Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR, si Tania Radu, vicepresedinte al ICR, au aparut vineri in fata presei pentru a lansa noile proiecte ale institutului, decise recent de intrunirea Consiliului ICR.
Artisti romani la Cite Internationale des Arts – Paris
Mai intai si mai intai au fost anuntate bursele pentru un artist plastic si pentru un muzician, care vor avea posibilitatea, timp de trei luni, sa studieze si sa lucreze la Paris, intr-un studio de la Cite Internationale des Arts cu sprijinul Institutului Cultural Roman In cadrul burselor „Constantin Brancusi” si „George Enescu”. Au fost depuse la ICR pentru artele plastice 114 cereri, iar pentru muzica 32. Juriile au fost: acad. Stefan Niculescu, prof. univ. dr. Dan Buciu, Dumitru Avakian, Speranta Radulescu si Dan Lungu pentru bursele „George Enescu” si: Radu Ionescu, Teodor Moraru, Mircea Dumitrescu, Lia Perjovschi, Eugen Ciocan, Ion Berendea si Panaite Chifu pentru bursa „Constantin Brancusi”. Presedintele ICR a subliniat ca artistii vor avea astfel posibilitatea sa se „integreze in sistemul artistic parizian”. In urma selectiei, juriile au decis ca primii doi artisti care vor pleca la Paris in ianuarie 2006, sa fie plasticiana Suzana Fantanariu si compozitorul Liviu Danceanu. Ambii sunt personalitati cunoscute in lumea artelor. Suzana Fantanariu a expus in tara, dar si in Italia, Austria, Olanda, Ungaria, Cehoslovacia (1984), Polonia, Germania, Franta, India, Bulgaria, Iugoslavia, Japonia, Spania, China, Egipt etc. Compozitorul Liviu Danceanu este fondatorul si conducatorul Atelierului de Muzica Contemporana „Archaeus”, a facut parte din jurii internationale prestigioase, muzica sa a fost imprimata pe discuri, casete audio si CD-uri in Romania, Spania, Italia, Franta, Anglia, Germania.
Proiecte si bugete
H.-R. Patapievici a declarat ca ICR nu va mai edita o serie de reviste, din tara si din Republica Moldova, care erau de un foarte slab nivel. A fost prezentata, in schimb, revista online romaniaculturala.ro, pe care ICR a creat-o incepand din luna iunie. Desi s-a cerut pentru anul viitor o majorare de buget de aproape suta la suta pentru finantarea programelor de la Institutele Culturale romanesti din strainatate, anul acesta se va realiza o economie, banii fiind returnati bugetului national. Conducerea ICR a regandit programul editorial in lumina conceptiei sale, se va renunta la o serie de actiuni fara valoare pe care ICR le sprijinea, cum ar fi finantarea turneelor unor ansambluri artistice care faceau turnee sentimentale pe la romanii din diaspora, dar valoarea estetica era indoielnica. Tania Radu a vorbit despre proiectele unor noi directii, cum e aceea de marketing, pe care ICR-ul le va infiinta, despre nevoia care se simte de mai multi experti, precum si despre crearea unui colegiu de traducatori, in colaborare cu Universitatea Bucuresti, care sa fie in masura sa propage literatura romana in strainatate.
ICR si Anul „Enescu”
In cadrul Anului „Enescu” (50 de ani de la moartea marelui compozitor), ICR s-a implicat prin editarea unor carti si a unor CD-uri care au fost si vor mai fi lansate in cadrul Festivalului „Enescu”, inca in desfasurare, precum si in sprijinirea unor festivaluri, concerte, recitaluri dedicate compozitorului la Heidelberg/Mannheim, Mutterstadt, New York, Tel Aviv si Ierusalim, Berlin, Roma, Bruxelles, Paris, Helsinki, Verona, Beijing, Urbana – Illinois.