12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialDezvăluirile unui om de afaceri din Teleorman despre mafia din jurul lui...

Dezvăluirile unui om de afaceri din Teleorman despre mafia din jurul lui Dragnea

Un important om de afaceri din Teleorman a povestit pentru RL presiunile la care sunt supuse firmele locale de către Liviu Dragnea şi care este secretul afacerilor profitabile făcute de companiile apropiate acestuia. Proprietarul grupului Unicom din Turnu Măgurele explică şi de ce actualul vicepremier i-a trimis pe cap zeci de controale ale instituţiilor statului.

Ca să reziști în afaceri în Teleorman, zonă dominată de actualul vicepremier Liviu Dragnea, fost președinte al Consiliului Județean timp de 12 ani, trebuie să intri, la rândul tău, în politică. La această concluzie a ajuns Ion Codrea, acționarul principal al societății Unicom, care în 2002 a bătut la ușa Partidului România Mare, apoi a Partidului Democrat, pentru a opri zecile de controale ale tuturor instituțiilor de verificare din orășelul teleormănean Turnu Măgurele.

Omul de afaceri a făcut aceste mărturisiri pentru România liberă înainte de alegerile prezidențiale. Ulterior, afirmațiile sale au fost confirmate, indirect, chiar de către vicepreședintele PSD Marian Vanghelie, exclus recent din partid. Acesta a declarat public că toate licitațiile publice din Teleorman sunt câștigate doar de firma Tel Drum, deținută de apropiați ai lui Liviu Dragnea. „Dragnea dă anumite fonduri europene și apoi câștigă Tel Drum. Dacă dispare Dragnea, dispare Tel Drum. Tel Drum are contract în fiecare comună. Ăsta e mafiotism, șarlatanie”, a susținut Marian Vanghelie.

În paralel, omul de afaceri Ion Codrea a mai afirmat că verificările împotriva firmelor sale ar fi fost ordonate tocmai de Liviu Dragnea, cel care ar dori să controleze tot în Teleorman și care s-ar fi arătat nemulțumit că Ion Codrea a cumpărat un spațiu comercial de la un fost partener de afaceri al actualului vicepremier.

“Dragnea și cu partenerul său cumpăraseră, prin metode încârligate, toate clădirile din sistemul de comerț socialist. Cei doi au împărțit juma-juma Turnu Măgurele. După ce am cumpărat eu un spațiu de la partenerul lui Dragnea, în 2000, zici că au dat dracii în oraș”, își amintește proprietarul grupului Unicom. Astfel, dacă până atunci avea mai multe colaborări cu primării comunale cărora le vindea metalo-chimice, după 2000 contractele s-ar fi sistat. “M-au torpilat cu controale. Când nu am mai putut, am simțit nevoia să mă protezeje cineva. Numai așa poți răzbi, mi s-a spus”, a declarat Ion Codrea pentru România liberă.

Cum s-au anulat două licitații la decizia lui Dragnea

Omul de afaceri ne-a povestit că s-a întâlnit chiar cu Corneliu Vadim Tudor, care a sunat un parlamentar local. Intervenția a funcționat, afirmă Ion Codrea, dar numai pentru două săptămâni. “Așa că am mers la Partidul Democrat, la domnul Adriean Videanu. Și s-au schimbat datele problemei, a vorbit cu primarul din Turnu Măgurele și m-au lăsat în pace. Am rămas în politică, am candidat chiar de două ori la Primărie. Am devenit consilier local, apoi consilier județean. Și așa mi-am protejat afacerea. Nu intram în politică dacă mă lăsau în pace”, a recunoscut unul dintre cei mai bogați oameni din Turnu Măgurele, care deține o firmă ce vinde chimicale, una care administrează mai multe restaurante și una de construcție.

Ion Codrea afirmă că, deși a scăpat în acest fel de zeci de controale “care veneau săptămânal”, îi pare rău că s-a amestecat cu politicienii. “Politica înseamnă și bani cheltuiți, și timp pierdut pentru afacere. În 2009, m-am retras, le-am spus că nu mai pot să stau la masă cu ei. M-au avertizat că nu e bine, dar mă săturasem să fiu folosit. Dar acum știu cum să deschizi uși, cum să pui problema”, a menționat acesta.

Dar Ion Codrea ne-a declarat că a avut mai multe interacțiuni nefaste cu Liviu Dragnea. “În 2006, m-am gândit să îmi formez un grup de firme – și așa au apărut Unicom Restaurante și Unicom Construct –, făcut inițial din nevoia de a repara și întreține ce aveam eu. Nu am lucrat cu statul, pentru că nu aveam acces. Aici nu știți ce caracatiță a fost”, a dezvăluit omul de afaceri.

Totuși, acesta a participat mai târziu la o licitație pentru lucrări finanțate prin Consiliul Județean Teleorman, ca să probeze sistemul. “Din opt lucrări licitate, am câștigat șase. Dar Dragnea nu a vrut să îmi dea contractele. I-am transmis că dacă nu o face, fac contestație, banii veneau de la UE, erau pe inundații. Până  la urmă a spus: «Nu îți dau șase, îți dau patru»”, a povestit Ion Codrea.

Teleormanul e un județ închis

Deși este în continuare unul dintre cei mai bogați oameni din orașul Turnu Măgurele, Ion Codrea a declarat, pentru România liberă, că migrația tinerilor și criza economică începută în 2008 i-au afectat afacerile. “Ajunsesem la 128 de angajați, acum mai am doar 68. Mai făcusem o firmă de transport, am renunțat la ea. Turnu a avut potențial, a fost bine până în 2007. Dar lumea a început să plece, majoritatea spre București, iar puterea economică a intrat în declin. La salarii de 600 de lei, cât primesc pe la fabricile ce mai sunt pe aici, nu au cum să se descurce”, a mărturisist Ion Codrea.

Omul de afaceri deține un magazin de metalo-chimice, două restaurante în Turnu Măgurele și mai construiește un hotel și un restaurant în Alexandria.  “E un proiect mare, 2.500 de metri pătrați construiți”, se laudă teleormăneanul. Unitatea, care este finalizată parțial,  este condusă de fiica sa, care a terminat ASE-ul la București. Cea de-a doua fiică, acum la master, tot la ASE, se va ocupa tot de afacerile familiei.

“Mi-am asumat să le întorc aici, într-un oraș care moare”, afirmă Ion Codrea, care crede că lucrurile nu se vor îmbunătăți în următorii 20 de ani.

Și asta tot din cauza politicienilor locali, foștii săi colegi. “Fă tot posibilul să-i sărăcești pe oameni, ca să-i poți conduce cum vrei tu”, crede Ion Codrea că e filosofia celor care conduc Teleormanul. “Au alungat investitori mari din județ, cum a fost Pirelli, care are acum fabrică la Slatina, cu 4.000 de angajați. Au reușit să sărăcească județul ăsta, au reușit să-i închidă porțile. Nu intră nimeni cu afaceri aici”, e concluzia la care a ajuns cel care a început prima afacere în Turnu Măgurele în 1992.

Din păcate, vicepremierul Liviu Dragnea nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, în ciuda încercărilor noastre repetate pe o perioadă mai lungă de timp. 

Gestionar în comunism, om de afaceri în capitalism

Ion Codrea a lucrat din 1986 ca gestionar în sistemul de comerț al statului, în domeniul chimicalelor. “Eram cel mai tânăr gestionar din Teleorman. La început mă verificau din trei în trei luni și tot timpul ieșeam pe plus”, se laudă actualul om de afaceri. În 1992, și-a deschis o firmă cu același profil, chimicale, și un an de zile a lucrat în paralel și la stat. Apoi s-a mutat cu totul în privat, povestește acesta. “Am luat credit de la bancă 500.000 de lei, 100.000 de lei capitalul social, restul pentru marfă. Am făcut primul magazin de profil din Islaz, locul meu natal. Apoi am deschis la Turnu Măgurele. Succesul a fost imediat”, afirmă Ion Codrea. A evoluat până în anul 2000, când s-a extins și cu un restaurant. “Am revoluționat alimentația publică în Turnu Măgurele”, susține. Revoluția a însemnat aer condiționat vara și căldură iarna. Acum, deși este afectat de criza economică, susține că la restaurantele sale toate weekendurile sunt ocupate pentru 2014 și 2015 cu nunți și botezuri.

Tel Drum, cea mai „norocoasă“ companie

Tel Drum a aparținut inițial Consiliului Județean Teleorman, dar a fost privatizată la scurt timp după ce la conducerea instituției publice a venit Liviu Dragnea. Compania a fost cumpărată de o persoană fizică despre care presa locală a scris că este prieten apropiat cu vicepremierul. Ulterior, acționari la Tel Drum au devenit doi colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea, după cum a scris Adevărul. Din momentul privatizării, Tel Drum nu a mai avut concurent pentru licitațiile organizate de autoritățile publice din Teleorman. De exemplu, în 2003-2004, Tel Drum a obţinut toate proiectele SAPARD pe drumuri, în valoare de 4,95 milioane euro, după cum a relatat „România liberă“.

“Norocul” Tel Drum s-a păstrat și în anii următori, așa că societatea câștiga cu regularitate toate contractele de asfaltare, întreținere drumuri, construire de școli și alimentare cu apă a unor comune din Teleorman. “Numai în ultimii trei ani, valoarea contractelor câștigate de Tel Drum se ridică la peste 700 milioane lei (aproximativ 170 milioane euro)”, arăta tot în 2011 și portalul România curată.

HotNews a descoperit o altă serie “excepțională” de contracte câștigate cu statul de când Liviu Dragnea e în Guvern: peste 100 milioane de euro în trei ani, primite de la autorități din Dâmbovița, Satu Mare, Craiova, Olt, Constanța și Compania Națională de Drumuri.

Cele mai citite

VIDEO. Trupa Spice Girls, prezentă la petrecerea dată de Victoria Beckham. Soția fotbalistului a împlinit 50 de ani

La petrecerea aniversară de 50 de ani a Victoriei Beckham, membrele trupei Spice Girls s-au reunit, reînviind amintirile erei lor glorioase din anii '90....

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Casper Ruud, campion la Barcelona, după o finală câștigată în fața lui Tsitsipas

Norvegianul Casper Ruud a câştigat turneul ATP 500 de la Barcelona, după ce l-a învins în finală pe grecul Stefanos Tsitsipas, în două seturi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU