11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAutospeciale, "cadou" pentru ONG-ul condus de Mihaela Geoana

Autospeciale, “cadou” pentru ONG-ul condus de Mihaela Geoana

» Ministerul Sanatatii a platit un milion de euro pentru cinci autocare speciale pentru recoltarea mobila de sange. Proiectul, demarat pe vremea ministrului pesedist Ion Bazac, ar trebui sa imbunatateasca sistemul de donare a sangelui in Romania, dar au aparut deja multe semne de intrebare privind modul cum va fi pus in practica.

» Prima controversa se refera la faptul ca, desi autocarele au fost cumparate din banii statului, ele vor fi date in administrare Fundatiei “Crucea Rosie”, condusa de Mihaela Geoana, sotia liderului PSD Mircea Geoana. De asemenea, o parte din personalul care va lucra voluntar la aceste centre mobile de recoltare a sangelui va proveni tot din sistemul sanitar de stat.

» Pe de alta parte, actuala si fosta conducere a Institutului National de Hematologie Transfuzionala sustin ca centrele de transfuzie se confrunta cu o puternica subfinantare, iar aparatura cu care lucreaza in prezent nu a mai fost schimbata de 15 ani.

Subsecretarul de stat din ministerul Sanatatii (MS) Raed Arafat sustine ca achizitionarea celor cinci autocare va aduce o evolutie in recoltarea de sange in tara noastra. “Am vrut o schimbare de viziune, o mai buna corelationare cu populatia care va dona. Autocarele vor ajunge in orasele mici si in mediul rural. Caravanele mobile care exista deja sunt foarte putine si fac fata greu cererilor”, ne-a declarat doctorul. Raed Arafat a explicat ca autospecialele vor fi dotate cu o sala de donare cu doua paturi de recoltare, cu un spatiu frigorific de depozitare a sangelui si chiar cu un loc unde donatorii vor fi serviti cu ceai. “Am primit numeroase reclamatii ca donatorii sunt tratati de multe ori cu dispret de angajatii centrelor de transfuzie fixe. In aceste autocare, atitudinea se va imbunatati”, a mentionat subsecretarul de stat.

Totusi, in ciuda bunelor intentii care transpar din aceste declaratii, proiectul Ministerului Sanatatii ridica unele semne de intrebare. Desi statul este cel care a platit un milion de euro pentru achizitionarea celor cinci autocare, acestea vor fi date spre administrare Fundatiei “Crucea Rosie”, condusa de Mihaela Geoana. Mai mult, o parte din personalul medical care va deservi centrele mobile va proveni tot din sistemul sanitar de stat, dupa cum ne-a explicat chiar Raed Arafat. “«Crucea Rosie» are asistentii sai medicali voluntari. Dar cand se planifica recoltari, noi putem trimite personal sanitar de la Unitatile de Primire Urgente, de la Ambulanta ori de la SMURD. Putem sa trimitem si medici rezidenti. Daca un om face chestia asta o data sau de doua ori pe an, nu cred ca il afecteaza”, admite subsecretarul de stat.

La final, sangele recoltat pe teren de voluntarii “Crucii Rosii” va fi testat si prelucrat, de asemenea, tot din banii statului roman, prin  Institutul National de Hematologie Transfuzionala (INHT). De altfel, chiar  actuala si fosta conducere a acestei din urma institutii isi exprima cele mai multe nemultumiri legate de “cadoul” de un milion de euro facut unei organizatii neguvernamentale.
Doctorul Luminita Rusen, directorul INHT, desi nu a indraznit sa critice pe fata proiectul Ministerului Sanatatii, a admis ca nu intelege foarte bine rolul jucat de “Crucea Rosie” in acest proiect. “Voluntarii fundatiei ar putea sa ne ajute la centrele fixe, deja existente, deoarece personalul nostru abia face fata actualului regim de recoltare”, este de parere Luminita Rusen. Directoarea afirma ca centrelor de transfuzie fixe li se aloca in prezent foarte putini bani. “De la an la an, s-au tot redus investitiile la noi. Cladirea din Bucuresti e construita in 1945-1947, iar de atunci nu s-a schimbat mare lucru. Am mai incercat sa imbunatatim cate ceva, dar nu arata ca o cladire de secol XXI. Din pacate, centrelor nu li s-a dat importanta pe care o merita”, afirma Luminita Rusen.
Dar cea mai mare retinere a directorului se refera la voluntarii care ar trebui sa lucreze pe autospeciale, care vor urma un curs rapid de pregatire tot la Institutul de Hematologie Transfuzionala Bucuresti. “Personalul va fi instruit la noi timp de o saptamana. Bine, eu nu stiu cat vor invata ei intr-o saptamana, dar eu trebuie sa am siguranta ca recoltarea se face in conditii bune.”
In fine, dr. Luminita Rusen se opune ca medicii care vor lucra in aceste centre mobile sa fie schimbati periodic. “Am specificat clar in protocolul incheiat cu Crucea Rosie ca nu sunt de acord cu rotirea cadrelor. Un medic trebuie sa raspunda pentru tot, trebuie sa isi asume responsabilitatea”, a mentionat directorul Institutului National de Hematologie.

Ajutorul centrelor mobile, nesemnificativ

Mult mai vehementa este fosta directoare a INHT, dr. Mihaela Hoinarescu. Aceasta afirma ca i-a explicat lui Raed Arafat, la singura intalnire oficiala pe care cei doi ar fi avut-o pe subiect, ca proiectul are mai multe aspecte negative. “I-am propus sa cumpere, mult mai ieftin, sase autosanitare pentru transportul oamenilor si al echipamentelor pe care deja le avem. Apoi, i-am explicat ca nu orice voluntar poate recolta sange. Daca cei de la «Crucea Rosie» vor sa se implice neaparat, ar putea mai bine sa ne ajute organizand campanii de adunare a donatorilor”, declara Mihalea Hoinarescu.

continuare in pagina 2

 

De altfel, doctorul se indoieste de eficienta centrelor mobile pentru care Ministerul Sanatatii a platit un milion de euro. Raed Arafat a specificat ca fiecare autocar va dispune de consumabile pentru a recolta sange de la o mie de donatori intr-o perioada de aproximativ un an. “Asta inseamna in total 5.000 de pungi cu sange. Pai, atat recolteaza cel mai mic centru de transfuzie din tara fara ajutorul nici unui autocar scump. Practic, cantitatea e infima”, este opinia fostei directoare. Mihaela Hoinarescu crede ca banii ar fi putut fi folositi mult mai eficient pentru achizitionarea de instrumentar nou pentru infrastructura deja existenta. “Aparatura noastra de testare a sangelului pentru hepatita sau SIDA este din 1995, fiind depasita fizic si moral.”

“Licitatia a fost corecta”

Subsecretarul de stat Raed Arafat afirma ca Ministerul Sanatatii a decis sa lucreze cu Fundatia “Crucea Rosie” deoarece aceasta dispune de o expertiza internationala vasta. “Este un ONG cu statut special, implicat in numeroase parteneriate cu ministere din UE si SUA. Nu cred ca puteam lucra mai bine cu o alta organizatie. Cei de la «Crucea Rosie» pot obtine mai repede schimburi de experienta cu colegii lor din alte tari.” Doctorul afirma ca nu a contat prezenta Mihaelei Geoana la conducerea fundatiei. “Pe mine nu ma intereseaza cine e presedintele acolo. Nici nu am intrebat.”
Potrivit subsecretarului de stat, protocolul incheiat intre Ministerul Sanatatii si organizatia guvernamentala prevede ca fundatia va asigura plata soferilor, a combustibilului, pentru intretinerea masinilor si pentru campaniile de comunicare. “Daca am fi lucrat doar cu Institutul de Hematologie, ar fi trebuit sa angajam oameni noi. si nu exista fonduri pentru asa ceva. Or, in aceste autocare se va lucra doar pe baza de voluntariat.”

Mai mult, “Crucea Rosie”, in opinia lui Raed Arafat, va aduce o noua mentalitate in lucrul cu donatorii. “E o transformare radicala de sistem. Nu mai vine donatorul la noi, mergem noi la el. Corelationarea cu populatia se va schimba, nu vor mai fi acei functionari acri din centrele fixe de transfuzie. Am primit numeroase reclamatii privind felul urat in care sunt tratati acum donatorii”, a precizat Raed Arafat.
In cele din urma, subsecretarul de stat considera ca suma de un milion de euro achitata pentru cinci autocare speciale ultradotate nu este deloc mare. “Nu am fost de acord sa cumparam autosanitare pentru ca nu am vrut sa luam niste masini, sa ne plimbam. Ne confruntam cu o mentalitate invechita, care vrea sa pastreze actuala situatie si care nu doreste sa schimbe modul in care lucreaza. Dar noi vom merge mai departe cu reforma”, a avertizat secretarul de stat.

“Crucea Rosie”, ajutata din Spania si Germania

“Crucea Rosie Romana” sustine ca implicarea sa in proiectul derulat de Ministerul Sanatatii este absolut fireasca. “Majoritatea societatilor nationale de Cruce Rosie desfasoara la nivel mondial proiecte de donare de sange in colaborare cu institutiile publice din domeniul sanitar. Unele dispun chiar de banci proprii de sange, cum ar fi «Crucea Rosie Americana»”, se arata intr-un raspuns remis redactiei de fundatie. Reprezentantii organizatiei afirma ca, de altfel, vor beneficia de sprijinul “Crucii Rosii” din Spania si Germania, care vor superviza functionarea centrelor mobile de recoltare a sangelui.

Licitatia, cu dedicatie?

O alta controversa legata de proiectul Ministerului Sanatatii privind colectarea mobila de sange se leaga de firma care a castigat licitatia pentru achizitionarea autospecialelor. Presa a publicat saptamana aceasta ca patronul societatii DeltaMed din Cluj ar fi un apropiat al lui Raed Arafat. Secretarul de stat neaga acuzatia cu vehementa. “Licitatia a fost deschisa, la nivel european, si a castigat-o cel care a oferit pretul cel mai mic. Eu, personal, nu am favorizat pe nimeni si nici nu aveam cum. In plus, licitatia a fost supravegheata de un expert al Ministerului Finantelor, asa ca nu se puteau face fraude”, a precizat doctorul Arafat.

Mihaela Geoana, favorita Ministerului

O alta fundatie condusa de Mihaela Geoana, “Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura”, a fost implicata anul trecut intr-un scandal privind obtinerea de fonduri de la Ministerul Sanatatii (MS).  Organizatia neguvernamentala s-a ocupat de promovarea unei campanii de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, derulata de MS, condus pe vremea aceea de pesedistul Ion Bazac. Ministrul a declarat atunci ca, de fapt, fondurile primite de Mihaela Geoana nu proveneau de la stat, ci de la firma producatoare a vaccinului, care vanduse anterior guvernului produse de 25 milioane euro.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă