarele de bunavoie, fie intimidarea lor pentru a face acest lucru.

Modalitati care de altfel se si aplica, dupa cum ne-au declarat patronii si angajatii cu care am vorbit. Ei au acceptat sa discute cu noi numai sub protectia anonimatului, de teama unor controale ulterioare ale organismelor statului. "Eu mi-am facut registrul respectiv, iar cand au venit comisarii le-am aratat chiar eu geanta. M-am gandit ca e mai bine asa, n-avea rost sa ma cert cu ei, dupa aia ma luau la ochi si-mi gaseau nod in papura. Cat timp imi vorbesc frumos, le arat", ne-a declarat patronul unui magazin din Bucuresti. Angajatii unei coafuri au sustinut, de asemenea, ca si-au aratat gentile la control, dar asta pentru ca nu stiau ca puteau sa refuze. "Noi ne-am conformat. Abia apoi ne-am interesat cum e legea. S-au uitat la absolut tot."

E o exagerare

Comisarii Garzii Financiare au recunoscut ca nu pot umbla in gentile angajatilor pentru a verifica daca sumele declarate in caiete sunt cele reale. "A umbla in gentile oamenilor inseamna perchezitie, deci nu se poate. Plus ca depinde si de sumele care sunt in discutie", ne-a declarat comisarul Dumitru Nicolae. Acesta a negat acuzatiile cum ca s-ar fi apelat uneori la intimidari in timpul controalelor. "E o exagerare. Nu se poate sa credeti asa ceva." In aceste conditii, ne-au explicat cei de la Garda Financiara, principiul pe care se merge este: hotul neprins, negustor cinstit. "De asta facem controale inopinante, sa-i luam prin surprindere si sa-i prindem asupra faptului. Dar nu-i putem prinde pe toti", a admis acelasi comisar.
"Ma furau In primul rAnd pe mine."
Patronul unei pizzerii din centrul Bucurestiului ne-a declarat ca totusi introducerea registrului special in care se scriu sumele de bani pe care le detine fiecare angajat la inceputul si finalul serviciului i-a facut bine. "A doua zi dupa ce am introdus acest registru, doua fete care lucrau la mine mi-au spus ca isi dau demisia. Eu am dedus de aici ca, de fapt, ele ma furau in primul rand pe mine si apoi statul. si probabil caietul le-a speriat."

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă