Directorul de la Protectia Copilului, acuzat de deturnare de fonduri PHARE

Nici nu s-a stins bine scandalul de la Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DJASPDC) Arges, declansat la inceputul anului curent de situatia asistatilor social din Centrele de Plasament din Arges (relatat de ...

Share

Stefan Dumitru Afrimescu 0 comentarii

12.07.2006 - 00:00
Nici nu s-a stins bine scandalul de la Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DJASPDC) Arges, declansat la inceputul anului curent de situatia asistatilor social din Centrele de Plasament din Arges (relatat de "R.L."), ca un nou scandal a izbucnit chiar zilele acestea. De aceasta data, este destul de probabil ca scandalul sa se soldeze si cu oarece urmari de natura penala, la mijloc fiind vorba de deturnari de fonduri PHARE, dar nu numai, efectuate de controversatul director al institutiei amintite, Adrian Macovei.


Inginerii imobiliare cu fonduri PHARE

In ianuarie 2005, DJASPDC a achizitionat in vederea amenajarii unui centru de zi pentru copii, un imobil, in fapt o casa, cu terenul aferent, in Stefanesti, la pretul de 72.000 de euro. Raportat la pretul real al pietei in momentul achizitiei si la gradul de uzura al imobilului, specialistii imobiliari au apreciat ca bunurile au fost supraevaluate, pretul real situandu-se in jurul a 35.000-40.000 de euro. In aceeasi perioada, institutia in cauza a mai achizitionat si doua apartamente in cartierele Prundu si Trivale din Pitesti. Pentru apartamentul din Prundu a fost achitata suma de 70.000 euro, iar pentru cel din Trivale - 55.000 de euro. Si aceste preturi sunt considerate nejustificat de mari, raportat la gradul de uzura si la pretul real al pietei in zonele amintite, care la acea data nu depasea suma de 32.000-33.000 de euro, un apartament semicentral, cu trei-patru camere, situat la etaje intermediare (doi sau trei), si nu in cartierele Prundu sau Trivale.
.
Alte inginerii

O alta problema aflata in atentia organelor vizeaza cheltuielile pentru carburanti (benzina si motorina), decontate in cadrul Programului PHARE Ag. 526. Cheltuieli - care s-au ridicat la peste 85 milioane lei - asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi fictive, nefiind justificate de deplasarile reale, programate in teren. Banuieli de supraevaluare a bunurilor mai exista si asupra unui microbuz Iveco, nr. AG 61 TEC, achizitionat de DJASPDC Arges la pretul de 30.000 de euro. In prezent, microbuzul se afla in dotarea Centrului de Servicii pentru copiii cu handicap de la Valea Mare. Si tot la Valea Mare a mai avut loc o alta inginerie: bunurile donate de Politia germana Politiei argesene, pentru copiii institutionalizati din Arges, constand in mobilier, canapele, fotolii si mese, toate nou-noute, care nu se mai regasesc niciunde.
Referitor la acest ultim aspect exista si o lista cu persoanele suspecte de insusirea acestor bunuri, donate de Politia germana Politiei argesene pentru copiii institutionalizati din Arges. Fata de aceste acuze, controversatul director al DJASPDC Arges, Adrian Macovei, sustine ca "orice institutie are dreptul sa faca propriile-i evaluari" si, in concluzie, "daca asta este parerea dansilor, noi ce sa le facem?".

Citește totul despre:

Comentarii