14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAnchetă la Serviciul Anticorupţie Mureş, în urma dezvăluirilor RL

Anchetă la Serviciul Anticorupţie Mureş, în urma dezvăluirilor RL

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a început o investigaţie la serviciul său teritorial din Mureş în urma dezvăluirilor făcute de reporterii RL în legătură cu tergiversarea unei plângeri penale îndreptate împotriva unui poliţist care a cerut şpagă.

Purtătorul de cuvânt al DGA din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Sarmizia Petcu, ne-a declarat: „Vom trimite Corpul de control să facă verificări referitor la atitudinea colegilor noştri. O situaţie de genul acesta ne afectează pe toţi. Încercăm pe cât posibil să nu existe chestiuni care ar putea să fie aduse negativ în atenţia publicului”. Sarmizia Petcu ne-a explicat că DGA nu a putut face nici un demers privind plângerea noastră nici după o lună de la depunerea acesteia, deoarece dosarul ar fi ajuns la ofiţerii anticorupţie abia cu o zi înainte de publicarea articolului. „Abia ieri (22 decembrie – n.r.) am primit delegarea de la Parchet să efectuăm cercetări. De cele mai multe ori, relaţia dintre parchete şi serviciile anticorupţie funcţionează extraordinar de bine, avem sprijinul multor procurori din ţara asta. Sunt şi situaţii ca aceasta, când uneori se tergiversează lucrurile”, a afirmat Sarmizia Petcu.

Conducerea Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş nu a dorit să comenteze dezvăluirile RL. Pe de altă parte, deşi timp de o lună nu s-a întâmplat nimic în dosar, imediat după publicarea articolului, ofiţerii mureşeni l-au contactat pe unul dintre jurnaliştii care au fost de faţă în momentul în care agentul de poliţie a cerut şpagă, pentru a-l convoca la audieri.

RL a relatat în ediţia de ieri că doi ziarişti incognito au urmărit, din postura de simpli cetăţeni, traseul unei plângeri pe care au făcut-o împotriva unui agent de poliţie de la Ordine Publică care a cerut 150 de lei şpagă pentru a nu-i ridica permisul de conducere unuia dintre reporteri. La o lună de la momentul deschiderii dosarului, anchetatorii îşi pasau încă responsabilitatea de la Parchetul din Mureş la Serviciul anticorupţie local. Mai mult, ofiţerii i-au avertizat pe reporteri că demersul lor are şanse mari să fie inutil, în ciuda faptului că exista şi o înregistrare audio care proba această faptă.

200 de euro pentru a scăpa de dosar penal

Zeci de cititori ai României Libere au comentat situaţia prezentantă în articolul de ieri. Unii au povestit situaţii similare, alţii ne-au criticat demersul. „În decembrie 2009, am fost prins în circulaţie cu numere provizorii expirate de o zi. Ştiam acest lucru, greşeala mea, fără discuţii! Am încercat să fac ceva, ştiind la ce m-am expus şi am apelat la varianta: «Sună un prieten». Agentul a fost sunat din interiorul poliţiei şi apoi mi-a cerut 200 €! Nu i-am avut şi uite aşa nu am fost lăsat să plec! Au urmat declaraţii, dosar penal şi după 10 luni, amenda administrativă de 300€, plus cazier curat!”, a scris pe forumul romanialiberă.ro cititorul care s-a semnat „VIP Media Grup”.

Unii cititori nu sunt de acord cu demersul ziarului nostru. „Două aspecte: 1. de ce ai dat şpagă? Ai fost fericit când te-a iertat şi nu ţi-a luat permisul, nu-i aşa? Atunci de ce l-ai mai reclamat? Eşti la fel de culpabil ca şi poliţistul, şi legal, şi moral. 2. Înregistrările pot fi uşor contrafăcute, mai ales în ziua de azi, şi de aceea trebuie făcute cu girul procurorilor. Altfel se poate cădea în cealaltă extremă şi pot apărea abuzuri foarte uşor”, ne-a acuzat Zaitz.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă