26.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialInscriptia furata de la Auschwitz a fost gasita, cinci suspecti fiind arestati

Inscriptia furata de la Auschwitz a fost gasita, cinci suspecti fiind arestati

Politia poloneza a anuntat, in noaptea de duminica spre luni, ca a gasit inscriptia in limba germana "Arbeit macht frei" (Munca elibereaza), furata vineri de la intrarea in fostul lagar nazist Auschwitz-Birkenau (in sudul Poloniei), si ca i-a arestat pe presupusii hoti, relateaza AFP consultata de Mediafax.

"Am arestat in nordul Poloniei cinci barbati, cu varste intre 20 si 39 de ani. Inscriptia a fost gasita taiata in trei bucati", a precizat purtatorul de cuvant al politiei din Cracovia (sud), Dariusz Nowak.

"Acestia au fost arestati cu putin timp inainte de miezul noptii, iar inscriptia gasita intr-o locuinta particulara", a adaugat acesta refuzand sa faca alte precizari.

Inscriptia a fost gasita la cateva sute de kilometri departare, taiata in trei bucati.

 

Presupusii autori ai furtului celebrei inscriptii in germana "Arbeit macht frei" de la intrarea in lagarul Auschwitz au cazier, dar nu apartin niciunui grup neonazist, a anuntat luni politia poloneza, transmite AFP.

"Din informatiile pe care le avem, niciunul dintre cei cinci nu apartine unei grupari neonaziste si nu adera la astfel de idei", a declarat Andrzej Rokita, comandantul-sef al politiei din regiunea Cracovia.

"Sunt persoane care au cazier, au fost condamnate anterior, fie pentru furt, fie pentru agresiune", a adaugat oficialul polonez.

Politia poloneza a anuntat in noaptea de duminica spre luni ca a gasit inscriptia furata vineri si ca i-a arestat pe presupusii hoti.

 

Inscriptia din metal, cu o lungime de cinci metri, era agatata deasupra portii la intrarea in lagarul de exterminare de la Auschwitz, instalat de Germania nazista in Polonia ocupata.

Panoul a fost furat vineri dimineata. Disparitia sa a provocat consternare in special in Israel si in cadrul diasporei evreisti.

"Este o mare usurare. Sunten extrem de recunoscatori politiei care a facut o munca extraordinara", a declarat Pawel Sawicki, purtator de cuvant al muzeului Auschwitz.

"Intr-un timp atat de scurt, au gasit inscriptia", a insistat acesta.

"Acest simbol, fara indoiala unul dintre cele mai importante, din secolul trecut, va reveni la locul sau", a declarat acesta.

"Suntem foarte nerabdatori sa vedem in ce stare este inscriptia. Potrivit informatiilor de care dispunem, aceasta a fost taiata in bucati. Restauratorii nostri vor incerca sa o repare, pentru ca aceasta sa revina cat mai repede posibil la locul sau".

Muzeul Auschwitz se pregateste sa aniverseze 65 de ani de la eliberarea lagarului de exterminare Auschwitz-Birkenau de catre Armata Rosie, la 27 ianuarie.

Muzeul impreuna cu alte institutii au oferit o recompensa de aproape 30.000 de euro pentru orice informatie care sa duca la gasirea inscriptiei si a hotilor.

De vineri, o copie a panoului metalic a fost plasata deasupra intrarii in lagar, vizitat anul trecut de peste un milion de persoane.

Germania nazista a exterminat aici din 1940 pana in 1945 circa 1,1 milioane de pesoane, dintre care un milion de evrei, restul fiind polonezi non-evrei, romi si prizonieri sovietici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă