13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialInundatii la inceput de an

Inundatii la inceput de an

Din cauza precipitatiilor abundente cazute in ultimele zile (care au depasit, local, 25 l/mp), au avut loc cresteri mai importante ale debitelor pe raurile din bazinele Prahova, Buzau, pe unii afluenti ai Rm. Sarat si Putnei, iar prin propagare s-au produs cresteri mai importante pe cursul mijlociu al Jiului. Din aceasta cauza, gospodarii din sase judete au fost inundate, zeci de familii fiind in pericol de a ramane izolate in case. MMGA apreciaza ca, in perioada urmatoare, debitele vor fi in general in crestere usoara. Exceptie vor face cursurile superioare ale Crasnei, Barcaului, Crisurilor, cursul mijlociu al Muresului si cursurile mijlocii si inferioare ale raurilor Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera si Cerna, pe care debitele vor fi in usoara scadere.
Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, acum doua zile, o avertizare hidrologica care vizeaza cresteri importante de debite pe unii afluenti ai Buzaului, Ialomitei, Rm. Sarat si Putnei, ca urmare a precipitatiilor in curs si a celor prognozate.


Vrancea: Apele au distrus un pod; mai multe familii – pe punctul de a fi evacuate

Din cauza viiturii de pe raul Milcov din seara zilei de 3 spre 4 ianuarie, podul care face legatura dintre Campineanca si satul Pietroasa a fost luat de ape. Astfel, peste 500 de persoane din Pietroasa vor trebui sa ocoleasca peste 40 de kilometri pentru a ajunge la Focsani. Primele probleme la podul de peste Milcov au aparut inca din 30 decembrie 2005 cand, din cauza dezghetului apelor Milcovului, constructia a fost avariata usor, fiindu-i afectata fundatia din pietris. Tot in noaptea de 3 spre 4 ianuarie mai multe locuinte din satul Bordeasca Veche, com. Tataranu, au fost pe punctul de a fi evacuate din cauza apelor paraului Balan care au intrat in sat. De altfel, 12 dintre gospodariile din Bordeasca Veche au fost inundate, iar in 7 locuinte apa a intrat chiar in case. Precipitatiile au depasit in zona Tataranu 46 l/mp, iar raurile din zona de munte a Vrancei risca sa atinga cotele de aparare. Cantitatile inregistrate de hidrologi de luni ora 19.00 si pana marti noaptea s-au ridicat la 46 l/mp la statia hidrometrica Martinesti, comuna Tataranu, 45,2 l/mp la Vidra, 41,3 l/mp la Jiliste, 41,1 l/mp la Focsani, 39,2 la Reghiu sau la 35,3 l/mp la Mircesti. De asemenea, au cazut precipitatii de 25 l/mp la Colacu, comuna Valea Sarii, si de 19,2 l/mp la Lepsa. Din noaptea de 3 spre 4 ianuarie ploaia s-a transformat in zona de munte a judetului in ninsoare, asa ca riscul unor noi alunecari de teren in zonele localitatilor Chiojdeni, Taratu si Mahriu a mai scazut. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vrancea, in cazul in care continua sa mai ploua exista pericol de alunecari de teren si in satele Tinuasa, Valea Mica si Poienita, din comuna Dumitresti, in satele Cornetu si Coroteni, din comuna Slobozia Bradului, precum si in satele Herastrau, Valea Neagra si Bradetu, din comuna Nistoresti. Dupa spusele specialistilor, in alte 17 localitati ploile ar putea afecta doar drumurile judetene sau comunale. „Deocamdata avem cresteri de nivel ale apelor doar pe raul Ramnicu Sarat, care mai are 60 de centimetri pana la atingerea cotei de atentie.”, ne-a precizat directorul SGA Vrancea, Victor Racotanu.

Buzau: Case cu pereti fisurati si viituri pe rauri

25 de familii din satul buzoian Tisau au ramas izolate inca de marti, dupa ce paraul care traverseaza zona a iesit din matca si a distrus un podet din beton. Potrivit viceprimarului comunei Tisau, Ion Botoaca, ploile abundente care au cazut in localitate in zilele de 2 si 3 ianuarie au determinat cresterea debitului paraului Niscov, care a iesit din matca si a distrus podetul din beton amenajat in satul Padureni, podet care facea legatura cu satul Piscul. Din aceasta cauza, cele 25 de familii au ramas izolate. In zona se ajunge doar pietonal.
In urma ploilor abundente, probleme similare au fost semnalate in comuna buzoiana Parscov. Din cauza cantitatilor mari de precipitatii cazute si topirii zapezii, pe cursul paraului Balaneasa s-a produs o viitura ce a afectat digul de protectie din punctul „Tigani”, existand posibilitatea inundarii a cinci locuinte. Totodata, in zona satelor Tocileni si Curcanesti a fost afectat un podet din tuburi, iar in zona Valea Seaca si punct Cornetu o alunecare de teren a afectat sase locuinte ai caror pereti au fost fisurati. In caz de urgenta, oamenii vor fi mutati in caminul cultural din comuna.

Cele mai citite

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă