36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialInundații GRAVE în Europa. Patru femei înecate în Germania, o femeie moartă...

Inundații GRAVE în Europa. Patru femei înecate în Germania, o femeie moartă în Franța. Sena amenință PARISUL

Inundațiile au luat prin surprindere sudul Germaniei, în ultimele 24 de ore, iar ulterior s-au extins și în Franța, informează presa internațională.

În landul Bavaria, trei femei aflate la parterul unei clădiri au murit înecate. O a patra femeie a fost găsită decedată, în aceeași regiune.

Și miercuri, ploile au dus la inundații în mai multe zone din Franța, Austria și Germania, informează AFP, citat de Agerpres.

După 8.000 de intervenţii ale pompierilor în câteva zile în Franţa, echipele de intervenţie acţionau în două departamente aflate la circa 100 de kilometri de Paris pentru care s-a lansat o avertizare cod roşu de inundaţii, al doilea nivel din cele trei ale sistemului francez de alertă. 

Centrul oraşului Nemours (centru), situat în sudul Parisului, era în curs de evacuare din cauza unei creşteri excepţionale a nivelului râului Loing, un afluent al Senei. În departamentul Loiret a căzut în trei zile o cantitate de apă echivalentă cu o lună şi jumătate de precipitaţii, iar castelul Chambord, vizitat anual de un număr mare de turişti, era izolat miercuri seară în mijlocul apelor. Elevii din această regiune nu vor merge la şcoală joi. 

La Paris, o parte din drumurile de pe marginea Senei au fost închise, iar nivelul râului ar putea atinge 5 metri în cursul serii. Sena atinsese deja 4,34 metri la ora 15:00. În timpul inundaţiilor din 1910, care sunt referinţă de peste un secol, apele au atins 8,62 metri. 

Ploile au perturbat şi atmosfera turneului de la Roland Garros, singurul turneu de tenis care nu dispune de protecţie împotriva precipitaţiilor, jucătorii fiind nemulţumiţi de întreruperile repetate ale meciurilor. „Terenul nu a fost bun, iar mingile erau îmbibate de apă. Nu m-am simţit în siguranţă pe teren. Mi-a fost teamă că mă rănesc”, a declarat marţi Simona Halep, care a jucat unul din cele două meciuri terminate ieri. 

În sudul Germaniei, unde inundaţiile au făcut patru victime şi au dus la rănirea a circa zece persoane în noaptea de duminică spre luni, creşterea nivelului apelor nu a mai făcut nicio victimă, dar a fost decretată stare de urgenţă în două districte bavareze – Rottal-Inn şi Passau. Pe anumite porţiuni s-a întrerupt circulaţia rutieră, iar unii locuitori s-au refugiat pe acoperişuri. La Triftern, localitate cu 5.000 de locuitori, circa 50 de copii se pregăteau să înnopteze la şcoala aflată pe deal, neameninţată de creşterea apelor, dar care a ajuns inaccesibilă, potrivit unui purtător de cuvânt al primăriei. 

În Austria, regiunea Salzburg a fost afectată de ploi abundente, care au inundat numeroase drumuri secundare şi au dus la 350 de acţiuni ale echipelor de inervenţie. Şcolile vor fi închise joi în districtul Braunau din nordul ţării.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă