13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial"Am palate in Siria"

“Am palate in Siria”

Magistratii au uitat de dosarele economice ale siriano-romanului Hayssam Omar si ale fratilor sai. Au uitat de transferurile ilegale in strainatate a milioane de dolari, bani cu care Hayssam si-a construit palate in Siria si firme puternice in Rusia si in Germania. Au uitat sau pur si simplu le-au pierdut. Asa cum l-au pierdut si pe Hayssam, cautat acum in toata lumea. In schimb, atunci cand e vorba de oameni amarati si fara protectie politica, magistratii dau dovada de zel: aresteaza si condamna la puscarie femei batrane sau gravide, pentru cateva sute de mii de lei.

Gaurile de sute de miliarde de lei facute in bugetul statului de firmele clanului Omar nu intereseaza pe nimeni. Magistratii nu au fost impresionati nici de pagubele de zeci de miliarde de lei facute fostilor parteneri de afaceri, desi noua dintre ei s-au adresat justitiei. Pe dosare cu sute de miliarde de lei evaziune, neplata taxelor, inselaciuni, spalari de bani zace praful. In numarul de ieri al “Romaniei libere” am prezentat disparitia dosarului penal Hyundai de la Parchetul General, in care Hayssam trebuia cercetat pentru trafic de masini furate. Astazi vom arata ca datoriile de miliarde de lei catre buget au fost ignorate de autoritati, iar mai-marii Parchetului General nu au fost interesati sa apere drepturile cetatenilor inselati de fratii Omar. Marcel Sanpetru, procurorul general interimar al Romaniei, a sustinut, prin semnatura, ca in privinta anchetarii lui Hayssam Omar procurorii au facut corect anchetele in dosarul penal din 2003. Desi pana in decembrie 2004 Hayssam nu a fost audiat de catre procurori. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu pare ingrijorat de disparitia dosarelor lui Omar pentru ca, daca ar fi fost interesat, s-ar fi autosesizat.

O singura firma a avut 250 miliarde datorii la stat

Hayssam Omar a fost trimis in judecata pentru dosarul in care este acuzat de organizarea rapirii a trei jurnalisti la Bagdad si este cercetat intr-un alt dosar de terorism. Asa suna declaratiile oficiale. Nici o institutie a statului nu a fost interesata sa deschida un dosar penal in anul 2003, cand s-a constatat ca firmele clanului Omar nu si-au platit darile catre stat pentru o cifra de afaceri de 90 de milionae de dolari. Asa se face ca s-au inregistrat la buget pierderi de peste 250 de miliarde de lei, datorii ale unei singure firme controlate de Omar, respectiv de firma Best Wood. Dupa ce a fost inglodata in datorii, firma a fost vanduta unui cetatean arab fantoma. Este procedeul clasic folosit de Hayssam. Nimeni nu a calculat pierderile la cele peste 100 de firme infiintate de clanul Omar, incarcate cu datorii la stat si la partenerii lor de afaceri si apoi vandute unor fantome.

“Se lauda cu Iliescu”

Nici sumele mai mici de zece miliarde de lei nu erau platite. Spre exemplu, in anul 2002, firma Agro City Center este prinsa de Garda Financiara Centrala cu datorii de peste trei miliarde de lei. In nota de control se precizeza ca “s-a constatat existenta pericolului ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa isi ascunda sau sa isi risipeasca patrimoniul, averea” si se dispune sechestrul asiguratoriu. Numai ca societatea era goala: in conturi batea vantul. Constantin Crihana, unul dintre fostii parteneri ai lui Omar, inselat cu peste 20 de miliarde de lei tot de firma Agro City Center, ne-a declarat ca “dupa ce am castigat cu greu procesele, pentru ca Omar Hayssam avea relatii peste tot, nu am mai avut ce sa execut deoarece pana si productia agricola era gajata la una din firmele sale. Apoi firma si-a schimbat numele si eu a trebuit sa o iau de la capat cu procesele”. Dintre personajele politice de la putere, in acea perioada “Omar se lauda cu Ion Iliescu, cu care avea poze pe birou, cu Ion Talpes, cu Ristea Priboi. Imi spunea ca nu-mi da nici un ban pentru ca poate sa faca ce vrea el in Romania pentru ca are relatii peste tot”, ne-a declarat C. Crihana.

“Talpes l-a sunat pe Omar”

Un alt inselat de Omar Hayssam a fost si Mihai Istrate. “Omar avea relatii peste tot. In prezenta mea l-a sunat chiar si Talpes (Talpes a recunoscut public acest lucru – n.red.). Era prieten cu seful Politiei Romane, cu generalul Dumitru Sorescu, cu Nicolae Vacaroiu, cu Ovidiu Musetescu. Omar vana castigarea unor firme de stat cu terenuri foarte scumpe si il ajuta Musetescu, fostul sef al Privatizarilor. A obtinut terenuri in centrul Capitalei, langa Hotel Bucuresti si langa Merriot. Pe urma plimba bunurile imobiliare pentru a le pierde urma si a nu fi confiscate de stat. Desi am facut plangeri peste plangeri la Parchetul General si le-am dat mura-n gura toate informatiile, nu au miscat un deget intre 2002 si 2004”, ne-a declarat victima.

Milioane de dolari “emigrate” spre Siria

Procurorii au fost indiferenti si la scurgeri de milioane de dolari in strainatate, in special spre Siria. Iulian Dragomir, fost sef al Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor, ne-a declarat ca in decembrie 2004 a blocat scurgerea catre Siria a un milion de dolari, dar nici acest dosar nu a fost instrumentat de magistrati. Tot in 2004, cand inca era in gratiile puterii, devenise membru PSD si spera sa fie trecut pe liste pentru alegerile parlamentare. Hayssam Omar ne-a descris averile sale din strainatate. “Am palate in Siria. Sunt un om bogat si respectat. Am firme in Rusia, in Germania, in toate tarile arabe”, a sustinut atunci Omar. A schimbat registrul abia cand l-am intrebat de ce nu-si plateste datoriile catre stat si parteneri si de ce a defrisat padurile Moldovei, cauzele inundatiilor si distrugerilor caselor oamenilor amarati, mai ales ca se declarase un adept al principiilor social-democrate “care ii ajuta pe oameni”. Toti cei care il acuzau de nelegalitati devenisera niste “escroci”, numai el era “cinstit”.

Hayssam da vina pe fratele sau

In interviurile realizate cu Omar in anii 2003 si 2004, cand am adus vorba de spalari de bani pe grupul de firme Manhattan, Hayssam a sustinut ca nu are nici o legatura cu aceste societati, uitand ca ne-a daruit albumul cu firmele sale din grup, album cu care l-a insotit pe fostul presedinte Ion Iliescu in periplul sau prin tarile asiatice. Pe prima pagina a albumului troneaza poza sefului Hayssam. Pentru toate relele descoperite la firmele familiei, Hayssam a dat vina pe fratele sau Mohamad, sustinand ca “fratele meu m-a furat si pe mine. A fugit in Germania cu doua milioane de dolari”. In acelasi album sunt prezentate zecile de firme din tara si strainatate, in special din Moscova si Homs – Siria, prin care clanul Omar a derulat afaceri din aproape toate domeniile, de la agricultura la industria mobilei, transporturi, constructii, imobiliare, petroliere etc.

Banii, cu sacosa la PSD

Mihai Istrate: “Prin 2002, pe vremea cand inca eram prieteni, Omar mi se vaita ca iar trebuie sa dea urgent miliarde la PSD si ca nu poate scoate asa banii din firma. Dadea banii in sacosa. M-a pus pe mine sa semnez ca mi-a facut mie platile si mi-a promis ca in scurt timp va gasi o solutie sa imi dea si banii. Nu am mai vazut acei bani. Era vorba de circa sase miliarde de lei”. PSD a sustinut ca sponsorizarile lui Omar Hayssam au fost facute legal.



Firmele cu care se lauda Hayssam

Manhattan Group, consortiu de firme cu filiale si reprezentante pe intreg cuprinsul Romaniei si in multe tari ale mapamondului – Siria, Rusia, Germania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita
Omar Company LTD, cu sediu in Homs – Siria
Omar Trading LTD, cu sediul la Moscova
Omar Company for Transport LTD, cu sediul in Siria
Manhattan Enteprises SRL
City Center SRL
Agro City Center
Rio Bucovina Distribution
Foresta Nehoiu SA
IAPIT Divertis SA
Best Wood SRL
Uno International Eximp SRL
Stanriz Stancuta SA
Bucovina Mineral Water SRL
Best Romanian Pet SRL
Best Romanian Foods SRL

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă