13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecial"Mita electorala e ceva obisnuit in politica"

“Mita electorala e ceva obisnuit in politica”

Liderii judeteni ai PSD, PD-L si PNL incearca sa-si acopere colegii de partid care au fost filmati de “Romania libera” in timp ce negociau vanzarea voturilor alegatorilor din comunele pe care le conduc. Ei au gasit tot felul de scuze pentru acestia: unii sustin ca spaga electorala este o practica mult prea raspandita in Romania si ca ar fi nedrept sa acuzam numai cativa primari. Altii cred ca edilii au vorbit “la suparare” sau “au fost bauti” atunci cand s-au intalnit cu noi. Liderii de la centru ai celor trei partide s-au aratat insa mult mai radicali. Ei au declarat ca mita electorala trebuie pedepsita de lege indiferent de culoarea politica. Paradoxal este insa faptul ca localnicii, cei ale caror voturi au fost negociate ca la piata, nu s-au aratat revoltati de comportamentul primarilor care-i conduc.

“Romania libera” a publicat in ultimele doua zile o investigatie filmata cu camera ascunsa in care demonstram cat de usor pot fi corupti politicienii locali. Am pretins ca suntem consilierii de imagine ai unui politician bogat de la un partid mai putin cunoscut, care candideaza la 30 noiembrie pentru Parlament. Le-am spus primarilor pe sleau ca omul nostru vrea sa plateasca bani buni pentru fiecare vot pe care-l va primi in colegiul electoral respectiv. Toata lumea va fi multumita, atat alegatorii cat si primarii, care-si vor primi binemeritatul comision. Acesta a fost mesajul clar pe care l-am transmis acestora din urma. Iata care au fost reactiile sefilor de partide ale primarilor vizati dupa publicarea articolelor si a inregistrarilor video.

George Scripcaru, PD-L Brasov: “Toti fac la fel”
Presedintele PD-L Brasov nu s-a aratat uimit de comportamentul primarului din comuna Augustin, Iozsef Tokos, cel care a fost de acord sa ajute un candidat al unui partid advers sa obtina voturi in alegerile parlamentare din aceasta luna. Dupa ce s-a aratat amuzat cand i-am povestit reactiile edilului pedelist, George Scripcaru a declarat resemnat: “Credeti ca este singurul primar care face astfel? Va pot da eu mult mai multe exemple de astfel de cazuri, de la toate partidele. Este un fenomen care are loc astazi in politica romaneasca”.
Acesta crede, pe de alta parte, ca este o naivitate din partea candidatilor sa cumpere voturile alegatorilor cu bani sau pomeni electorale. “Cine are garantia ca oamenii aceia ii voteaza pe cei care i-au platit. E o naivitate”, a precizat George Scripcaru. Tocmai de aceea, liderul PD-L e de parere ca primarii care au acceptat sa colaboreze cu noi au incercat mai degraba sa ne pacaleasca. “Ei mizeaza pe faptul ca iau banii candidatilor si dupa aia nu-i mai intereseaza daca se obtin si voturile respective.”
Intrebat daca PD-L Brasov va lua masuri impotriva primarului din Augustin, George Scripcariu ne-a declarat ca cel mai probabil nu. “Ce masura? El o sa spuna ca a glumit si ce putem noi sa-i facem?”
Cu toate acestea, tot liderul brasovean a recunoscut ca nimic nu s-a schimbat cu adevarat in politica romaneasca. “Noi nu am aplicat si nu aplicam cu adevarat regulile europene.”

Florin Popescu: “Primarul din Gura Foii a vorbit la suparare”
Liderul PD-L Dambovita, Florin Popescu, crede ca dezvaluirile din culisele campaniilor electorale facute de colegul sau Marian Marius Iosif, primarul din comuna Gura Foii, sunt legende si exagerari. “Au fost lucruri spuse la suparare. Omul era afectat, mi-a spus ca fostul primar i-a lasat pe cap cheltuieli care au scadenta acum. Tocmai a primit o factura restanta de 36.000 de lei si era suparat. Oricum, sunt legende, sunt sume exagerate ce a spus domnul Iosif. Dumnealui e nou pe functia de primar si s-a luat dupa aceste legende”, crede Florin Popescu.
Totusi, la PD-L Dambovita se va discuta cazul lui Marian Iosif, dar numai dupa alegeri. “Vom analiza dupa campania electorala, dupa ce se vor mai linisti lucrurile. Vrem sa vedem si care este varianta domnului Iosif, caci pe a dumneavoastra am citit-o”, a incheiat Florin Popescu.

Marian Oprisan: “La PSD nimeni nu mituieste pe nimeni”
“Cred ca era beat cand ati vorbit cu el”, aceasta este opinia pesedistului Marian Oprisan legata de declaratiile pe care primarul din comuna vranceana Rastoaca le-a facut cu privire la modul cum se impart fondurile de la bugetul Consiliului Judetean. Vasile Dima ne-a explicat – fara sa stie ca este filmat – ca Marian Oprisan dispune discretionar de bugetul judetului. “Toti banii vin prin Consiliul Judetean, iar noi ne facem niste bilanturi. Cat iti trebuie, Dima, la Rastoaca? In functie de electorat. Cat ai scos tu? 78%. In functie de asta imi da si banii in bugetul local. Am scos 51%, iau mai putin cu trei-patru miliarde fata de ala cu 80. Ai scos sub 50%, iei un miliard-doua in buget”, a precizat edilul din Rastoaca.

Marian Oprisan a negat acuzatiile. “Banii nu-i impart eu, se dau prin hotarari ale CJ. Iar restul fondurilor vin de la nivel central. Deci ce spune domnul Dima sunt povesti, uitati-le”, s-a exprimat Marian Oprisan.
Mai mult, acesta ne-a declarat ca PSD face campanie electorala corecta. “La PSD nimeni nu mituieste pe nimeni. Poate la alte partide. De exemplu, noi am depus plangeri penale impotriva a patru candidati de la PD-L care au dat  deja mita electorala”, a fost afirmatia liderului PSD din Vrancea.

Presedintele PNL Olt: “Nu ati jucat corect”
Cel mai vehement sustinator al primarilor dispusi sa vanda voturi s-a dovedit a fi presedintele PNL Olt, Ion Ciugulea. Acesta nu crede ca primarul din comuna Giuvarasti, Catalin Imireanu Dorel, a acceptat sa ne ajute sa obtinem 50 de voturi pentru candidatul nostru inventat. “Nu ati jucat corect. Primarului de acolo nu i-ati cerut sa va ajute sa luati voturi, el a inteles ca vreti sa infiintati o filiala in comuna.  Nicaieri in filmul dumneavoastra primarul nostru nu foloseste cuvantul «voturi», nu se vorbeste despre voturi”, ne-a replicat Ion Ciugulea.
Reactia presedintelui PNL din Olt este cu atat mai paradoxala, cu cat in filmul difuzat de ziarul nostru pe site-ul www.romanialibera.ro apare clar cum primarul Catalin Imireanu Dorel afirma: “Nu stiu ce sa spun eu asa. Dar pe voturi mai putine, atuncea discutam mai aproape. Discutam”. Raspunsul sau venea dupa ce reporterul sub acoperire ii spusese clar: “Omul (candidatul nostru – n.r.) vrea sa investeasca la dumneavoastra. Pe 50 de voturi, cred ca ar arunca 5-10.000 de euro”.

“Primarul nostru este prost de cinstit”
Comuna Suraia, judetul Vrancea. Cu doua saptamani in urma ne-am intalnit cu primarul PD-L de aici, Vasile Grosu, care a acceptat fara sa clipeasca propunerea noastra de a mitui niste alegatori din comuna respectiva pentru
a-i determina sa voteze cu candidatul nostru, desi acesta era de la un partid rival. Cu toate acestea insa, locuitorii din Suraia au si acum incredere in omul pe care l-au ales sa-i conduca. “Nu il cred pe primarul nostru in stare de asa ceva. Il cunosc de 28 de ani si este un om cinstit si de isprava. Ce, are el voturi in buzunar, de unde sa le vanda?”, ne-a declarat Dumitru Statache, unul dintre sateni. “Vedeti-va de treaba, primarul nostru este prost de cinstit. Ce s-a scris in ziar sunt aberatii. Nu stiu cine scorneste asa ceva, dar este o campanie murdara”, crede si Vasile Croitoru, alt taran din Suraia. “Primarul nostru este un om capabil, nu un impostor. Eu stiu ca dansul este si tine cu PD-L, cum sa vanda voturi la alt partid?”, se intreaba un alt locuitor, Georgica Matei. (Marian Garleanu)

“Libertatea e doar pentru furat”
Locuitorii din cele doua comune dambovitene – Gura Foii si Cobia – ai caror primari ne-au divulgat planurile de fraudare a alegerilor aveau opinii impartite referitoare la comportamentul oamenilor politici. “Eu nu mai votez pe nimeni. Toata lumea spune ca face si nu face nimic. Cate legi s-au dat in tara asta, nici una nu s-a aplicat! Din zece promisiuni, nici una nu s-a respectat. Din ‘89 pana acuma noi batranii am suferit cel mai mult. Libertatea e doar pentru furat”, spune Maria Tudor, din comuna Gura Foii. “Eu sunt de acord ca primarul face ce vrea in comuna. Eu as vrea sa intreb de unde are atatia bani? Probabil ca Guvernul aloca bani pentru comuna, iar el cine stie ce face cu ei? Atatia bani nu pot sa fie decat bani furati.

 

Nu sunt bani lucizi”, afirma si Vlad stefan. Una dintre satencele din Cobia ne-a dat de inteles ca nu are nimic impotriva mitei electorale. Femeia s-a declarat chiar nemultumita de produsele pe care le-au impartit partidele oamenilor in timpul acestei campanii electorale. “PSD ne-a dat o umbrela. De parca mi-ar trebui umbrela! Nu mi-a dat si mie un kil de zahar sau un kil de orez ca sa mananc. La altii le-a dat mancare. si la Cobia de Jos i-a chemat sa bea si sa manance. La noi batranii, n-a ajuns nici un kil de zahar. Ne ducem sa votam ca mi-e frica ca nu ne mai da nici pensia”, a spus femeia. Un alt localnic si-a aratat chiar fidelitatea fata de primarul localitatii: “A facut numai bine, drumuri, a tras apa. Din cand in cand ne mai cinsteste si pe noi. E bine!”

REACTII
» Emil Boc: “Autoritatile statului trebuie sa se miste repede si eficient”
Presedintele PD-L, Emil Boc, este la fel de transant in declaratii. “Legea trebuie aplicata imediat pentru orice fel de persoana care recurge la astfel de practici. O democratie nu poate functiona in conditii normale atat timp cat exista cumpararea de voturi sau promisiuni de acest fel. si la alegerile locale s-au intamplat fel de fel de asemenea lucruri, dar acum s-a pus praful pe dosare. Consider ca autoritatile statului ar trebui sa se miste repede si eficient. Persoanele din partidul nostru care vor recurge la astfel de practici, dovedit, nu pe barfe, vor fi sanctionate imediat, indiferent de locul pe care il ocupa”, considera Emil Boc. Purtatorul de cuvant al PNL, Tudor Chiuariu, spune ca nu poate face nici un comentariu pentru ca nu a citit articolele noastre.

» Cristian Diaconescu: “Ceea ce ati sesizat este foarte grav”
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, s-a declarat transant impotriva mitei electorale. “Legea spune clar: cumpararea voturilor este o infractiune. Chiar si tentativa sau promisiunea de vanzare a voturilor tine tot de legea penala. Ceea ce se  sesizeaza in presa si in ziarul dumneavoastra, chiar si video, este cu atat mai grav. Cu toate acestea, pervertirea voturilor prin cumparare este o realitate politica cu care ne confruntam zi de zi toti. Masurile politice care se vor lua in acest moment impotriva primarilor implicati tin de organizatiile judetene”, a declarat Cristian Diaconescu.

Precizare
» Dintr-o regretabila eroare, numele primarului din comuna Giuvarasti, judetul Olt, a aparut gresit in articolul “Cum poti sa cumperi un loc in Parlament”, publicat in editia noastra de luni, 10 noiembrie 2008. De fapt, edilul care a acceptat tranzactia cu voturi propusa de reporterii nostri se numeste Catalin Imireanu Dorel, de la PNL, si nu Andrei Ion.

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă