12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial"Le-am dat bani, iar doctorii mi-au omorat copilul"

“Le-am dat bani, iar doctorii mi-au omorat copilul”

» Internat la Psihiatrie in urma unei crize de schizofrenie, un tanar a murit in conditii suspecte. Medicii legisti au ajuns la concluzia ca acesta ar fi avut probleme cu inima.

» Parintii sunt convinsi insa ca baiatul a decedat deoarece personalul medical i-ar fi facut o supradoza de calmante.

» Medicul de familie al bolnavului  sustine ca tanarul nu avea probleme cardiace, iar Colegiul Medicilor a inceput o ancheta in acest caz.

» Spitalul Bacau are o statistica neagra care demonstreaza ca dintr-o suta de pacienti unul este externat direct la morga.

Un tanar puternic ca un taur si-a dat duhul dupa o noapte petrecuta la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean Bacau. Parintii lui stefan Taralunga, pacientul decedat la 24 de ani, trimit petitii catre autoritati in speranta ca moartea baiatului va fi razbunata. "Nu se poate ca eu sa le dau bani, iar doctorii sa-mi omoare copilul", s-a revoltat pentru a nu se stie cata oara Alexandrina Taralunga, mama tanarului care de la 15 ani era in evidenta sectiei pentru schizofrenie paranoida. Diagnosticul pus in urma necropsiei – care arata ca tanarul ar fi murit din cauza unei boli de inima – a fost o surpriza pana si pentru medicul de familie, George Coneac. Doctorul il consultase recent pe stefan si a spus ca era sanatos tun din punct de vedere fizic. Colegiul Medicilor Bacau analizeaza plangerea familiei, dar rezultatul este previzibil de acum ca in majoritatea cazurilor studiate de aceasta instanta profesionala: mortul este vinovat.

"Avea aproape 2 metri si o suta de kilograme"
In doliu de trei luni, mai exact de pe 8 iulie, Alexandrina Taralunga intinde pe pat ce a ramas dupa stefan: cateva poze de cand era mic. De la 15 ani, baiatul ei a devenit o stafie in casa inghetata parca in trecut, cu mobila veche, carti cu copertele jupuite si ingalbenite, tot felul de nimicuri ramase suspendate in anii ‘80. "Nu stiu ce s-a intamplat cu el. L-au prostit jocurile mecanice si astea de pe televizor. Pana in clasa a VII-a venea mereu cu coronita la finalul anului scolar, ba chiar participa la olimpiade de matematica si romana.

Cand a inceput sa arunce lucrurile afara din casa ne-am dat seama ca este bolnav, iar medicii ne-au confirmat banuiala. A terminat, saracul, o scoala profesionala de reparat telefoane, asa bolnav. Apoi a stat doar acasa", ne-a povestit mama celui care in ultimele zile de viata avea obiceiul sa se aseze in fata blocului si sa cerceteze curios cerul ore in sir. In iulie, baiatul a avut o noua criza care a necesitat internarea.
"Era ca un cal. Avea aproape 2 metri si o suta de kilograme. si medicul de familie ne-a zis ca-i pacat de boala cu capul, ca-n rest, slava Domului, era bine", ne-a spus Alexandrina Taralunga.

"Le-am dat bani medicilor"
Mama tanarului mort in Sectia de Psihiatrie sustine ca a platit la fiecare internare cate un milion de lei, acuzatie de care se ocupa acum politistii din Bacau, care insa nu au nici o dovada in afara declaratiei facute de reclamanta. "Cand baiatul meu a fost internat, i-am dat doctoritei Camelia Hriban o suma de bani, ca asa se procedeaza la Psihiatrie",
ne-a declarat Alexandrina Taralunga. Obtinerea unor reactii din partea medicului acuzat sau a sefului sectiei, dr. Carmen Covrig, s-a dovedit imposibila. Nici un angajat al Spitalului Judetean Bacau nu poate face declaratii altfel decat prin Biroul de Presa, care nu comenteaza pana nu este finalizata ancheta in curs. La fel cum nu a fost comentata acuzatia de supradoza. "Anul acesta l-am internat 20 de zile, din ianuarie pana in februarie, iar dr. Camelia Hriban i-a administrat o doza mai mare de sedative. Cand l-am vizitat atunci era aproape mort.

Abia dupa trei zile si-a revenit. La externare, doctorita Covrig a recunoscut ca i s-a dat o doza prea mare de sedative si ca nu ar fi trebuit. La ultima internare, sotul meu i-a spus doamnei doctor Hriban sa nu-i mai dea doze asa de mari, dar dansa a spus sa nu o invatam noi si ca ea stie ce face. In prima zi stefanel a fost legat de pat si a stat sub perfuzii. A doua zi de dimineata mi s-a spus ca a murit. Atunci am intrebat cum este posibil ca eu sa le dau bani si ei sa-mi omoare copilul. Probabil medicii credeau ca ma bucur ca s-a dus, pentru ca era bolnav, dar era carne din carnea mea si nu puteam sa-i doresc moartea, mai ales ca nu era violent. El radea la toata lumea", ne-a mai declarat mama pacientului.

"Pacientul nu avea nici o problema cardiaca"
Medicul de familie si, totodata, vicepresedintele Colegiului Medicilor Bacau, George Coneac, ne-a declarat ca stefan a fost pacientul sau si ca "in afara de boala cunoscuta nu avea cine stie ce probleme. Poate putin cam gras. M-am si mirat cand am auzit ca a murit de inima, pentru ca eu il controlasem cu o luna in urma si era absolut normal. Nu avea nici o problema cardiaca". Doctorul Coneac ne-a spus ca doar rezultatele necropsiei si audierea tuturor partilor ar putea lamuri misterul mortii tanarului pacient. La sfarsitul saptamanii trecute, Colegiul Medicilor a inceput ancheta propriu-zisa prin audierea partilor implicate in acest dosar de posibil malpraxis. Lucrurile sunt insa destul de complicate, in conditiile in care medicii legisti au stabilit un diagnostic complex pentru pacientul decedat.

Sectia de Anatomie Patologica a tras linie sub opt boli, necunoscute insa de medicul de familie si de parintii lui stefan Taralunga. Este vorba despre miocardie acuta, hipertrofie de ventricul stang, ulcer de stres, hemoragie inferioara digestiva, congestie meningo-cerebrala, staza sanguina pulmonara, staza sanguina si distrofie hepatica, staza si distrofie renala.

19 bolnavi psihic au murit anul acesta la spital
Conducerea Spitalului Judetean Bacau considera ca decesul lui stefan Taralunga este un eveniment nefericit, dar nu se poate pronunta daca este din culpa medicala sau nu pana nu se va definitiva ancheta de la Colegiu. Purtatoarea de cuvant a institutiei, asistenta-sefa Natalia Jicmon, se indoieste insa ca este un caz de culpa medicala. Amabila, aceasta ne-a pus la dispozitie cifrele privind mortalitatea in spital si in sectie pe primele noua luni, iar dupa un calcul rapid rezultatul nu a fost incurajator pentru cei care au de gand sa se trateze la Bacau. Dintr-o suta de pacienti internati in spital, unul este externat cu picioarele inainte direct la morga.

La Sectia de Psihiatrie situatia nu pare atat de dramatica: din 2.000 de pacienti, 19 au murit. Pana acum, medicii n-au fost gasiti vinovati de moartea pacientilor. Decesele in spital au atras plangeri la Colegiul Medicilor, iar cea mai aspra pedeaspa decisa de instanta halatelor albe a fost suspendarea pentru sase luni a unui doctor.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă