19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDubai, locul unde lumea vinde si cumpara secrete

Dubai, locul unde lumea vinde si cumpara secrete

Asasinarea unui important lider Hamas intr-un hotel de lux din Dubai a focalizat atentia lumii intregi asupra micului emirat din Golf. Politia din Dubai a anuntat ca autorii sunt agenti Mossad, precizand ca lista suspectilor a ajuns la 26, iar ancheta continua.  Publicatia israeliana Haaretz releva diversele fatete ale emiratului unde au loc afaceri din umbra si unde se calca pe picioare servicii de spionaj de pretutindeni.

Dubai este considerat cel mai "occidental" stat din Golf si una dintre cele mai luxoase locatii din lume, cu cel mai mare venit pe cap de locuitor. Dubai este si locul unde  opereaza mii de companii iraniene, "anexe" comerciale pentru regimul de la Teheran, evitand astfel sanctiunile internationale. Iranul a primit instructiunile nucleare pakistaneze via Dubai, dupa ce A.Q. Khan, tatal programului nuclear pakistanez, a infiintat in emirat o companie de "diseminare a informatiilor".
Dubaiul ajuta Iranul, dar le ofera si americanilor oportunitatea de a culege informatii despre acest stat. Consulatul din Dubai opereaza ca punct de colectare a informatiilor si de recrutare a agentilor. "Nu doar serviciile secrete ale SUA iubesc Dubaiul. Minunat loc pentru comert, numarul mare de companii si agentii straine ofera o acoperire excelenta si o deghizare adecvata pentru orice oras al spionilor."

 

Dubai a inlocuit ceea ce in secolul trecut erau Istanbul, Nicosia, Casablanca si Berlin – placa turnanta a activitatilor de spionaj. Rusii schimba informatii cu pakistanezii, afganii si cecenii, fac schimb de tactici, membrii Hezbollah isi convertesc banii ilegali si diamantele in tranzactii bancare "pentru vaduve si orfani", totul printre cursele de masini si show-urile starurilor internationale.
Dubai se mandreste ca este unul dintre cele mai sigure locuri din lume. Era, scrie Haaretz, pana cand omul de afaceri israelian Elhanan Tennenbaum a fost rapit acolo sau pana cand o faimoasa cantareata libaneza a fost ucisa de o garda de securitate care lucra pentru cel mai important om de afaceri din Egipt, Talaat Moustafa, care face recurs la sentinta de condamnare la moarte pentru asasinat. Sau pana cand Mahmoud al-Mabhouh a fost asasinat de un comando ce a utilizat nu doar deghizarea, ci si acoperirea oferita de Dubai oricui o vrea de a se distra intr-un oras al spectacolului si banilor multi, al turneelor de tenis si al libertatii.

Nu este un secret pentru nimeni ca Dubai este un loc unde sunt interzisi doar banii falsi si filmele porno. In rest, trece totul, de la spionul din Mauritius pana la omul de afaceri occidental cautat de politie. Adevarata placa turnanta de afaceri si centru nevralgic al tranzactiilor diverse, Dubaiul nu poate supraveghea pe toata lumea. Este firesc ca spionii, deghizati in oameni de afaceri sau in consultanti tehnici, sa se plimbe prin Dubai fara grija. Singura conditie este sa nu se faca remarcati si, mai ales, sa detina un pasaport european. Asa ca "resortisantii" europeni debarca in Dubai si il lichideaza pe traficantul de arme al Hamas. Rapid, politia din emirat s-a pus pe treaba. In cateva ore, opinia internationala este informata in legatura cu identitatea completa a agentilor israelieni si a palestinienilor care i-au ajutat.

Ceea ce nu poate fi ignorat, sustin multi experti in servicii de informatii, este ca Mossadul, redutabilul serviciu secret israelian, a facut in asa fel incat sa fie remarcat. Revenind la asa-zisele erori imputate agentilor Mossad in operatiunea din Dubai, expertii sustin ca totul este inca invaluit in mister. De ce Mossadul a avut nevoie de un comando de 26 de agenti pentru a lichida o singura persoana? De ce s-au lasat filmati de camerele de supraveghere? Care a fost adevarata tinta a comandoului, pentru ca obiectivul Mossadului a fost fara indoiala dincolo de persoana lui Mabhouh. Este posibil sa fi existat in curs o operatiune mai ampla si s-a deturnat atentia prin lichidarea palestinianului Hamas? Mossadul, ca orice alt serviciu secret, cauta sa atraga atentia doar cand ceva merge prost, pentru a se lauda cu un succes spectaculos sau cand doreste sa transmita un avertisment inamicilor. Iar afacerea din Dubai este un curios amestec din toate acestea.

 Este posibil ca totul sa fie un mesaj clar: Dubaiul – placa turnanta si nod al economiei iraniene – nu va mai fi ocolit ca pana acum de razboiul din umbra pe care Israelul il duce contra Iranului si aliatilor sai.

» Iranul, foarte prezent
In razboiul secret contra Iranului, micul emirat din Golf a ajuns camp de lupta discret intre soldatii din umbra, pentru ca, dupa sanctiunile occidentale, a devenit oxigenul republicii islamice. Pentru Iran, Dubai este un loc strategic, fereastra spre vest. Sute de companii maritime iraniene activeaza in emirat, de unde dirijeaza cargourile care duc in Iran produse americane, sub embargo, si 40% din benzina importata. Intre Dubai si Iran sosirile si plecarile sunt neincetate, in fiecare saptamana existand 300 de zboruri. Chiar si diplomatii iranieni merg in emirat, adesea incognito. Iranienii bogati isi plaseaza averile in banci britanice sau in proiecte imobiliare faraonice, folosind oameni de paie din emirat. O treime din investitiile  realizate in Dubai sunt in realitate iraniene si ale unor organizatii legate de gardienii revolutiei. Desigur, si pentru americani Dubaiul este important, fiind singurul lor punct de contact cu iranienii.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă