13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCavalerii de Malta, un mister spulberat

Cavalerii de Malta, un mister spulberat

Sute de credinciosi au asediat, ieri, la ora 10.30, Catedrala Metropolitana “Sfantul Iosif “ pentru a asista la ceremonialul primirii a cinci cavaleri in Ordinul Suveran Militar de Malta (OSMM). Evenimentul a fost public pentru prima oara in Romania; transparenta a fost perceputa si ca o replica la un ceremonial similar, organizat pe 27 ianuarie la Suceava de catre o alta organizatie ce sustine ca ar reprezenta Ordinul de Malta in Romania. Ad-hoc, lacasul sfant s-a transformat intr-un studio pentru cameramani si fotoreporteri, iar ceremonia s-a derulat timp de doua ceasuri, sub privirile curioase ale participantilor.

Consulul onorific al Romaniei la Nisa, printre cei “unsi”

Cinci dintre cei 12 cavaleri de Malta si-au ocupat locurile la doi pasi de altar, pe bancute rezervate cu ajutorul monseniorului Robu.
Imbracati in robe negre, cu maneci largi, pe care doar crucea alba din piept facea contrast, cavalerii pareau figuri medievale, a caror unica legatura cu prezentul erau doar ochelarii de vedere.
Decanul de varsta al ordinului in Romania, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, ambasadorul OSMM, Franz Reichhgraf von Hartig, membrii vechi, dar si cei noi, cu totii au stat in mijlocul preotilor catolici pe toata durata evenimentului. Dupa o scurta slujba de inceput, un cavaler de Malta a citit din Vechiul Testament, fiind urmat la pupitru de alti doi membri ai ordinului. Concluzia citatelor din cele trei discursuri a fost trasa de arhiepiscopul Ioan Robu, care le-a urat noilor membri ai OSMM sa nu uite de sprijinirea credintei si a oamenilor sarmani.
Ceremonia de numire mult asteptata a durat insa doar cateva minute, timp in care viitorii cavaleri – trei catolici si doi ortodocsi – si-au spus numele, au spus in cor ca stiu care le sunt indatoririle si au primit distinctiile. Unul dintre cei cinci cavaleri este Stefan de Fay, consulul onorific al Romaniei la Nisa. Slujba de duminica a continuat apoi cu un singur moment de pauza, in care cavalerii si credinciosii s-au imbratisat la indemnul de a impartasi pacea.

Balaceanu-Stolnici: “Membrii celuilalt ordin sunt niste impostori”

Dupa ceremonialul numirii celor cinci cavaleri si slujba preotilor catolici, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici a negat ca evenimentul a fost organizat ca o replica la cel similar de la Suceava. “Cei de acolo sunt niste impostori. Nu fac parte din Ordinul Cavalerilor de Malta, ci doar urmaresc niste interese financiare. Nu avem ce sa le facem acestor escroci decat sa luam o anumita pozitie, ceea ce am si facut de cateva ori”, ne-a declarat academicianul, primul ortodox care a fost numit cavaler de Malta, in 2003. Falsul ordin de care vorbeste Balaceanu-Stolnici este Ordinul Suveran “Sfintul Ioan de Ierusalim”, cunoscut ca Ordin al Cavalerilor de Malta. La Suceava, pe 27 ianuarie 2007, in acest ordin au fost investiti opt cavaleri, printre care printul Dimitrie Sturdza si actorul Jean Constantin.
Balaceanu-Stolnici a precizat ca numirea a noi membri in adevaratul Ordin al Cavalerilor de Malta dureaza cateodata si ani de zile, iar decizia finala este luata doar la Roma, acolo unde este sediul central al OSMM.

16 cavaleri si 1.200 de voluntari

Regele Ungariei Bela al IV-lea a fost cel care i-a invitat pe membrii Ordinului de Malta sa se stabileasca in Banat, candva la inceputul secolului al XIII-lea. Fara a exista o dovada clara, se considera ca primul spital din Romania a fost fondat, la Sibiu, in 1929, de Cavalerii Ioaniti de la Oradea, asa cum au mai fost numiti cei din OSMM.
Relatiile diplomatice dintre Ordinul de Malta si Romania au fost stabilite in 1932, dar comunismul a facut ca activitatea membrilor sa fie dusa in exil pana in 1990. In 1991, secretarul de stat pentru afaceri externe al Ordinului Suveran Militar de Malta a semnat un protocol cu insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Italia. Acesta este inceputul noilor relatii dintre OSMM si Romania. In prezent, in Romania exista 16 cavaleri ai OSMM si peste 1.200 de voluntari.
Cei care doresc sa intre in ordin sunt admisi pentru merite deosebite fata de Biserica si nu trebuie sa uite deviza OSMM: “Apararea Credintei a celor nevoiasi”.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă