Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DNA Craiova preia anchetarea dosarului CNI Coresi

Procurorii anchetează modul în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia. Schema urma să fie aplicată și la Cluj și la Oradea.

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

Actualizat: 21.12.2014 - 19:43

 

Procurorii anchetează modul în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia. Schema urma să fie aplicată și la Cluj și la Oradea.

Dosarul vânzării sediilor imprimeriilor de stat din subordinea Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a ajuns pe masa procurorilor de la DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Procurorii vor cerceta modul în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia. Dosarul este instrumentat de procurorii anticorupție sesizați de liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, fostul deputat clujean Mircia Giurgiu.

”Am primit o confirmare oficială a faptului că dosarul CNI Coresi va fi instrumentat de procurorii de la DNA Craiova. Aici, la Cluj, din fericire, încă nu s-a produs nici un prejudiciu, pentru că nu a fost vândut încă patrimoniul Imprimeriei Ardealul”, a spus Mircia Giurgiu. Liderul sindical a declarat că, la Craiova, sediul Imprimeriei Oltenia, situat într-o zonă centrală a Băniei, a fost vândut pentru prețul de 90 de euro pe metrul pătrat. Cu banii obținuți astfel, urma să fie cumpărat un teren situat la marginea Craiovei, lângă o râpă de la marginea unui cimitir, pentru prețul de 145 de euro. Mircia Giurgiu spune că există unele analize imobiliare care arată că sediul Imprimeriei Oltenia ar fi fost vândut la un preț de trei ori mai mic decât cel al pieței. ”Procurorii vor trebui să facă lumină în acest caz”, a spus liderul sindical al tipografilor.

Verificări efectuate de Corpul de Control al premierului

Actele Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, care funcționează în subordinea Ministerului Culturii, sunt verificate și de inspectorii Corpului de Control al premierului.

”Vom sesiza în această săptămână și Curtea de Conturi, pentru că este vorba de bani publici. Credem că această instituție are competența de a verifica actele companiei Coresi”, a mai spus Mircia Giurgiu.

Conducerea Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a recunoscut că faptele sesizate sunt reale. Directorul CNI Coresi, Ilie Marius Bogdan, a declarat că vânzarea sediilor și construirea altora, mai mici, reprezintă o modalitate de adaptare la noile condiții ale pieței tipografice, care presupun activități mai restrânse. Surplusul de bani rezultat din aceste tranzacții imobiliare ar fi urmat, potrivit directorului CNI Coresi, să fie investit în retehnologizarea imprimeriilor de stat, în condițiile în care, de la înființarea lor, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, aceste imprimerii nu au mai beneficiat de nici un sprijin din partea statului român. Numai că sindicaliștii sindicaliștii spun că nu prea există surplus de bani, în condițiile în care conducerea companiei de stat vinde ieftin și cumpără scump. Ei propun trecerea acestor imprimerii în patrimoniul consiliilor județene. Deja, autoritățile județene din Cluj și din Oradea și-au manifestat disponibilitatea de a prelua Imprimeria Ardealul din Cluj-Napoca, respectiv Imprimeria de Vest din Oradea.

”Preluarea Imprimeriei Ardealul ar fi o soluție foarte bună pentru salvarea acestui vechi brand al județului”, a spus consilierul județean PNL Mihai Seplecan. Consiliul Județean Cluj a mai salvat prin această rețetă compania Clujana, unul dintre cei mai vechi producători de pantofi, în condițiile în care această companie deja fusese închisă operațional.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...