11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIngropati de vii la comanda escrocului Sergiu Bahaian

Ingropati de vii la comanda escrocului Sergiu Bahaian

» Sergiu Bahaian, patronul echipei de fotbal Gloria Buzau, a primit ieri mandat de arestare pentru 29 de zile, impreuna cu alti trei complici, pentru mai multe infractiuni economice.

» Gruparea lui Sergiu Bahaian este suspectata si pentru asasinarea mai multor persoane. Doi barbati au fost ingropati de vii, iar alti doi au fost aruncati in Canalul Dunare-Marea Neagra in perioada 2006-2008. Numarul victimelor ar putea fi insa mult mai mare.

Sergiu Bahaian a fost capturat vineri seara in Bucuresti, la intersectia dintre Bulevardul stefan cel Mare si strada Lizeanu. Potrivit unor surse judiciare, Bahaian era in masina cu o femeie, iar cand a fost oprit de politisti a demarat in tromba, netinand cont de somatie. Un politist de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti s-a agatat de portiera masinii, in intentia de a-l impiedica pe Bahaian sa fuga. Urmaritul insa a inchis portiera si l-a tarat pe politist, care s-a ales cu mana rupta. Bahaian a oprit masina abia dupa ce i-au fost impuscate cauciucurile. Complicele lui Bahaian, Eduard Marculescu, a fost gasit la locuinta sa din Bucuresti. In acelasi dosar au mai fost arestati sambata doi complici: unul din Timisoara si altul din Horezu. Ieri Bahaian si complicii sai au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.

In acelasi timp, Tribunalul Constanta a decis arestarea preventiva pentru o perioada de 29 de zile a lui Valentin slepac si Adrian Grigoras, suspectati de comiterea a patru crime cu sadism si a numeroase infractiuni economice. Cei doi au recunoscut in fata anchetatorilor ca au comis patru omoruri, la initiativa lui Sergiu Bahaian, pe motiv ca le era frica de acesta. "Victimele sunt Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu si Petrica Captalan", a declarat seful DIICOT Constanta, Laurentiu Bratosin. Potrivit procurorilor DIICOT, Lucian Cernat a fost ucis in anul 2006, fiind aruncat in Dunare de pe podul rutier de la Cernavoda, dupa ce initial a fost sedat si adus in stare de ebrietate. Emil Leonte a fost omorat in anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan in cap, cadavrul acestuia fiind aruncat in Canalul Dunare-Marea Neagra. Ionel Ulezu a fost ucis tot in anul 2008, fiind ingropat de viu dupa ce fost sedat si adus in stare de ebrietate. Cadavrul sau a fost gasit intr-o curte din satul Magura, comuna Cerchezu, judetul Constanta, intr-o groapa de aproximativ doi metri adancime, sub o placa de beton deasupra careia era construit un WC. Petrica Captalan a fost omorat in 2008, dupa ce a fost lovit in cap cu o bata, si a fost pus intr-o groapa peste care s-a pus o placa din beton astupata cu pamant.

"Dintr-o groapa am scos doua capatani"
Cercetarile efectuate in cazul celor doi constanteni acuzati ca au ucis patru persoane in perioada 2006-2008 ar putea duce la concluzia ca numarul real al victimelor este mai mare. Conform declaratiilor lui Dumitru Oana, unul dintre localnicii care au participat la deshumarea celor doua cadavre, intr-una din gropile sapate in gospodaria din localitatea constanteana Magura se aflau nu unul, ci doua cadavre impachetate si taiate bucati. "Am sapat in mai multe locuri. Dintr-o groapa am scos doua capatani. Una avea parul lung si parea a fi de femeie", sustine omul. Informatiile nu au fost confirmate pana in prezent de anchetatori. Casa si terenul unde au fost descoperite victimele apartin unor localnici si a fost cumparata in urma cu aproximativ trei ani cu suma de 40 milioane lei vechi. Proprietarii, care inainte sa fie racolati de grupare lucrau ca zilieri, au inceput sa prospere si, dupa cum spun localnicii, primeau des vizite din partea unor barbati care se fereau sa fie vazuti.

Anchete penale pentru legisti, procurori si politisti
Surse judiciare sustin ca medicii legisti, politistii si procurorii care au dat verdict de deces accidental prin inecare in cazul a doi dintre cei ucisi la comanda lui Bahaian vor fi cercetati penal. "Erau semne evidente ale crimelor, dar medicii implicati au preferat sa inchida ochii. Ei pot fi acuzati, in cel mai fericit caz, de neglijenta. Nu este exclus sa ajungem la concluzia ca cele doua omoruri clasate au fost investigate de aceleasi echipe si atunci putem vorbi chiar de complicitate sau favorizarea infractorului", spun sursele noastre.
Deshumarile si reexaminarile celor doua cadavre s-au facut dupa ce autorii asasinatelor, Adrian Grigoras si Valentin slepac, locotenentii lui Bahaian, au dat declaratii complete. Vor fi audiati mai multi politisti si procurori care au instrumentat dosarele lui Bahaian, mai spun sursele noastre. Pritre cei audiati va figura si procurorul Valerica Dabu, care a refuzat sa-l aresteze pe Bahaian pentru escrocherii de 400.000 euro savarsite in anul 2006. La scurt timp dupa indulgenta lui Dabu, Lucian Cernat si Emilian Leonte, partenerii escrocheriilor lui Bahaian, au fost ucisi, iar legistii au pus diagnosticul de moarte accidentala prin inecare.

Cazuri asemanatoare
Decese asemanatoare cu ale celor doua persoane aruncate in apa de cei doi infractori la initiativa lui Bahaian au mai fost descoperite anul trecut, iar autorii au ramas pana in prezent necunoscuti.
Astfel, doua persoane au fost descoperite inecate in vara anului trecut pe fundul Canalului Dunare-Marea Neagra. Victimele, gasite la interval de o luna, erau legate cu sarma de blocuri de beton de mari dimensiuni. Daca in primul caz, petrecut in luna mai 2009, s-a stabilit dupa aproape o luna de cercetari identitatea victimei, respectiv Petre Cristea, de 55 de ani, domiciliat in Constanta, in cazul femeii descoperite pe 28 iunie cercetarile au durat patru luni. In cazul Petre Cristea s-a mers initial pe varianta sinuciderii. Al doilea caz ramas fara autor, mult mai concludent din punct de vedere al datelor care duc spre ipoteza crimei, a avut-o ca victima pe Olga Bostan, de 56 de ani, domiciliata in Slobozia, data disparuta pe 14 mai. Femeia era legata de gat si picioare cu un cablu de otel lung de cativa metri prins de o placa de beton de aproximativ 200 de kilograme greutate. Data fiind starea avansata de putrefactie, identificarea s-a facut abia in octombrie anul trecut, in baza compararii amprentei dentare pe care victima si-o facuse la un stomatolog. In urma necropsiei s-a stabilit cauza decesului ca fiind asfixie mecanica prin inec. Ambele cazuri au fost finalizate cu "autor necunoscut". Modul de operare al membrilor gruparii mafiote in acest caz este asemanator cu cele doua prezentate mai sus, mai ales ca pe corpurile celor doua victime nu s-au gasit urme de violenta, iar conform declaratiilor celor doi constanteni retinuti, cei doi barbati ucisi de ei si apoi aruncati in apa fusesera in prealabil sedati.

Cine este Sergiu Bahaian?
Sergiu Bahaian avea imaginea unui "nas" care, cu banii obtinuti dintr-un joc piramidal, si-a cumparat prieteni din toate mediile: lumea judiciara – politisti, procurori, judecatori; lumea artistica – a fost unul dintre producatorii filmului "Asfalt Tango", semnat de regizorul Nae Caranfil, in care a jucat si cantareata Loredana Groza, fosta purtatoare de imagine a lui Bahaianu; lumea fotbalului – a fost patronul echipei Gloria Buzau; politica – legaturi cu politicieni din PDSR intre 1994 si 1995.
In anul 1994, Sergiu Bahaian era unul dintre apropiatii fostului sef al Politiei Capitalei, generalul Niculae Nitu, supranumit "Tata Nitu" in mediile infractionale. Prin Tata Nitu, Bahaian l-ar fi cunoscut si pe adjunctul acestuia, generalul Valerica Dabu, devenit procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti, unde a dispus cercetarea in libertate a lui Bahaian in alte dosare penale cu alte escrocherii. De asemenea, intre anii 1992 si 1995 Sergiu Bahaian era apropiat si de fostul senator-revolutionar PDSR Dan Iosif, decedat intre timp. Tot in acea perioada, Bahaian a reusit sa-i castige increderea cantaretei Loredana Groza, care a facut publicitate pentru finantarea jocului piramidal "Sabina Product".

Investitor in filmul "Asfalt Tango"
La sfarsitul anului 1994, depunerile la "Sabina Product" depaseau suma fabuloasa pe atunci de 15 milioane dolari. Tot in perioada respectiva, Bahaian a investit o suma de bani de la "Sabina Product" in filmul "Asfalt Tango", regizat de Nae Caranfil, devenind astfel coproducator alaturi de Sudioul Cinematografic Bucuresti, precum si de mai multi producatori francezi. Cum filmul a fost facut si cu sprijinul Ministerului Culturii din Franta, se poate spune ca prin aceasta miscare Bahaian a patruns in lumea selecta a artei. Intr-o secventa din film apare si Loredana Groza ca personaj pasager.

Jocul piramidal
Scandalul escrocheriei "Sabina Product" a izbucnit in 1995, cand 7.000 de persoane si-au pierdut economiile investite in respectivul joc. Doar 2.000 dintre pagubiti au reusit sa-si recupereze banii. Potrivit unei expertize financiar-contabile din 1996, prejudiciul a fost estimat la 10 milioane dolari, 3 milioane marci germane si circa 14 miliarde lei vechi. Atunci au aparut informatii potrivit carora intre beneficiarii banilor de la jocul piramidal construit de Bahaian s-ar fi aflat politisti, procurori, judecatori, politicieni, dar nici un astfel de personaj nu a fost inculpat. Chiar inainte de a fi arestat, Bahaian a reusit sa fuga din tara, dar a fost prins pe aeroportul din Budapesta si apoi extradat catre Bucuresti.
Potrivit documentelor din dosarul penal "Sabina Product", Sergiu Bahaian incheia contracte cu persoane particulare, obligandu-se ca, la sumele pe care acestea i le dadeau cu titlu de imprumut-investitie, sa plateasca dobanzi de circa cinci ori mai mari fata de suma depusa. Cercetarile ulterioare au scos in evidenta faptul ca Bahaian ar fi folosit banii deponentilor pentru a investi in diferite afaceri paguboase sau pentru a trai pe picior mare. Pentru escrocheria "Sabina Product", Bahaian a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare, din care a executat doar un an si noua luni. A fost eliberat conditionat in septembrie 1997 de catre o comisie a Penitenciarului Jilava. Imediat dupa liberare, Bahaian si-a reluat "afacerile", mai precis, a continuat seria escrocheriilor, deoarece avea nevoie de bani pentru a-si plati imprumuturile de la liderii interlopi care il amenintau cu moartea.

» Escrocherii dupa jocul "Sabina Product"

» 1998–februarie. Bahaian a imprumutat de la afaceristul german Nicolaus Hoker 72.000 marci, pentru sase luni, girand cu doua copiatoare Canon. La scadenta, Bahaian nu a mai fost de gasit. Hoker a facut plangere penala. Bahaian a fost arestat preventiv si eliberat. In urma acestei afaceri, Bahaian si-a capatat porecla de "Teparul".

» 1999. Folosindu-se de documente false de garantii de la o banca elvetiana, Bahaian a reusit sa adune bani pentru a finanta o tranzactie cu 1.000 kilograme de aur turcesc. El a fost retinut de politisti in decembrie ‘99, in baza unui mandat de executare a restului de pedeapsa din cei cinci ani si jumatate cati primise pentru jocul piramidal "Sabina Product". Dosarul "Aurul" a fost ingropat, sustin surse judiciare.

 » 2002. Sergiu Bahaian a fost eliberat pentru buna purtare. El a continuat sa insele diverse firme cu cecuri fara acoperire. Pentru ca s-ar fi folosit de identitati false sau de interpusi, Bahaian – Teparul "nu a fost identificat", spun surse judiciare. De notorietate a fost scandalul declansat de firma Gimatex SRL Dridu din Ialomita, care a facut plangere penala pentru un prejudiciu de circa 30 miliarde lei. SC Gimatex a fost inselata cu cecuri fara acoperire, iar dosarul se afla in cercetare la Parchetul din Slobozia. Abia ieri procurorii ialomiteni au cerut mandate de arestare pentru Bahaian si alti trei complici, sub acuzatia de inselaciune si falsuri in dauna SC Gimatex SRL. Daca nu ar fi existat cele patru crime facute la comanda lui Bahaian si descoperite de Directia de Combatere a Crimei Organizate, DIICOT si SRI, probabil ca anchetatorii ialomiteni nu ar fi "urgentat cercetarile", sustin surse judiciare.

» 2006.  Bahaian – Teparul a inselat mai multe societati comerciale de constructii cu peste  400.000 euro. De aceasta data, lui Bahaian i-au fost descoperite identitatea falsa (Constantin Tudorache) si firma-fantoma prin care lucra (SC Absolut Uniprix SRL). Prin societatea-fantoma, Bahaian a luat in leasing sapte masini pe care apoi le-a folosit drept gaj in baza unor acte false. Pagubitii au depus plangeri penale, dar procurorul anchetator Valerica Dabu (pe care Bahaian l-a cunoscut in anii de glorie 1993-1995) a considerat ca Bahaian nu reprezinta pericol public si nu trebuie arestat preventiv. Tot in aceasta perioada, Bahaian ar fi obtinut pe numele Constantin Tudorache si un credit bancar de circa 150.000 lei noi. Surse judiciare sustin ca Valerica Dabu ar fi fost unul dintre principalii protectori ai lui Bahaian. Nu este exclusa si audierea lui Valerica Dabu, mai spun sursele noastre.

» 2007. Bahaian a scapat de o alta arestare, tot pentru inselaciuni. In acelasi an, Teparul a devenit patronul clubului de fotbal Gloria Buzau, fiind acuzat ca nu i-a platit pe jucatori si antrenori.

» 2009–septembrie. Sergiu Bahaian – Teparul a fost retinut si apoi eliberat pentru o inselaciune de 10.000 dolari. Atunci, Bahaian a fost incatusat chiar in sediul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Bucuresti, unde venise pentru a obtine eliberarea unui pasaport. A fost eliberat.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă