22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialInterventii neurochirurgicale, in premiera pentru Romania

Interventii neurochirurgicale, in premiera pentru Romania

» Unsprezece persoane care au suferit accidente vasculare cerebrale au fost operate de o echipa de specialisti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, printr-o metoda folosita in premiera in Romania.

O echipa de neurochirurgi, condusa de prof. dr. Ion Poeata si supervizata de prof. dr. Patrick Courteux de la spitalul din Caen, Franta, a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute mai multe interventii neurochirurgicale.
Potrivit declaratiilor facute de cei doi medici, in cadrul unei conferinte de presa organizate ieri, la Spitalul de Neurochirurgie, in timpul interventiilor chirurgicale, specialistii au folosit, pentru prima oara in Romania, cea mai noua tehnica de endoprotezare – utilizarea Onix, un gel care permite absorbirea cheagurilor de sange.

"Endoprotezarea consta in introducerea unui cateter la nivelul coapsei prin care se introduce un implant care ajunge pana la vasele de sange din creier. Implanturile, dar si gelul au rolul de a absorbi cheagurile de sange si de a preveni o noua ruptura a vaselor", a explicat prof. dr. Ioan Poeata.
Costul unei astfel de interventii variaza de la 4.000 la 20.000 de euro, in functie de gravitatea cazului, cheltuielile fiind suportate prin Programul National de Endoprotezare.
Astfel de interventii nu se pot realiza la toti pacientii care au suferit un accident cerebral vascular, intrucat exista persoane carora aceasta metoda nu functioneaza, motiv pentru care este preferata metoda clasica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă