Tribunalul Arges a amanat, miercuri, cu inca o saptamana, pronuntarea in procesul intentat de SC Automobile Dacia sindicatelor, iar angajatii uzinei sunt hotarati sa continue greva generala declansata la inceputul saptamanii trecute, informeaza NewsIn.
La termenul de miercuri, avocatul Sindicatului Automobile Dacia (SAD) a invocat o exceptie de neconstitutionalitate, afirmand ca cele opt zile de greva generala au decurs potrivit legii si Constitutiei. Potrivit listelor depuse de SAD la dosar, au semnat pentru greva peste 7.600 de muncitori, adica 80% si nu 49%, asa cum a afirmat administratia societatii. Completul de judecata a apreciat ca nu se impune stramutarea procesului la Curtea Constitutionala si a amanat pronuntarea asupra legalitatii grevei pana in data de 9 aprilie.
Grevistii sunt multumiti de decizia instantei, afirmand ca astfel mai au la dispozitie inca o saptamana pentru negocieri.
"Ne supunem deciziei si va spun ca va urma inca o saptamana de negocieri dure, pentru ca nu suntem dispusi sa cedam. Din punctul meu de vedere, vroiam ca astazi (miercuri – n.r) sa se dea decizia daca greva este sau nu legala, pentru ca protestul este legal si nu avem cum sa pierdem. Foarte important in acest moment este ca cei aflati in greva sa se comporte in continuare calm, sa nu raspunda la nici o provocare, pentru ca totul a decurs bine pana acum", a afirmat viceliderul SAD, Ion Iordache.
"Cred ca aceasta hotarare va aduce prejudicii. Nu ma pot pronunta daca vom depune recurs sau nu", a declarat, la randul sau, Mihai Acsinte, director executiv juridic la societatea Dacia si totodata avocat al uzinei.
Muncitorii care au fost prezenti la Tribunal s-au declarat incantati de decizia instantei, exprimandu-si speranta ca, intr-o saptamana, patronatul va ceda presiunilor sindicatului si va accepta revendicarile salariale.
Administratia SC Automobile Dacia a intentat proces sindicatului in data de 26 martie, solicitand Tribunalului Arges sa dispuna incetarea grevei pentru urmatoarele cinci motive: neintrunirea numarului legal de salariati membri de sindicat care sa sustina declararea grevei; prezentarea de catre SAD, atat in timpul negocierilor, cat si la concilierea de la Directia de Munca si Protectie Sociala Arges, a unor revendicari prin a caror solutionare s-ar incalca norme legale imperative; incalcarea de catre SAD a dispozitiilor legale care prevad ca negocierea colectiva va avea ca obiect cel putin salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca; premeditarea declansarii grevei si declansarea acesteia ca urmare a abuzului de drept si incalcarii principiului bunei-credinte in desfasurarea negocierilor de catre SAD; incalcarea de catre SAD a unui articol din Codul Muncii care prevede ca, la negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca, partile sunt egale si libere.
La primul termen, care a avut loc saptamana trecuta, instanta a dispus aminarea cu o saptamina a judecarii pe fond, sindicalistii motivand ca nu si-au angajat un aparator. Intre timp au avut loc mai multe runde de negocieri intre patronat si grevisti, insa nu s-a ajuns la nici un acord. Din acest motiv, greva generala, declansata la inceputul saptamanii trecute, continua, iar pierderile inregistrate de uzina sunt foarte mari.
Angajatii uzinei Dacia au intrat in greva generala pe timp nelimitat la inceputul saptamanii trecute, dupa ce au respins oferta administratiei de majorare salariala cu 12%, pretentiile lor fiind mult mai mari. Sindicatul Uzinei a intocmit o lista cu 14 revendicari, printre cele mai importante numarandu-se marirea salariala in suma fixa de 550 de lei, in doua transe, si prime de Paste si de Craciun, in valoare de 50% din salariul mediu brut total pe societate.