10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCum merg afacerile din Romania ale oligarhilor ex-sovietici

Cum merg afacerile din Romania ale oligarhilor ex-sovietici

» Afacerile din metalurgie pe care le au oligarhii din spatiul ex-sovietic in Romania au fost zguduite de criza economica. Cele mai afectate sunt cele ale unor magnati legati de liderii politici din Moscova si din Kiev, in timp ce afacerile oligarhilor care si-au dezvoltat retele de clienti pe pietele occidentale au reusit sa supravietuiasca.

» In metalurgia romaneasca exista un adevarat careu de asi compus din patroni si directori de rang inalt ai unor concerne rusesti si ucrainene. Primul pe lista este ucraineanul Sergey Taruta, un apropiat al noului presedinte al Ucrainei, liderul prorus Viktor Ianukovici. Cel de-al doilea este rusul Oleg Deripaska, apropiat de premierul rus, Vladimir Putin.

» Ceilalti doi oligarhi isi gestioneaza afacerile prin intermediul unor companii inregistrate in Occident, acolo unde mana lunga a Kremlinului ajunge mai greu. Este vorba de compania Conares Trading din Elvetia, care deruleaza afaceri pentru grupul Mechel Holdings, controlat de Igor Zyuzin, si de Sinara Handel, inregistrata in Germania, care gestioneaza distributia grupului TMK. Acesta este condus de o grupare de oameni de afaceri, dintre care cel mai influent pare in acest moment directorul executiv, Konstantin Semerikov, care, desi nu are cea mai inalta pozitie in grup, este personajul-cheie ce armonizeaza diferitele interese ale membrilor conducerii acestui grup.

 

Oligarhii din spatiul ex-sovietic au ajuns sa detina o mare parte a metalurgiei romanesti. In Transilvania, cele mai importante combinate siderurgice sunt detinute de oameni de afaceri din Rusia si Ucraina. Unii dintre ei au avut legaturi cu politicieni de nivel inalt, inclusiv cu noul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Printre ei se numara magnatul ucrainean Sergey Taruta, care a cumparat combinatul Fortpres CUG din Cluj-Napoca. El este proprietarul echipei de fotbal Metalurg Donetk si detine mai multe unitati siderurgice, plus o serie de mine de fier in bazinul Donului. Pe lista oligarhilor rusi care au investit in metalurgia romaneasca se numara si Oleg Deripaska, cel care a cumparat fostul combinat de aluminiu din Oradea. In 2008, Deripaska se numara printre cei mai bogati 10 locuitori ai planetei, insa averea sa a scazut considerabil din cauza crizei economice.

Un alt oligarh, rusul Igor Zyuzin, detine 80 la suta din piata romaneasca a fierului- beton. El a cumparat in Romania fostul combinat Industria Sarmei Campia Turzii, fostul Combinat de Oteluri Speciale din Targoviste, care produce otel pentru industria armamentului, dar si Ductil Steel Buzau. Toate au fost reunite sub brandul rusesc Mechel. In anul 2006, conform Forbes, Igor Zyuzin se afla pe locul 451 in clasamentul milionarilor planetei. Un alt oligarh rus este Konstantin Semerikov, care conduce grupul rusesc TMK. Acesta detine combinatul siderurgic din Resita si Artrom Slatina. Grupul TMK ar urma sa furnizeze conducte pentru gazoductele rusesti Norh Stream si South Stream. South Stream este proiectul concurent gazoductului Nabucco, sustinut oficial de Romania. Astfel, ironia sortii ar putea face ca o parte a conductelor proiectului rusesc South Stream sa fie construita la Resita, in timp ce o parte a conductelor proiectului Nabucco, sustinut de Romania, sa fie fabricata in combinatele detinute de concernul euroindian ArcelorMittal Steel.

Omul presedintelui
Sergey Taruta este cel mai important magnat ucrainean al otelului. El l-a sustinut constant pe noul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, de orientare prorusa. In Romania, cea mai importanta achizitie a lui Sergey Taruta a fost combinatul Fortpres CUG – una dintre cele cinci societati in care a fost divizat, in anii 1990, gigantul CUG Cluj. Pe vremea comunismului, CUG avea peste 10.000 de angajati. Fortpres CUG este condusa de omul de incredere al lui Sergey Taruta, Dorin Ilies. Acesta este membru marcant al PSD Cluj si, pana in anul 1996, a condus combinatul CUG, pe atunci companie de stat. Dupa anul 1996, Dorin Ilies a fost pus sub acuzare pentru presupuse fapte de coruptie, apoi a fost declarat nevinovat. Dupa plecarea sa de la conducerea companiei de stat, el a creat o societate mixta romano-ucraineana, Azovstal Cluj, care se ocupa cu comertul produselor siderurgice realizate in Ucraina de corporatia lui Taruta.

Fortpres CUG si celelalte combinate din Europa de Est ale magnatului ucrainean ar urma sa fie modernizate cu ajutorul unui credit in valoare de 350 milioane de dolari, acordat companiei ucrainene, in a doua jumatate a anului 2008, de catre IFC, Divizia de Investitii a Bancii Mondiale, impreuna cu un grup de 12 banci comerciale, printre care se numara Société Générale si Royal Bank of Scotland. "Acest credit ne permite sa inlocuim instalatiile mai putin performante cu ultimele noutati din domeniu", a afirmat Sergey Taruta, citat de site-ul oficial al IFC. Insa criza l-a determinat pe oligarhul ucrainean sa amane aceste planuri. Din cauza crizei, care a determinat reducerea semnificativa a volumului comenzilor, combinatul Fortpres CUG a fost inchis operational. In prezent, mai are doar cinci angajati, pentru ca grupul ucrainean a transferat comenzile pentru clientii din Uniunea Europeana catre combinatele din Ungaria si Polonia.

La Cluj, productia ar putea fi reluata dupa trecerea crizei. Insa, o data cu alegerea lui Viktor Ianukovici, se pare ca vor veni vremuri bune si pentru conglomeratul lui Sergey Taruta. Presa ucraineana a scris ca magnatul Taruta ar putea primi comenzi legate de infrastructura, iar la Cluj ar putea fi produse sine pentru caile ferate din Ucraina. Liderul confederatiei sindicale CNS Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, care reprezenta interesele sindicalistilor din Fortpres CUG, spune ca "societatea este la pamant, mai are doar vreo cinci angajati, care se ocupa cu paza utilajelor".

Oleg Deripaska a inchis Alor Oradea
Cea mai spectaculoasa prabusire este cea a magnatului rus Oleg Deripaska. Acesta detine combinatul Alor Oradea. Unitatea a fost inchisa dupa ce recesiunea economica a zguduit imperiul financiar al magnatului Deripaska. In anul 2008, revista Forbes scria ca el se afla pe locul 9 in clasamentul celor mai bogati oameni de pe planeta. Un an mai tarziu, el a cazut pe locul 164. Motivul este reprezentat de scaderea dramatica a comenzilor pentru producatorii din domeniul siderurgiei. Oleg Deripaska conduce concernul RusAl, cel mai mare producator de aluminiu din lume, precum si concernul Norilsk Nickel, cel mai important producator mondial de nichel. Acum doi ani, averea sa era evaluata la 28 miliarde dolari, iar companiile conduse de el valorau 45 miliarde dolari. Acum insa, nimeni nu mai poate spune exact cat valoreaza averea lui Oleg Deripaska.

Nici macar prietenia lui Oleg Deripaska cu "tarul" Vladimir Putin, premierul Rusiei, nu pare sa mai poata salva imperiul lui Oleg Deripaska, in conditiile in care companiile conduse de el sunt tot mai indatorate. Pe langa combinatele siderurgice, el mai detine o banca, Soiuz, un producator de masini si unul de avioane. In Romania, Oleg Deripaska a cumparat combinatul de aluminiu din Oradea, care urma sa furnizeze piese pentru fabrica sa de avioane din Rusia. Acum insa, nu mai exista nici o speranta ca Alor va fi repornita de magnatul rus. In disperare de cauza, Oleg Deripaska a inceput sa vanda bucati din imperiul sau.

Alor Oradea este de vanzare, dar deocamdata nu exista cumparator. In Rusia, Oleg Deripaska a vandut importanta companie petroliera Rosneft, care a fost rascumparata acum sase saptamani de catre fondatorul sau, Mihail Gutseryev, pentru doar 600 milioane dolari. Noul proprietar s-a angajat ca va plati datoriile companiei petroliere, in valoare de 6 miliarde dolari, dupa cum scrie agentia Rusia la zi.

Igor Zyuzin a invatat lectia capitalismului
Un alt magnat rus din domeniul siderurgiei, Igor Zyuzin, s-a adaptat mai bine la criza economica. El a invatat sa supravietuiasca mai bine in conditii de criza, deoarece este mai putin legat de Kremlin decat alti oligarhi. Averea sa este evaluata la circa 1,7 miliarde dolari. Igor Zyuzin si-a cotat compania, Mechel, pe bursa din New York, unde aceasta a fost obligata sa se modernizeze. Ca sa isi asigure acces direct la sursele de materii prime fara sa mai depinda de capriciile politicienilor, Igor Zyuzin a cumparat 25 la suta din compania miniera Yakutugol. Aceasta aprovizioneaza intregul sau imperiu. In Romania, oligarhul rus a cumparat trei combinate siderurgice cu garantia morala a fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu, care a vizitat aceste unitati la scurta vreme dupa privatizarea lor.

Este vorba de fostul combinat Industria Sarmei Campia Turzii si de fostul Combinat de Oteluri Speciale Targoviste, carora li s-a adaugat apoi Ductil Steel Buzau. Combinatul din Targoviste a fost primul care a fost cumparat de Mechel Holdings, pentru 60 milioane dolari. Privatizarea combinatului a avut loc in anul 2002. Un an mai tarziu, Mechel a cumparat si combinatul siderurgic Industria Sarmei din Campia Turzii. Combinatul din Campia Turzii a fost privatizat in anul 2003 pentru suma de 27 milioane dolari. Compania siderurgica romaneasca a fost vanduta firmei elvetiene Conares Trading, care de fapt era o interfata pentru grupul rusesc Mechel. In ultimii ani, Mechel a reusit sa devina furnizor pentru companii importante din Uniunea Europeana. Combinatul din Targoviste poate furniza inclusiv oteluri pentru industria  armamentului, iar cel din Campia Turzii furnizeaza fier-beton pentru constructii. "In ciuda crizei, acest combinat merge mai bine decat altele.

Mai are circa 2.600 de angajati si sunt semne ca Mechel va trece pe un trend pozitiv din primavara, cand constructiile vor fi reluate, deci vor creste si comenzile de fier-beton", spune liderul CNS Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop. Mechel detine circa 80 la suta din piata de fier-beton din Romania.

Konstantin Semerikov a cumparat un combinat cu un euro
Cel de-al patrulea oligarh rus este Konstantin Semerikov, care conduce grupul rusesc TMK in calitate de director executiv. El a cumparat unul dintre cele mai vechi combinate siderurgice din Romania, cel din Resita, dar si Artrom Slatina. Unitatea din Resita este celebra pentru faptul ca aici au fost produse componentele pentru construirea Turnului Eiffel din Paris. Konstantin Semerikov a folosit metoda lui Zyuzin pentru a cumpara combinatul din Resita, respectiv a folosit o "suveica", adica o companie inregistrata in Occident pentru a face tranzactia. Este vorba de Sinara Handel GmbH din Germania, susbidiara TMK, care se ocupa cu vanzarea in Uniunea Europeana a produselor grupului rusesc. Combinatul siderurgic din Resita a fost construit in urma cu peste 200 de ani de catre austrieci.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial combinatul furniza componente pentru aviatia romana si germana. Apoi, el a devenit proprietate a statului roman dupa nationalizare. Dupa caderea comunismului, combinatul a fost vandut americanilor de la Noble Ventures pentru o bucata de timp. El a fost renationalizat, iar apoi a ajuns proprietatea rusilor. In 2004, combinatul a fost vandut, pentru suma simbolica de un euro, grupului Sinara Handel GmbH din Germania. Aceasta societate este de fapt distribuitorul produselor metalice ale concernului TMK in afara Rusiei.

Totalul angajamentelor investitionale asumate de cumparator a fost de circa 25 milioane euro, din care 10 milioane euro reprezinta datoriile societatii care nu au putut fi sterse. Combinatul avea datorii de 50 milioane dolari, iar pierderile se ridicau la acelasi nivel. APAPS a anulat aproape 38 milioane de dolari din totalul datoriei de 50 milioane. In prezent, Combinatul Siderurgic TMK are in prezent aproximtiv 1.200 de angajati, iar salariul minim este in jur de 900 de lei. La finele anului trecut, angajatii au stat o perioada acasa, cu salarii de 75%.

De la inceputul anului, angajatii combinatului lucreaza normal, fara ca productia sa mai fie oprita, pentru ca reprezentantii Sinara Handel au gasit noi clienti, in contextul relansarii productiei de automobile. De asemenea, concernul TMK, specializat in productia de tevi, va furniza componente pentru conductele rusesti North Stream si South Stream. Ironia sortii face ca un vechi combinat siderurgic din Romania sa fie salvat tocmai de o investitie ruseasca dezavuata de Guvernul Romaniei. Analistul basarabean Octavian Sergentu spune ca, "atunci cand apar o multitudine de oligarhi rusi intr-o regiune, nu este vorba doar de interes privat. Mai curand  este vorba de interesele geoeconomice si geostrategice ale Rusiei intr-o regiune deosebit de sensibila".

OLIGARHII:
» Sergey Taruta: Combinatul Fortpres CUG din Cluj-Napoca

» Oleg Deripaska: Combinatul de aluminiu din Oradea

» Igor Zyuzin: Combinatul Industria Sarmei Campia Turzii, fostul Combinat de Oteluri Speciale din Targoviste

» Konstantin Semerikov: Combinatul siderurgic din Resita si Artrom Slatina

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă