Doi astronauti din echipajul navetei Atlantis au indeplinit duminica roluri de adevarati "chirurgi" spatiali, in cea de-a patra si penultima iesire autonoma pe orbita pentru operatiuni de modernizare a telescopului Hubble, informeaza AFP, citata de Agerpres.
Astronautii Mike Massimino si Michael Good, ambii in varsta de 46 de ani, si-au inceput iesirea autonoma in spatiu la ora 13:45 GMT si au lucrat timp de 6 ore si 30 de minute, conform unui comunicat al NASA.
In spatiu, la altitudinea de 600 de kilometri, cei doi astronauti au reparat spectograful telescopului Hubble (Space Telescope Imaging Spectrograph – STIS). Acest spectograf a fost instalat in 1997 insa a fost inactiv pana in 2004 din cauza unor probleme cu alimentarea electrica. Acest spectograf extrem de sofisticat studiaza lumina emisa de stele pentru a le determina temperatura, viteza cu care se deplaseaza prin spatiu si chiar si compozitia chimica a acestora. Conform NASA, aceasta interventie delicata este comparabila in ceea ce priveste complexitatea cu o operatie pe creier.
Un alt obiectiv al celei de-a patra iesiri autonome in spatiu a fost instalarea unui panou de protectie termica. Cea de-a cincea si ultima iesire autonoma in spatiu are loc in cursul zilei de luni.
Dupa 19 ani pe orbita, interval de timp in care a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase din diferite perioade si zone ale Universului, precum si milioane de alte date stiintifice, telescopul Hubble se apropia de limitele sale de rezistenta in spatiu. Actuala misune a navetei Atlantis vizeaza reconditionarea si modernizarea acestui telescop pentru a-i prelungi perioada de utilizare.
In cursul zilei de sambata echipajul navetei Atlantis a instalat un nou spectrograf pe Hubble, "Cosmic Origins Spectrograph" (COS), conceput pentru a studia structura Universului si pentru a furniza informatii despre felul in care s-au format galaxiile. De asemenea, a fost reparata si principala camera a telescopului – ACS (Advanced Camera for Survey). Acest instrument al telescopului orbital a fost instalat in 2002 si a suferit o serie de avarii care i-au diminuat progresiv capacitatea de observare.
Patru alte interventii majore au fost duse la bun sfarsit in zilele de joi si vineri – instalarea unor noi baterii, a unui nou calculator si inlocuirea giroscopului care asigura stabilitatea pe orbita a telescopului Hubble.