30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul "Cisterna"

Dosarul “Cisterna”

SC “Cisterna” Prod SRL, cu sediul in Brasov, str. Saturn nr. 13, sc. A., ap. 14, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J08/3387/1994, avand AR 6652569, administrata de Dan Oancea, a devenit protagonista uneia dintre cele mai mari afaceri organizate in stil mare avand drept scop spalarea banilor si evaziunea fiscala. Prin zeci de societati-fantoma, prin persoane cu identitate falsa, s-au derulat afaceri care au pagubit statul cu aproape 160 miliarde de lei, suma depistata pana in prezent.
SC “Cisterna” SRL avea ca obiect de activitate ambalarea-imbutelierea, dar si fabricarea alcoolului etilic de fermentatie, iar ancheta intreprinsa se refera la perioada ianuarie 1999-septembrie 2004. Increngaturile intre firme-fantoma si persoane cu identitate fictiva sunt atat de importante incat ancheta continua si in prezent. Mai ales ca societatea si-a declarat numai in Brasov sapte puncte de lucru. De asemenea, este important de urmarit furnizorii, dar si beneficiarii (fictivi) ai societatii “Cisterna” SRL. Iata care i-au fost furnizorii: SC VADIL COM SRL, SC OZANA SRL, SC YES SRL, SC IRNO SRL, SC FAN PROD SRL, SC GIULUI SERV SRL, SC AEROSTAR SRL, SC ALCAPROD SRL, SC EMILIAN SRL, SC HEMIS SRL, SC QUASAR SRL, SC CARPAT TOUR SRL. Principalii clienti ai firmei “Cisterna” au fost: SC JUNIOR DRINKS SRL, SC SELAS ABC SRL, SC CELNITA SRL, SC VOLTMAR SRL, SC ROBEER SRL, SC GEEN SRL, SC SANNCICOL SRL, SC IANG-COM SRL, SC ADRITAX SRL. In majoritatea lor, aceste firme, care au fost beneficiari sau furnizori, in urma cercetarilor s-au dovedit a fi fictive.

Societati-fantoma care vand motorina, vinuri si rachiu

Societatea “Cisterna” cumpara de la societatea “Emilian Oil Com” SRL peste 15 tone de motorina, pentru care si achita suma de 1.804.407.592 lei fara TVA. Insa, in momentul verificarii, se constata ca societatea “Emilian Oil Com”, cu sediul declarat in Otopeni, jud. Ilfov, str. Dunarii nr. 28, nu exista si, drept urmare, nici la DGFP Ilfov nu exista bilanturi sau declaratii de venit. Facturile emise de societatea-fantoma s-a constatat ca apartineau SC PIATA DE GROS BUCURESTI si DIVERTA MEDIA RETAIL SA.
SC “Cisterna” SRL cumpara de data aceasta 22.605 litri de vin de la SC GEO DRINKS SRL din Sibiu. Insa societatea din Sibiu a detinut doar autorizatie de producator bauturi alcoolice, iar din anul 2003 se afla in procedura de faliment. Lichidatorul financiar al acesteia nu a putut identifica locul in care se afla actele si evidentele contabile ale societatii. De asemenea, exista pentru SC “Cisterna” SRL un contract fara numar, din 21 mai 2002, incheiat cu SC Geo Drinks SRL, avand ca obiect vanzare-cumparare de vin, in care nu sunt precizate preturile si cantitatile de vin si nici nu apar numele reprezentantilor celor doua societati care ar fi intocmit tranzactia. De retinut ca societatea “Geo Drinks” nu mai desfasoara nici o activitate din anul 2001. SC “Cisterna” SRL cumpara 25.453 litri de rachiu natural din fructe, in valoare de aproape 800 milioane de lei fara TVA, de la SC BIELEN TRADING SRL din Slobozia. Pentru a verifica legalitatea si realitatea tranzactiei se recurge la un control incrucisat. Astfel, se constata ca topurile de facturi nu sunt ridicate de la DGFP Ialomita, ci de la DGFP Arad. In acelasi timp, in momentul tranzactiei, societatea “Bielen Trading” nu mai detinea autorizatie valabila de comercializare a bauturilor alcoolice.

De la 8 miliarde la 57 – cifra de afaceri realizata in 11 luni!

SC “Cisterna” SRL descopera brusc o mare afacere cu teava mata din inox. Astfel, daca in 11 luni de activitate a declarat ca cifra de afaceri 7.828.970.325 lei, in luna decembrie “salta” brusc la 56.843.540.665 lei, adica 87,89% din cifra de afaceri anuala. Daca afacerea s-ar fi derulat in parametrii legali, nu ar fi fost nici o problema. Mergand insa pe firul ei, surprizele se tin lant. “Cisterna” SRL cumpara de la SC VADIL COM SRL, teava din inox mata (44.000 metri liniari), firma avand sediul declarat in judetul Prahova. La sediul social declarat se constata ca locuieste o alta persoana, care nu a auzit niciodata de societatea mentionata si nici de asociatii acesteia. In aceste conditii, Simiona Marian, administratorul societatii VADIL COM SRL, este supus unei verificari si de catre IJP Prahova, care reuseste sa identifice firma si sa ridice mai multe acte pentru verificare. Se constata ca teava este revanduta catre trei societati: SC JUNIOR DRINKS SRL din Constanta, CELN ITA COM, SELAS COM din Ploiesti. Pentru a verifica realitatea operatiunilor comerciale declarate de CISTERNA PROD SRL se fac verificari si se constata ca societatea JUNIOR DRINKS nu isi desfasoara activitatea nici la sediul declarat si nici la un anumit punct de lucru, in schimb la IJP Constanta exista un dosar penal de cercetare a acestei societati. Nici societatile CELNITA COM si SELAS ABC nu mai functioneaza cu un sediu real in Ploiesti si nici la adresele de domiciliu. Firesc, nu exista nici bilanturi si declaratii contabile.

“YES” si identitatile fictive ale unor oameni de afaceri

SC CISTERNA PROD continua sa achizitioneze teava de inox mata de la societatea “YES” SRL, al ca-rei asociat unic este Grigore Gheorghe Emanuel din Brasov, cu domiciliul in str. Carpenului. Insa societatea a functionat pana in luna decembrie 1998, iar tranzactia cu teava se face in anul 2003. In aceste circumstante este notificat lichidatorul societatii “YES” pentru a prezenta, daca exista, evidenta contabila din perioada 2003-2004. Iata ce declara lichidatorul societatii “YES”: S-a constatat ca societatea nu a functionat niciodata la adresa mentionata, iar proprietarul imobilului din str. Carpenului nu a auzit ca la aceasta adresa sa functioneze vreo societate. Este cautat si Grigore Gheorghe Emanuel de catre politistii din comuna Comisani, jud. Dambovita, unde isi declarase adresa din cartea de identitate, dar se constata ca acesta nu mai locuieste de 10 ani in zona, iar casa in care ar fi locuit este demolata. Lichidatorul societatii “YES” nu a intrat niciodata in posesia actelor societatii, el fiind doar desemnat sa se ocupe de lichidarea judiciara a acesteia si atat. In rest, mister total si asupra societatii, si a pretinsului patron. Si atunci cu cine sa fi facut tranzactia societatea CISTERNA PROD din Brasov? Totul ramane o enigma. Se incearca identificarea “delegatului” societatii “YES”, un anume CHIRU MIREL, avand CI seria BV nr. 176441, insa aceste date apartin unei anume Georgeta V., din comuna Budila, judetul Brasov, iar CNP-ul inscris pe CI a lui Mirel Chiru apartine lui Grigore Gheorghe Emanuel. Mai mult, mijlocul de transport pentru teava inox mata in valoare de peste 14 miliarde de lei a fost de fapt un autoturism cumparat in leasing. In urma acestor date, impotriva lui Grigore Gh. Emanuel s-a inceput urmarirea penala.

Amnezie totala a celor care au invartit milioane de euro

Cei care ancheteaza acest caz de folosire de chitante fiscale false incearca sa descalceasca intregul ghem al afacerilor care nu s-au limitat la comertul cu alcool sau teava inox, ci si cu grau. Cel care este suspectat ca le-a utilizat intr-un stil mare este Oancea, dar si tatal acestuia, Oancea Nicolae. Iata ce declara acesta anchetatorilor: “Aceste afaceri au fost pornite de catre fostul administrator (al societatii CISTERNA PROD SRL – n.n.), Oancea Nicolae. Furnizorii de teava preferau sa lucreze cu firma noastra deoarece aveau o relatie foarte buna cu tatal meu si din discutiile pe care le-am avut cu acesta am inteles ca firma noastra era un garant solid al achitarii marfurilor livrate. Livrarea marfurilor, dupa cum este si normal, se facea de la furnizorii nostri. Marfa se depozita in punctul de lucru din str. Plugarilor (din Brasov – n.n.). Descarcarea marfii se facea cu oamenii furnizorului, in prezenta mea sau a administratorului societatii, Oancea Nicolae. Cand se prelua marfa pentru vanzare, beneficiarul venea cu personalul necesar pentru operatiunea de incarcare a marfii, intrucat nu dipuneam de personalul necesar”. Insa Dan Oancea are si amnezie atunci cand este intrebat de anumiti beneficiari. De asemenea, inca nu s-a putut face dovada ca transporturile de marfuri, alcool, grau, motorina, tevi s-ar fi facut asa dupa cum ar rezulta din chitantele fiscale. Acest dosar, complex datorita verificarii chitantelor fiscale, care purtau inscrisul unor firme, o parte din acestea inexistente, iar altele de mult lichidate, inca mai da multa bataie de cap anchetatorilor. Dar o problema si mai mare o vor avea cei care vor trimite dosarul “Cisterna” in instanta. Evaziunea fiscala si spalarea de bani sunt foarte greu de probat in instanta, iar pana la o decizie judecatoreasca definitiva asupra suspectilor se mentine prezumtia de nevinovatie. Amintim ca la dosarul “Cisterna” inca mai lucreaza zeci de inspectori financiari din cadrul Corpului de Control al DGFP Brasov, coordonat de ec. Gheorghe Ialomiteanu, iar din partea IJP-Brasov, ancheta este coordonata de subcomisarul Oprea Dragos. In mod bizar, dl subcomisar Oprea Dragos a dat dovada de o secretomanie iesita din comun, ezitand sa ne spuna pana si gradul. Nu a dorit sa comenteze in nici un fel acest caz. Pentru concluzia finala am incercat sa-l contactam si pe dl Gheorghe Ialomiteanu, dar acesta s-a abtinut de la orice declaratie publica, lasand ultimul cuvant instantei de judecata.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă