15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDosar penal pentru conacul lui Voiculescu

Dosar penal pentru conacul lui Voiculescu

Seful Partidului Conservator, Dan Voiculescu, isi construieste in mijlocul padurii din comuna Corbeanca o vila impresionanta, ca o veritabila fortareata. Nimic deosebit, veti spune, pentru un om cu o asemenea avere. Seful lucrarii este omul considerat "de casa" al familiei Voiculescu, Sorin Pantis. Firmei fostului ministru al Comunicatiilor i s-a incredintat ridicarea vilei, despre care se poate spune ca este un palat avand in vedere ca suprafata construibila este de 2.800 metri patrati. Spre a fi ferit de privirile curiosilor, amplasamentul a fost atent selectat, intr-o zona cu padure deasa. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, Voiculescu a cumparat de la mai multi proprietari de padure din Corbeanca diverse suprafete, iar firma constructoare s-a apucat de defrisat. Taierea copacilor s-a facut insa ilegal, fara autorizatii. Pentru acest lucru, Sorin Pantis s-a ales cu un dosar penal, in curs de cercetare.
çn anul 2000, Dan Voiculescu a cumparat aproape patru hectare de padure, comasate in padurea Corbeanca, de la mai multi vanzatori – Mihail Dobrescu, Marin Ionescu, Petrica Constantinescu si Anton Niculescu. Cei 38.269 metri patrati de padure au fost achizitionati pentru constructia unei resedinte de lux, lucrare ce avea sa inceapa patru ani mai tarziu. çn acest sens, Voiculescu l-a contractat pe Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor, prin firma sa, "Cercetari Aplicative si Investitii" SA. S-a intocmit proiectul casei, din dimensiunile calculate rezultand ca este nevoie sa se defriseze circa 600 metri patrati de padure.

Demersuri

Conform legii, o singura persoana nu poate sa ceara autorizatie de despadurire decat pentru cinci procente din suprafata detinuta, dar nu mai mult de 200 de metri patrati, astfel ca presedintele conservatorilor a recurs la o solutie la indemana si le-a improprietarit prin donatie pe cele doua fiice ale sale, Camelia Rodica Voiculescu si Corina Mirela Voiculescu, cu doua loturi, 4.013 mp, respectiv 5.165 mp. Scopul donatiei: toate cele trei persoane implicate acum in proiect – tatal si cele doua fiice – sa poata defrisa, in total, cei 600 de metri patrati de padure necesari constructiei. S-a solicitat scoaterea din fondul forestier a suprafetei amintite, pentru proiectul unei case comune, si s-a obtinut acordul de mediu nr. 46/2004, eliberat de agentia Ilfov. S-au platit taxele de scoatere din fondul forestier, in valoare de circa 130 milioane lei la nivelul anului 2004, si s-a ajuns la marcarea copacilor vizati pentru taiere, dar si a celor numiti "de limita", care sa delimiteze matematic perimetrul defrisarii. De aici, demersurile pentru eliberarea terenului in vederea inceperii constructiei au luat calea penala.

Cu drujba prin lege

Legal, pentru inceperea taierii arborilor trebuiau indeplinite toate conditiile, ultima fiind detinerea unui aviz de exploatare. Numai ca firma constructoare, reprezentata legal de directorul general Sorin Pantis, a luat drujba in maini si a trecut la defrisare, fara a avea avizul de explaotare. Desi demersurile au respectat legislatia pana la un anumit punct, cand s-a ajuns la despadurire, lucrurile au luat-o razna. Nu numai ca nu s-au taiat doar arborii marcati in cei 600 de metri patrati – pentru care oricum nu exista autorizatia finala – dar s-a trecut si granita a 800 de metri patrati, fiind doborati copacii marcati special, drept "limita", dar si altii, peste "limita". Infractiunea a fost descoperita pe data de 21.06.2006, in urma unui control comun al Directiei Silvice si Ocolului Silvic Bucuresti. Practic, legea silvica a fost incalcata de trei ori, pentru ca executantul a doborat, fara autorizatie, copaci marcati din perimetru, copaci marcati pentru limita si copaci nemarcati. Totul pentru ca boss-ul conservator sa se poata extinde cu resedinta, fara a fi deranjat doar de cativa arbori. Ulterior defrisarii, cu batista pe tambal, s-a incercat ridicarea avizului de exploatare, dar autoritatea silvica nu a eliberat retroactiv acest document. Dosarul penal pe numele domnului Pantis – dispus, se pare, sa faca si puscarie pentru confortul resedintei sefului sau – este in cercetare la IPJ Ilfov, iar urmarirea penala a fost declansata in noiembrie 2006. Conform legii, pentru cele intamplate, invinuitul risca intre 5 si 15 ani de inchisoare.

In scripte, casa de doua ori mai mare

Mergand pe firul povestii, am descoperit ca autorizatia de constructie nr. 20/2005, depusa la primaria din Corbeanca, nu are nici o legatura cu cea existenta la Directia Silvica, respectiv cu cererea de scoatere a suprafetei de 600 mp din fondul forestier. Inadvertentele par greu de imaginat cand este vorba de constructia unei vile apartinand uneia dintre cele mai bogate familii din Romania. Este greu de crezut ca, pentru o bucata de padure, un fost ministru este dispus sa-si mute domiciliul in penitenciar, fie si pentru o perioada, doar pentru ca Dan Voiculescu sa construiasca un palat asa cum isi doreste. çn autorizatia inregistrata la Primaria Corbeanca, amprenta palatului in constructie are 1.200 metri patrati, cu o suprafata construita de 2.800 metri patrati, in timp ce la Directia Silvica au fost depuse documente, la fel de oficiale, care atesta o constructie cu o "talpa" de doar 600 mp. Diferenta ramane de cercetat.

Numele Voiculescu provoaca iritari si pierderi de memorie

çntrebat de existenta acestei autorizatii, primarul Dumitru Tudor din Corbeanca a sarit ca ars cand a auzit numele Voiculescu, motivand, pe scarile primariei, ca este sunat de "toate televiziunile" si nu le raspunde, daramite sa mai piarda timpul cu un ziar! Se pare ca si secretara dansului stia despre ce este vorba, caci ne-a descusut atent la auzul aceluiasi nume, dupa care ne-a repezit si ne-a intors spatele. Nici la Ocolul Silvic Bucuresti situatia nu pare mai clara, seful acestuia, Ghinescu Mugurel, pierzandu-se cu firea cand a auzit ce cautam: "Nu mai stiu nimic, nici nu eram in functie. Sau poate eram, nu stiu. çntrebati la purtatorul de cuvant, nu mai retin daca eu am eliberat autorizatia de exploatare, stiu doar ca e vorba de o problema cu depasirea perimetrului, dar nu mai retin exact!"

Vila se construieste ca un buncar

Singurul drum de acces la viitoarea resedinta a familiei Voiculescu, situata in mijlocul padurii, este deocamdata un drum forestier desfundat, cu o bariera in capat, pe care se poate citi anuntul "Proprietate privata! Accesul interzis!" Locul casei este extrem de greu accesibil si piciorului, dar si ochiului, fiind inconjurat de copaci inalti. Vecinii spun ca n-au vazut niciodata sa se care atata beton la o singura vila si speculeaza, in gluma, ca proprietarul si-ar face un buncar. Voiculescu a inaintat demersuri si pentru amenajarea drumului de acces, dar n-a primit aprobare.

Sorin Pantis – inca un dosar penal pentru Voiculescu

Legaturile dintre Pantis si Voiculescu sunt vechi si dovedesc o stransa relatie intre cei doi. Fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis a fost audiat in repetate randuri de procurorii Parchetului instantei supreme in legatura cu modul in care a fost inceputa listarea la bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare, in aprilie 2004. Citarea fostului demnitar in acest dosar se datoreaza, insa, calitatii sale de reprezentant al intereselor familiei omului de afaceri Dan Voiculescu. Pantis este cel care a consiliat-o pe Camelia Voiculescu, fiica presedintelui PC, sa cumpere actiuni ale companiei Rompetrol si apoi sa le revanda, la un pret mai mare. Pantis a indeplinit si functia de director in cadrul grupului Grivco, controlat de familia Voiculescu. çntr-o declaratie de avere din anii trecuti a presedintelui PC, printre debitorii amintiti se numara si Pantis, care figureaza cu datorii de 530.000 de dolari.

Pe Sorin Pantis nu l-am gasit nici noi, nici anchetatorii

Nici Sorin Pantis nu este de gasit. Toate incercarile de a-l contacta pe constructorul vilei lui Voiculescu au esuat.
La numerele de telefon cunoscute n-a raspuns nimeni in cursul zilei de ieri. Din surse judiciare am aflat ca ar fi in convalescenta, in urma unui accident rutier. Aceleasi surse spun ca nici anchetatorii n-au avut mai mult succes decat noi, nereusind sa-l gaseasca pentru a-l invita la audieri.

Reprezentant "Intact" SA: "Va trimitem punctul de vedere in scris"

Am incercat sa obtinem un punct de vedere al Cameliei Voiculescu si am fost asigurati de catre o reprezentanta a companiei "Intact" SA ca vom primi acest punct de vedere: "Ma interesez. Va fi mai greu sa o contactez pe doamna Voiculescu, avand in vedere ca a nascut in urma cu doua luni, trei. Nu vine foarte des pe la serviciu. Promit sa o intreb. Va trimitem punctul de vedere in scris. Este o problema. Nu stiu daca astazi. Vom incerca".
Pana la inchiderea editiei nu am primit punctul de vedere promis.

"Motanul" moralist invoca permanent respectarea legii

Dan Voiculescu este unul dintre politicienii care au solicitat public, in repetate randuri, verificarea averilor oamenilor implicati in politica. El cerea moralitate si corectitudine, omitand insa ilegalitati intamplate chiar in propria curte. O casa construita cu pretul unui dosar penal anuleaza declaratiile prin care Voiculescu sustinea vehement, de-a lungul timpului, ca toti politicienii trebuie sa respecte legea, acesta fiind chiar unul dintre sloganurile sale de partid. Pe de alta parte, Voiculescu a mai precizat in diverse comunicate oficiale ca trebuie luate astfel de masuri pentru ca "demnitarii care au stiut sa faca lucruri ilegale au stiut si sa le ascunda". La Corbeanca, in curtea proprie, padurea nu mai poate fi vazuta din cauza copacilor, pentru ca angajatii sai i-au taiat ilegal.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă