20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialInstanţa supremă a decis: Alina Bica a fost condamnată la patru ani...

Instanţa supremă a decis: Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare, cu executare, pentru favorizarea infractorului. Adriean Videanu a fost achitat. Reacțiile celor doi

UPDATE 19,10:  Avocatul Alinei Bica, Laura Vicol, a declarat pentru Mediafax că decizia de condamnare a fostei şefe DIICOT la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului i se pare una “halucinantă”, însă are convingerea că la apel hotărârea nu va rămâne aşa.

“Avem achitări pe trei infracţiuni, au fost cercetaţi pentru patru, respectiv două fapte de abuz în serviciu şi două fapte de favorizarea făptuitorului, avem trei achitări pe ambele infracţiuni de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului pe palierul cu Tender şi condamnare de patru ani de executare pe palierul cu Videanu, ceea ce mie mi se pare halucinant. Nu mă aşteptam la o asemenea sentinţă, însă am convingerea că la apel nu va rămâne aşa”, a declarat avocata Laura Vicol.

Pe de altă parte, avocatul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, Cristian Ene, a declarat că decizia se bazează pe probele din timpul cercetării judecătoreşti.

“Este o pronunţare care, în opinia noastră, este bazată pe probele din timpul cercetării judecătoreşti care au venit să dovedească că domnul Videanu Adriean nu a făcut nicio acţiune fizică care să fie încadrată în vreo fapte şi respectiv în infracţiune. Tocmai de aceea, instanţa a constata că achitarea în această cauză se impune pe dispoziţiile art 16 Cod Procedură Penală litera a. Adică fapta nu a existat”, a declarat avocatul Cristian Ene.


UPDATE 19,00: Potrivit deciziei instanței supreme, Alina Bica a fost condamnată la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea unei infracțiuni de favorizarea făptuitorului și a fost achitată pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și o alta de favorizarea făptuitorului.

Din pedeapsa de 4 ani, se va scădea perioada în care Alina Bica a stat în arest preventiv, și anume din ianuarie până în 15 iunie 2015.


UPDATE 15.41: Alina Bica a fost condamnată, marți, la patru ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului. Totodată, ea a fost achitată pentru abuz în serviciu. La rândul său, Adriean Videanu a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu.

Decizia nu este definitivă.

————-

Instanţa supremă este aşteptată să dea, marţi, o decizie în dosarul în care fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica este acuzată că l-a favorizat pe fostul ministru al Economiei Adriean Videanu prin ridicarea unui sechestru. Sentinţa va putea fi atacată la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, scrie News.ro.

Judecătorii instanţei supreme urmează să anunţe, marţi, un verdict în procesul Bica-Videanu, decizia nefiind definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat, în 23 noiembrie, dezbaterile în dosarul de corupţie al fostului procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, după ce acuzarea şi apărarea au prezentat pledoariile finale.

Astfel, acuzarea a cerut condamnarea celor doi la pedepse cu executare orientate spre maximum, în vreme ce apărătorii au arătat că probele nu demonstrează acuzaţiile DNA şi au cerut achitarea clienţilor lor.

După încheierea pledoariilor, în ultimul cuvânt, Alina Bica a arătat în faţa judecătorilor că ancheta penală a început la iniţiativa sa şi că, în cazurile lui Tender şi Videanu, a semnat şase adrese pentru a pune sechestru pe activele Titan Mar.

„Unde-mi este reaua credinţă şi favorizarea infractorului?”, s-a întrebat Bica.

Fostul procuror şef al DIICOT a mai spus: „În cazul Tender am acţionat cu convingerea fermă că mă aflu în faţa unei solicitări venite din partea unei alte instituţii care a invocat raţiuni de stat. N-am văzut niciun procuror trimis în judecată pentru soluţiile date în anchetă”.

Bica a adăugat că a acceptat să-şi piardă funcţia, dar nu şi libertatea.

„Lui Tender Dumnezeu i-a dat mintea să clarifice lucrurile. Presupusa întâlnire pe care a avut-o cu mine nu este demonstrată de nimic altceva. În cazul celor trei procurori audiaţi nu coincide nicio frază. Procesul lui Tender de la Tribunal s-a amânat din chestiuni de procedură. Am acceptat, în urma presiunilor venite din partea lui Coldea, am acceptat să îmi pierd funcţia, dar nu şi libertatea. Cred că sunt cel mai prost infractor din România”, a încheiat Bica.

La rândul său, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a arătat că, pe 20 august 2013, el nu mai era acţionar al societăţii Titan Mar.

„Dacă facem azi o solicitare la ONRC veţi vedea acelaşi răspuns. Sunt doar acţionar fondator. M-a uimit întocmirea acestui dosar în câteva zile. Nu mi-au dat câteva ore să aduc actele. Dacă procurorul DIICOT care a pus sechestru ar fi respectat legea şi ar fi pus sechestru pe titlurile de valoare nu mai eram astăzi în faţa dumneavoastră. O societate care a fost fanion 80 de ani lasă în spate un oraş mai trist. Am dat jumătate din oamenii din Simeria afară. Aveam export de patru sau cinci milioane de euro, acum avem export de 100.000 de euro. În decembrie 2014, procurorul general a anulat decizia de ridicare a sechestrului pe acţiunile mele. Şi astăzi suntem sub sechestru. Sunt nevinovat”, a conchis Videanu.

În dosarul cunoscut sub numele „Bica 2″, fosta şefă a DIICOT este acuzată de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, şi a omului de afaceri Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom.

Procesul a fost secretizat pe durata audierii martorilor din dosar după ce declaraţia unui martor a fost înregistrată în sala de judecată şi apoi difuzată în audiovizual.

În rechizitoriu, procurorii susţin că în 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea unui sechestru asupra unui număr de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către Adriean Videanu.

„La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanţă, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă (…) admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator”, mai arată anchetatorii.

Ei precizează că, în acel dosar, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus înscrisuri din care ar fi rezultat, în mod fals, că nu mai deţinea acţiunile respective din august 2012.

 

 

 

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă