3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialInterceptorii antirachetă care vor fi instalaţi în România, testați cu succes de...

Interceptorii antirachetă care vor fi instalaţi în România, testați cu succes de US Navy

Noua actualizare a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, de tipul celui instalat în România la Deveselu, a fost testată cu succes de marina SUA. Sistemul a distrus simultan două rachete de croazieră şi o rachetă balistică în largul coastelor Hawaii, a anunțat Agenţia pentru Apărare Antirachetă (MDA) din cadrul Departamentului Apărării.

Distrugătorul USS John Paul Jones, cu baza la Pearl Harbor, a interceptat racheta balistică cu o rachetă ghidată de tip SM-3, lansată simultan cu două rachete de tip SM-2 care au interceptate rachetele de croazieră la joasă altitudine, scrie Mediafax.

Testul, care a avut loc joi la ora 1.00 GMT (3.00, ora României), a validat sistemul de apărarea antirachetă AEGIS construit de către Lockheed Martin Corp şi două rachete de tip diferit construite de Raytheon Co, precizează aceeaşi sursă.

Racheta de tip SM-3 este concepută pentru a distruge rachete balistice în spaţiu, potrivit producătorului Raytheon Co, un contractor al Apărării americane, iar rachetele de tip SM-2 ajută navele să apere spaţiul aerian din zona în care se află.

Testul este a 29-a interceptare efectuată cu succes dintre cele 35 de încercări în cadrul programului AEGIS de când au început testele, în 2002, potrivit Star and Stripes.

Actualizarea urmează să fie instalată la bordul distrugătoarelor americane dotate cu sistemul AEGIS şi face parte din sistemul AEGIS Ashore care urmează să devină operaţional în România.

NATO a inaugurat în octombrie instalaţia de la Deveselu, a cărei misiune este să apere Europa de Sud-Est de atacuri cu rachete balistice. O instalaţie de acelaşi tip urmează să devină operaţională în Polonia în 2018, în vederea apărării Europei de Nord de rachete balistice intercontinentale, mai arată sursa citată.

Testul efectuat cu succes are loc în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi conflictul armat din estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de ruşi.

Cele mai citite

Președintele Iohannis se va întâlni cu liderii Bisericii Greco-Catolice

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu liderii Bisericii Greco-Catolice din România, anunță un comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Evenimentele la care participă șeful statului...
00:00:31

VIDEO. Noua Zeelandă vrea să renunțe la interdicția privind fumatul

Planul Noii Zeelande de a abroga legile care ar interzice vânzările de tutun pentru generațiile viitoare amenință vieți, a declarat un militant anti-fumat, calificând...

USR cere PNL să voteze desființarea Institutului Revoluției Române

USR le solicită parlamentarilor PNL să voteze proiectul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, depus la Parlament în urmă cu mai bine...
Ultima oră
Pe aceeași temă