1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialInstitutul Cantacuzino a produs primele mostre de vaccin impotriva gripei porcine

Institutul Cantacuzino a produs primele mostre de vaccin impotriva gripei porcine

Institutul Cantacuzino a produs primele preparate de vaccin impotriva gripei porcine, iar in urmatoarele luni vor fi efectuate teste pe cobai si, apoi, pe subiecti umani, a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Geza Molnar.

"Laboratoarele Organizatiei Mondiale a Sanatatii au trimis catre toate laboratoarele producatoare de vaccin pulpa vaccinala, adica tulpina virusului. Institutul Cantacuzino a cultivat pulpa vaccinala si din aceste culturi s-au facut preparatele de vaccin, care urmeaza sa fie testate", a precizat Molnar.

Potrivit secretarului de stat, primul lot de vaccin impotriva gripei porcine pentru populatia din Romania va fi gata, cel mai devreme, la sfarsitul lunii noiembrie. Vaccinarea populatiei va putea incepe, astfel, in decembrie.

Institutul Cantacuzino are capacitatea de a prepara peste sapte milioane de doze de vaccin, in trei transe, potrivit autoritatilor sanitare.

Primele teste pe subiecti umani ale vaccinului contra gripei porcine au inceput, la sfarsitul lunii iulie, pe 540 de voluntari, la o clinica din Melbourne si una din Adelaide, Australia, iar primele rezultate clinice vor fi concludente la sfarsitul lunii septembrie. Si in SUA, tot la sfarsitul lunii iulie, se cautau mii de voluntari pentru a incepe testele clinice ale vaccinurilor experimentale impotriva virusului A/H1N1, potrivit Institutului National pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAID).

In Romania, pana in prezent, au fost diagnosticate cu gripa porcina 225 de persoane. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.

Specialistii estimeaza ca, la toamna, odata cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ.

Noul virus a fost semnalat, pentru prima data, la sfarsitul lunii martie, in Mexic, iar OMS a decretat pandemie pe 11 iunie. Boala s-a extins "cu o viteza fara precedent", potrivit organizatiei, care a subliniat ca "in cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste sase luni ca virusurile gripale sa se propage asa cum a facut virusul A/H1N1 in mai putin de sase saptamani.

Cele mai citite

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă