28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă: 640 de persoane afectate de incendiul din...

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă: 640 de persoane afectate de incendiul din Confort City; 24 de apartamente, distruse

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul produs marţi la un bloc din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente, aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporţie de 10-30%, informează IGSU.

 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) mai precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune într-o proporţie mult mai mică, de maximum 5%, din cauza apei folosite la stingerea incendiului. De asemenea, potrivit sursei citate, a fost afectată, pe o suprafaţă de aproximativ 5%, izolaţia de polistiren a imobilului.

Construcţia, cu o suprafaţă construită de 1.850 de metri pătraţi, este formată din două blocuri, lipite unul de celălalt, fiecare având două scări. Din blocul de locuinţe cu un total de 288 de apartamente, au fost afectate în jur de 640 de persoane, dintre care 120 de la mansardă şi 520 de la etajele inferioare, potrivit aceleiaşi surse. „Împreună cu administratorul imobilului, se va stabili numărul exact de locatari”, mai spun cei de la IGSU.

În timpul intervenţiei la incendiu, 11 persoane au acuzat atacuri de panică, iar trei pompieri militari, uşor intoxicaţi cu fum, au necesitat transportul la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru a primi oxigen, mai precizează IGSU.

Potrivit sursei citate, o comisie formată din specialişti de la ISU Bucureşti şi ISU Ilfov, alături de reprezentanţi ai poliţiei şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, s-a întrunit miercuri pentru a investiga cauzele probabile ale producerii incendiului.

IGSU face totodată precizări cu privire la desfăşurarea intervenţiei pentru stingerea incendiului.

„Conform prevederilor legale în vigoare, la amplasarea în teritoriu a subunităţilor specializate de intervenţie se ţine cont ca timpul de răspuns în localităţile din raionul de intervenţie să fie cuprins între 15-30 minute, iar raza medie a acestuia să fie între 15-30 km, în condiţiile unei viteze medii de deplasare a autospecialelor de 60 km/oră. Având în vedere faptul că în judeţul Ilfov, cele mai apropiate subunităţi sunt în localităţile Măgurele şi Afumaţi, aflate la 30 km, respectiv, 25 km faţă de Popeşti-Leordeni, unde s-a produs situaţia de urgenţă, intervenţia a fost asigurată, în faza iniţială, de către Detaşamentul de Pompieri Apărătorii Patriei din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealu Spirii al municipiului Bucureşti. Succesiv, au fost concentrate forţe şi mijloace de la detaşamentele de pompieri Pieptănari, Morarilor, Vitan, Băneasa, Dămăroaia, Chimiştilor şi secţiile de pompieri Fundeni şi Grozăveşti, din cadrul aceluiaşi inspectorat, precum şi detaşamentele de pompieri Măgurele şi Afumaţi, ce aparţin Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Codrii Vlăsiei al judeţului Ilfov”, se arată în comunicat.

Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, au intervenit, în total, 31 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 10 autospeciale pentru lucru la înălţime, patru ambulanţe SMURD, cinci autospeciale de descarcerare, trei motopompe remorcabile (pentru alimentare cu apă), şase autocamioane de intervenţie (pentru transportul buteliilor de aer comprimat) şi maşina medicului de urgenţă, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Floreasca, potrivit IGSU.

Cele 10 autospeciale pentru lucru la înălţime au fost dislocate de la unităţi aflate la distanţe cuprinse între opt şi 25 de kilometri faţă de locul intervenţiei.

La stingerea incendiului au participat, în total, aproximativ 200 de pompieri militari, care au acţionat cu 57 de mijloace de intervenţie, timp de 12 ore, în regim de continuitate, până miercuri dimineaţă, în jurul orei 2.00.

Locatarii blocului au reclamat faptul că intervenţia la incendiu a fost întârziată din cauza faptului că pompierii nu au avut apă.

Potrivit IGSU, intervenţia la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului nu a funcţionat, au mai spus cei de la IGSU.

„Pompierii militari au intervenit la incendiu folosind apă din rezerva proprie, din râul Dâmboviţa şi de la un agent comercial”, a precizat, marţi, IGSU.

Incendiul de marţi a izbucnit la mansarda unui bloc cu 11 niveluri din ansamblul rezidenţial Confort City aflat în Popeşti-Leordeni, la graniţa cu sectorul 3.

Complexul Confort City, deţinut de fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniţă, locuri de joacă pentru copii şi parcuri.

Dezvoltatorul ansamblului Confort City a anunţat că pune la dispoziţia persoanelor afectate de incendiul de marţi apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spaţii, până la refacerea locuinţelor proprii. Asftel, o parte a locatarilor afectaţi de incendiu au fost cazaţi, marţi seară, la Rin Grand Hotel din Capitală, deţinut tot de fraţii Negoiţă.

Zeci de locatari ai blocului afectat de incendiu vor să ceară dezvoltatorului imobiliar să le restituite sumele plătite pentru locuinţe sau să le dea o altă casă într-un alt imobil.

Locatarii au luat această iniţiativă spunând că, din motive de siguranţă, nu sunt de acord să locuiască în continuare în blocul afectat de incendiu, chiar dacă acesta va fi reabilitat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă