5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCopii romani retinuti de autoritatile italiene

Copii romani retinuti de autoritatile italiene

Gratian Gruia s-a nascut la Resita in martie 2005. Anul acesta, bunicii au mers in Italia pentru a-si vizita doi fii care lucrau langa Roma, iar copilul si mama sa i-au insotit. Baiatul, insa, nu s-a mai intors.
Pe 25 mai, bunica a fost reclamata ca l-ar fi batut pe nepotul ei, iar carabinierii nu au mai stat pe ganduri si l-au preluat de urgenta. Tribunalul de minori din Roma a decis internarea sa intr-un centru de plasament pana cand se stabileste daca rudele copilului sunt vinovate de abuz asupra acestuia sau nu. "Mama mea a mers la cumparaturi cu Gratian. Copilul avea o jucarie cu care vroia sa se joace, dar bunica nu l-a lasat, pentru ca in zona circulau masini. Baietelul a inceput sa planga, iar bunica s-a trezit cu politia care a ridicat-o cu tot cu nepot. Apoi, pe fiul meu l-au dus la un centru, dar nimeni nu ne spune unde si nici nu suntem lasati sa-l vedem. Nu stim nici ce urmeaza sa se intample cu el", ne-a declarat mama minorului, Gratiela Gruia.

Familia neaga acuzatia ca l-ar fi agresat vreodata pe copil. "Noi am fost victimele urii care exista in Italia pentru romani. Bunica a fost reclamata pe nedrept. Dar sotia mea se jura ca nu l-a lovit, ca n-ar face niciodata acest lucru", sustine si bunicul.
Din mai si pana acum, parintii si bunicii au facut zeci de demersuri in Italia si Romania pentru a afla ceva de soarta minorului, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Suna chiar si de doua ori pe saptamana la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), la Ministerul Afacerilor Externe, au angajat un avocat, pe banii lor, la Roma, dupa ce au avut unul numit de Ambasada Romaniei care s-a dovedit inutil. De altfel, nici incercarea noastra de a vorbi cu avocatii copilului nu a dat roade. Nu am primit nici un raspuns la solicitarile noastre.
In disperare de cauza, bunicul ne-a declarat ca, la urma urmei, daca nepotului nu i se mai permite sa se intoarca in familie, cel putin sa fie internat intr-un centru de plasament din tara. "Macar sa fie aici langa noi, sa-l putem vedea si sa avem grija cat de cat de el. Va dati seama, saracul, de patru luni e singur printre straini", plange barbatul.

"Nu am primit raspuns la aceasta solicitare"
Rezolvarea situatiei acestui copil si repatrierea sa sunt insa foarte dificile deoarece "in prezent nu exista un acord semnat intre Romania si Italia, procedurile de negociere intre cele doua tari fiind in desfasurare cu privire la situatia copiilor romani aflati neinsotiti pe teritoriul Italiei", se arata intr-un raspuns pe care l-am primit de la ANPDC. Doar o hotarare a guvernului Romaniei din 2004 reglementeaza metodologia de lucru, dar procedurile de repatriere raman foarte greoaie si dureaza foarte mult timp.
Conducerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului cunoaste situatia lui Gratian Gruia. Secretarul de stat Mariela Neagu ne-a prezentat actiunile pe care le-a intreprins in ultimele luni, dar rezultatele obtinute deocamdata sunt minime. "In data de 23 august 2007, Autoritatea le-a inaintat Ministerului Afacerilor Externe, Directiei Generale Afaceri Consulare, acordul de repatriere a bunicilor materni, documentele care atesta conditiile materiale ale familiei, precum si proiectul de plan de reintegrare sociala pentru copil, fara a primi un raspuns", ne-a explicat Mariela Neagu una dintre proceduri. A mai fost realizata o ancheta sociala la familia baiatului, s-au trimis mai multe acte in Italia, prin care s-au dovedit "dorinta si capacitatea familiei, precum si garantiile asigurate de statul roman", dar autoritatile italiene nu au reactionat.

"Reglementarile italiene sunt foarte stricte"
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, la randul sau, ca exista "o ampla corespondenta a Ambasadei Romaniei la Roma cu autoritatile locale, insa pana in acest moment tribunalul pentru minori nu a luat nici o hotarare care sa le permita serviciilor sociale repatrierea asistata a minorului Gratian Gruia". Intarzierea ar fi cauzata de faptul ca "exista o serie de proceduri interne, iar termenele legale sunt foarte lungi in Italia".
Reprezentantii MAE afirma ca s-a ajuns ca un copil de cetatenie romana sa fie internat intr-un centru din Italia pentru ca "reglementarile italiene in materie de protectie a minorilor sunt foarte stricte. In cazul in care se constata abuzuri, indiferent din partea cui – inclusiv a parintilor –, judecatorul pentru minori poate dispune imediat protectia acestuia (indiferent de cetatenie) in structuri specializate, pana la clarificarea cauzelor care au determinat aceasta masura".


» Italia, singurul stat care a retinut copii romani

Situatia in care se afla Gratian Gruia nu este singulara. Potrivit ANPDC, un caz similar este cel al unei fetite de 7 ani plasata intr-un centru pentru copii prin decizia Tribunalului pentru minori din Palermo.
"Cazul i-a fost sesizat Ambasadei Romaniei de la Roma si Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului in iulie 2007. Copilul se afla in Italia impreuna cu parintii. Tribunalul a decis preluarea copilului impotriva vointei parintilor, considerandu-se ca minora este abuzata in familie (copilul ar fi fost vazut mai multe zile la rand cersind pe strazi si chiar furand din magazine)", se arata intr-o adresa ce ne-a fost remisa de ANPDC. Parintii au facut demersuri disperate pentru a-si recupera copilul si neaga orice abuz asupra acestuia. "Parintii se afla inca in Italia si refuza sa paraseasca tara pana la recuperarea copilului. Autoritatea a avansat toate procedurile legale pentru repatrierea copilului. Ambasada Romaniei de la Roma ofera asistenta pentru solutionarea cazului."
In luna august, cotidianul Gandul a prezentat situatia grava a altor patru copii romani retinuti in Italia. "Statul italian i-a despartit de mama. Cu totii se aflau la Torino. Apoi, autoritatile italiene au demarat procedurile de adoptie, fara a notifica macar Bucurestiul. Dupa doi ani de insistente ale autoritatilor romane, care au cerut justificat repatrierea copiilor, Italia a informat, abia zilele trecute, ca trei dintre copii vor fi adoptati de familii diferite. Nu se dau nume, nu se spune nimic despre familiile italiene adoptive. Mama a avut drept de vizitare initial de patru ori lunar, apoi de doua ori si, in final, i s-a interzis sa-si vada copiii, fiind decazuta complet din drepturile parentale", arata ziarul respectiv.
Interesant este ca Italia este singurul stat in care se inregistreaza astfel de cazuri in care sunt implicati minori romani.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă