S-a intamplat, in Cluj-Napoca, un demers cultural semnificativ pentru timpurile noastre extrem de alerte in toate domeniile. S-a intamplat sa fim invitati la vernisajul unei expozitii ai carei actori principali sunt chiar colegii nostri care isi desfasoara activitatea pe taramul imaginii, foto-reporteri sau cameramani. Ei bine, 16 dintre ei au tinut sa dedice orasului in care traiesc si muncesc, o expozitie de fotografii, infatisandu-i frumusetile din multiple unghiuri surprinse inventiv cu aparatele pe care le manuiesc zi de zi si prelucrate artistic, astfel ca frecvent ni se aduc in fata aspecte mai putin cunoscute sau ale caror frumuseti intrinseci nu le-am sesizat anterior.
Astfel ca, deodata, avem in fata ochilor, gratie acestei expozitii, un oras modern, prins in integrum, infatisand monumente de o mare valoare artistica – Mihai Viteazul, Matei Corvin etc., arhitectura unor edificii publice care fac din oras o adevarata metropola, aspecte culturale si sportive s.a.m.d.
Fiecare autori din cei 16, printre care Ion Petcu, Lucian Muntean, Rares Pop, Dorin Galos, Sorina Andreica, Emil Moritz, Rares Beuran, Ciprian Stan, si-au pus amprenta originala pe lucrarile expuse vadind pregnant ca nu sunt doar inregistratori de imagini, ci si adevarati artisti ai fotografiei despre care vom mai auzi, poate chiar in urma unor confruntari internatio-nale. Personal, am fost sedus de frumusetea multor piese expuse si de aceea concretizarea mea nu tinteste un top, ci doar simple exemplificari pentru incitarea virtualilor vizitatori, denumirile fiind optiunea mea: “Concertul” lui Ion Petcu, imortalizand Filarmonica din Israel, prezenta la Cluj, dirijata de celebrul Yehudi Menuhi si, de acelasi autor “Gaborul”, sau “Cel mai mare om din lume” (baschetbalistul Ghita Muresan), ori “Bastionul” lui Eugen Olariu sau Biserica “Sf. Mihail” de Emil Moritz, etc.
Expozitia in sine este un veritabil act de cultura si Asociatia Profesionistilor in Imagine din Cluj-Napoca, initiatoarea manifestarii, merita toate felicitarile vizitatorilor.