Indiferent de nuanţe, liderii puciului USL-ist au un scop comun: şefi la Parchete care să pună dosarele la păstrare în fişetul lăsat moştenire de Rodica Stănoiu.
Perspectiva de a nu reuşi să-şi impună oamenii în fruntea Parchetului General şi a DNA până în alegerile parlamentare pare să îi scoată din minţi pe liderii USL. Dacă n-au reuşit cu puciul din vară, încearcă acum cu metoda soft: şmecheria marca Pivniceru. În paralel, presiunile exercitate de Ponta şi Antonescu îmbracă forme care nu fac decât să întărească ideea că cei doi n-au nicio treabă cu funcţionarea statului de drept sau cu intransigenţele Comisiei Europene. Mizele numirilor sunt uriaşe, dar în planuri complet diferite, care se bat cap în cap. N-ai cum să împaci nevoia puşcăriabilă de a-i controla pe procurori la dosare cu ceea ce-ţi cere Comisia Europeană, adică să-ţi iei mâinile politice de pe ele.
Prinşi în această ecuaţie fără soluţie, Ponta şi Antonescu îşi dau, fiecare pe limba lui, măsura capacităţii de a ţine la distanţă lumea civilizată. Ponta susţine nici mai mult, nici mai puţin că „parchetele şi CSM trebuie să se afle sub controlul parlamentului, pentru a avea siguranţa că nu sunt folosite niciodată în bătălii politice”. Indiferent dacă uită, minte sau chiar nu pricepe mecanismele separaţiei puterilor în stat, declaraţia lui Ponta a produs probabil stupoare la CE, anulând dintr-un condei toate asigurările oficiale oferite lui Barroso şi Reding. La rândul lui, Antonescu îşi continuă răfuiala cu „birocraţii de la Bruxelles care duc Europa de râpă”, susţinând că numirea lui Kövesi la DNA ar fi „scandaloasă şi inacceptabilă”, pocnindu-i din mers o scatoalcă şi kamaradului Ponta, care, mai sensibil din fire şi cocoşat sub crucea guvernării, nu are muşchii şi nervii necesari momentului. „În locul lui aş fi procedat altfel”, spune iritat Crin, avertizându-l că „nu vrea să-i facă greutăţi”. Nici nu poate, pentru că, deocamdată, USL stabileşte candidatul la prezidenţiale. După, e altă discuţie. Indiferent de nuanţe, liderii puciului USL-ist au în această privinţă un scop comun: şefi la Parchete care să pună dosarele la păstrare în fişetul lăsat moştenire de Rodica Stănoiu.
Misie grea, atâta vreme cât CE stă de veghe cu MCV-ul şi nu se lasă păcălit cu una, cu două. Disperarea USL este atât de mare, încât a făcut câteva greşeli capitale în procesul schimbării şefilor Parchetelor. După eşecul misiunii iniţiale, încredinţate Monei Pivniceru – înlocuirea la ceas de seară a lui Kövesi şi Morar -, s-a adoptat linia duplicităţii: netransparenţa criteriilor de selecţie, a interviurilor şi momeala postului de la Bruxelles oferit lui Kövesi, în speranţa că aceasta va renunţa la candidatura la DNA.
Citeşte continuarea în Revista 22.