Chirurgia robotică este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact în lume. În ţara noastră s-au efectuat până în prezent peste 600 de operaţii ce utilizează această tehnologie. Numărul acestora ar putea creşte exponenţial în următorii 5 ani datorită proiectului mâinii bionice, realizat de elevul român Constantin Voiniciuc.
„Robo Hand”, proiectul mâinii bionice realizat de Constantin Voiniciuc, este marele câştigător al primei ediţii al programului educaţional Tech School. Mâna robotică poate fi un prototip utilizat pe scară largă în operaţiile de extremă precizie şi în domeniul telemedicinei în intervenţiile de la distanţă. Bugetul de 7.000 EURO pe care l-a câştigat la Tech School îl va ajuta pe Constantin Voiniciuc, elev în clasa a XII-a în Botoşani, să dezvolte şi să implementeze o versiune avansată a prototipului la care lucrează deja din timpul competiţiei.
Citeşte şi Ochelarii care VINDECĂ daltonismul au fost inventaţi din greşeală
Alţi trei elevi români au câştigat premii la Tech School. Premiile cu o valoare totală de 18.000 constau în bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri şi o excursie în tabăra organizată de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie.
Costin Costea, elev în clasa a X-a în Slobozia, creatorul tricoului de la care îţi poţi încărca telefonul mobil, are, de asemenea, un prototip în lucru. ’Modul în care generaţia actuală percepe şi utilizează energia convenţională poate fi transformat definitiv prin dezvoltarea acestui tip de invenţie.’, spune Costin. Cu ajutorul celor 5.000 EURO, ghidat de sfaturi din partea mentorilor şi specialiştilor Tech School, el va putea să extindă capabilităţile de utilizare ale tricoului la alte dispozitive mobile şi să optimizeze timpii de încărcare. Costin are, astfel, în plan să devină unul din promotorii, în România, ai tendinţei globale de tehnologie ce interacţionează cu îmbrăcămintea oamenilor.
’Mi-am dorit să creez o aplicaţie care să determine o tendinţă printre tinerii din România. Prin iGrammar, ei pot să înveţe mult mai uşor şi mai natural regulile limbii române.’, spune Florin Gheorghe, elev în clasa a XII-a în Ploieşti, a cărui aplicaţie – iGrammar – realizează automat online analize de sintaxă şi de corectitudine a topicii. El plănuieşte să utilizeze grant-ul de 3.000 EURO pentru a dezvolta o suită de aplicaţii pentru PC-uri şi dispozitive mobile în domeniul gramaticii şi vocabularului, domeniu ce a cunoscut un declin în ultimii ani în România.
Citeşte şi Invenţie românească. De ce nu funcţionează aparatul care depistează cancerul în şase minute
Ideea de a creea un observator mobil pentru copiii din localităţi ce nu beneficiază de observatoare astronomice i-a adus lui Miriam Buzgău premiul special Tech School, la categoria astronomie. Miriam a câştigat o participare la tabăra de vară organizată de Kennedy Space Center – centrul educaţional al NASA, premiu care valorează aproximativ 3.000 de EURO. Ea va avea astfel oportunitatea să cunoască cele mai noi şi importante tehnologii digitale în domeniul înţelegerii astronomiei pentru generaţiile actuale.
“Cred că odată cu Tech School, copiii din România nu mai trebuie doar să viseze la următoarele invenţii. Platforma, mentorii, comunitatea formată şi acum, cei 4 câştigători sunt tot atâtea motive pentru ca ei să înceapă să imagineze şi să creeze cu adevărat tehnologii care să ne impacteze viaţa din prezent şi să ne determine să ne gândim la cum va arăta viitorul datorită lor”, declară Aurora Simionescu, Einstein Fellowship la Stanford / NASA.
Tech School are la bază o competiţie pe trei arii ale tehnologiei – programare, robotică şi astronomie. În această competiţie au participat copii de gimnaziu şi liceu care şi-au înscris pe platforma TechSchool.ro ideile despre cum pot schimba viaţa de zi cu zi a oamenilor prin tehnologie. Ei au concurat pentru 4 premii, 3 dintre acestea constând în implementarea propriilor proiecte, premiul special fiind participarea în tabăra de vară pentru elevi organizată de NASA.
Citeşte şi Inventatorul necunoscut, celebru pentru că şi-a înscenat moartea
Competiţia de proiecte din cadrul programului educaţional Tech School a beneficiat de un juriu internaţional în cadrul căruia au analizat fezabilitatea şi ingeniozitatea proiectelor oameni de ştiinţă români, mentori în cadrul programului, precum Adrian Stoica – Advanced Robotics Research la NASA/JPL, Aurora Simionescu – Einstein Fellowship Research, Stanford/NASA, Adrian Buzatu – cercetător în cadrul proiectului Atlas la CERN, Cătălin Buliga – CTO al UPC România şi Alin Jderu, multiplu premiat în cadrul concursurilor internaţionale de robotică.
În cadrul programului, peste 220.000 de pasionaţi de tehnologie au interacţionat pe platforma online în primele 6 luni de la lansare. În jurul celor 3 domenii de tehnologie s-a format o comunitate activă de 3.700 utilizatori şi promotori ai Tech School care au generat peste 530 de proiecte. Tinerii au acces în continuare pe TechSchool.ro la ştiri, tutoriale, materiale video şi interviuri din aria celor mai noi tehnologii.
Citeşte şi FOTO. Cele mai INEDITE INVENŢII care te ajută să fii SĂNĂTOS