17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialInstitutiile de aparare, ordine si siguranta nu vor sa renunte la pensiile...

Institutiile de aparare, ordine si siguranta nu vor sa renunte la pensiile speciale

Reprezentanti ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS si SIE intentioneaza sa propuna o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, in cazul in care nu va fi mentinut, in ceea ce priveste aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 si 179/2004. Intentia este de a mentine actualul sistem de pensii pentru militari si politisti fie in mod distinct, prin aplicarea in continuare a Legilor 164/2001 si 179/2004, fie prin initierea unui proiect de lege care sa reglementeze unitar pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor si politistilor in actualul proiect normativ.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca, in situatia in care nu se accepta propunerea mentinerii sistemului de pensii militare de stat si a pensiilor de stat pentru politisti, vor fi formulate si sustinute o serie de amendamente la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii. Unul dintre amendamentele care ar putea fi introduse vizeaza modificarea articolului 54 din proiectul de lege, astfel incat, in cazul cadrelor militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, varsta standard de pensionare sa fie de 55 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, fata de 60, cat este prevazut in proiectul in forma actuala.

Concomitent va fi propusa reducerea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, precum si reducerea stagiului complet de cotizare la 25 de ani. Un alt amendament avut in vedere vizeaza modificarea articolului 100, litera c. Potrivit proiectului actual, acesta prevede ca persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective cu 50% si ar urma sa fie majorat la 100%.

De asemenea, este avuta in vedere modificarea articolului 136(1) din proiectul de lege, astfel incat, alaturi de ministrul Muncii, sa devina ordonatori principali de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat si ministrul Apararii, ministrul de Interne si directorul SRI. Totodata, initiatorii amenamentelor doresc sa propuna completarea articolului 164 cu un alineat care sa prevada ca in cazul cadrelor militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale care nu pot dovedi cu acte drepturile salariale de care au beneficiat in perioadele anterioare intrarii in vigoare a legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare.

De asemenea, este vizata modificarea articolului 172 (2) din proiectul de lege, astfel incat cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru perioadele in care au desfasurat activitate in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale sa beneficieze de majorarea punctajelor anuale realizate in perioadele respective, in functie de anul iesirii la pensie, in procentaj diferit in functie de anul iesirii la pensie.

Astfel, pentru 2011, majorarea de punctaj anual realizat in sistemul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale se propune a fi de 50%, pentru 2012 – 47%, 2013 – 44%, 2014 – 41%, 2015 – 38%, 2016 – 35%, 2017 – 32%, 2018 – 29%, 2019 – 26%, 2020 – 23%, 2021 – 20%, 2022 – 17%, 2023 – 14%, 2024 – 11%, 2025 – 8%. In prezent, sistemul pensiilor militarilor este reglementat de Legea 164/2001, iar dupa demilitarizarea profesiei de politist, sistemul pensiilor de stat pentru acestia este reglementat prin Legea 179/2004. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice urmeaza sa intre in dezbatere la Parlament, pana in prezent avand loc discutii la nivelul Comisiei de munca.

Cele mai citite

Numărul ultrabogaților a crescut semnificativ în ultimul deceniu, China și SUA conduc clasamentul

Clubul centimilionarilor, persoane cu o avere investibilă de cel puțin 100 de milioane de dolari, s-a extins considerabil în ultimii 10 ani, potrivit unui...

Fostul guvernator Arnold Schwarzenegger primește titlul de doctor al Hertie School din Berlin

Arnold Schwarzenegger a primit titlul de doctor onorific al școlii masterale și doctorale Hertie School din Berlin. Ceremonia a avut loc într-o atmosferă festivă,...

Ghid complet pentru îngrijirea dinților după aplicarea fațetelor dentare

Fațetele dentare reprezintă una dintre cele mai bune soluții la care se poate apela atunci când se dorește o transformarea spectaculoasă a aspectului...
Ultima oră
Pe aceeași temă