10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDanut Cornoiu, un judecator santajabil la Curtea de Casatie

Danut Cornoiu, un judecator santajabil la Curtea de Casatie

In perioada 1996-2000, judecatorul Danut Cornoiu, originar din Valcea, a fost presedintele Curtii de Apel Pitesti. Dupa 2000, Danut Cornoiu a fost promovat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Mai intai ca simplu judecator. Dupa o perioada scurta a ajuns presedintele Sectiei Civile din Curtea de Casatie. De cateva saptamani se afla in centrul unui scandal legat de dosarul casei parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei. Presedintele Sectiei Civile a Curtii de Casatie este santajabil insa de pe vremea cand era presedintele Curtii de Apel Pitesti. O perioada in care “baronul” de Valcea Nicolae Minea i-a construit lui Danut Cornoiu o mandrete de vila in judetul de bastina Valcea. De ce atata generozitate la “baronul” valcean si ce se ascunde in spatele acesteia?

“Baronul” Minea, salvat de instantele lui Cornoiu

Danut Cornoiu datoreaza ascensiunea profesionala, relativ facila, ex-ministrilor Justitiei Valeriu Stoica si Rodica Stanoiu. Valeriu Stoica a fost cel care l-a adus de la o obscura instanta valceana si l-a uns sef peste judecatorii a doua judete, Valcea si Arges. Dupa 2000, Rodica Stanoiu l-a promovat judecator la Instanta Suprema, pentru ca tot Rodica Stanoiu sa-l promoveze si in fruntea Sectiei Civile a Curtii de Casatie. Iar toate aceste promovari au avut loc in ciuda numeroaselor semnale despre Cornoiu primite pe diferite canale, inclusiv mass-media. Semnale in care magistratul este invinuit de trafic de influenta in actul de justitie, dar si de imbogatire ilicita. Acuze ce pot fi deja probate. In acest sens existand trei marturii ale tot atator denuntatori, cu totii fosti salariati ai firmei de constructii “Min Mil” SRL, al carei patron este chiar “baronul” de Valcea Nicolae Minea. Firma care i-a construit judecatorului Cornoiu cand era presedintele Curtii de Apel Pitesti viluta de Valcea. Viluta ce valoareaza in jur de 4-5 miliarde lei. Potrivit celor trei, cadoul facut de “baronul” Minea judecatorului Cornoiu a fost rasplata pentru scoaterea sa basma curata intr-un dosar “rezolvat” de instanta Curtii de Apel.

Denuntatori audiati

Cei trei denuntatori au fost audiati chiar de procurorii fostului PNA Pitesti, al carui sef, Aurel Gogoci, este (culmea coincidentei) tot valcean. In declaratiile date la PNA, denuntatorii relateaza despre cum Nicolae Minea i-a construit actualului presedinte al Sectiei Civile de la Casatie si Justitie viluta de la Valcea, acestia fiind direct responsabili cu obiectivul in cauza, precum si despre salariile babane primite, evident, pentru eforturile depuse, discretie si fidelitate. O “discretie” ce a durat aproape sase ani. Cu toate acestea, denuntatorii sunt nemultumiti de faptul ca, desi pe numele judecatorului Danut Cornoiu exista intocmit dosar de cercetare penala inca de pe vremea fostei puteri, DNA inca nu a dat un raspuns concret privind “Dosarul Cornoiu”. Un dosar care treneaza inca de pe vremea fostei puteri PSD-iste.

Dosare “palmate”

In vara anului trecut, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a emis un text de lege prin care le interzicea judecatorilor instrumentarea dosarelor in mod aleatoriu si transferul acestora de la un complet la altul, fara a fi insotite de o motivare pertinenta. Ei bine, in plasa acestui act normativ a cazut insusi presedintele Sectiei Civile a Curtii de Casatie si Justitie, judecatorul Danut Cornoiu. Judecator care, culmea ironiei, a transferat altui complet tocmai dosarul privind casa parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei. Este vorba despre o casa nationalizata, insusita mai mult sau putin legal de catre parintii actualului ministru al Justitiei. Transferul dosarului in cauza spre judecare si solutionare altui complet de judecata decat celui distribuit initial de catre judecatorul Danut Cornoiu a intrat de curand si in vizorul CSM. Motivele acestei “atentii” acordate de CSM presedintelui Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Danut Cornoiu, sunt, asadar, tocmai incalcarea actului normativ emis de Monica Macovei, si dosarul “baronului” Minea, solutionat de Instanta Curtii de Apel Pitesti in perioada in care seful instantei amintite era Danut Cornoiu. Perioada ce coincide cu perioada in care Minea i-a construit judecatorului Cornoiu vila de la Valcea. Rezultatele anchetei disciplinare a CSM asupra lui Cornoiu ar trebui sa fie facute publice chiar in cursul acestei saptamani. Precizam ca PNA l-a trimis in judecata pentru infractiuni conexe de coruptie pe baronul Minea in vara anului trecut. Prin disjungere, DNA are de instrumentat dosarul cu faptele de coruptie imputate de denuntatori magistratilor Danut Cornoiu si Constantina Dutescu.

O “victima colaterala”, judecatoarea Dutescu

Dosarul “baronului” de Valcea Nicolae Minea, patronul firmelor “Min Mil” si “Alutus”, a fost pe rolul Instantei Curtii de Apel Pitesti si a fost judecat si solutionat de judecatoarea Constantina Dutescu. Prin solutia data de judecatoarea Dutescu, “baronul” de Valcea Nicolae Minea a fost scos, la “sugestia” presedintelui Curtii de Apel Pitesti, Danut Cornoiu, “bas-ma curata”. Solutia pronuntata de judecatoarea Dutescu a fost rasplatita de Nicolae Minea, potrivit celor trei denuntatori ai judecatorului Cornoiu, cu un “cadou” pe masura: amenajari ca dupa “Neckermann” a apartamentului acestuia, situat in municipiul Pitesti. Judecatoarea Dutescu a devenit astfel o “victima colaterala” a “baronului” de Valcea Nicolae Minea, pe care l-a scos basma curata, dar si a judecatorului Cornoiu, de ale carui “sugestii” a trebuit sa tina cont, evident, animata si de propriul interes. In plan profesional insa judecatoarea Dutescu nu a fost in nici un fel sanctionata. E drept ca nici nu s-a bucurat de ascensiunea judecatorului Cornoiu, care tocmai pentru ca era santajabil inca din perioada 1999-2000, a si fost promovat, mai intai judecator la Instanta Suprema, apoi presedinte al Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Promovare datorata Rodicai Stanoiu.

N.R. Judecatorul Cornoiu nu a raspuns la telefonul mobil ieri pentru a replica la acuzatiile existente in dosarele de la CSM si DNA.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă