6.7 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialInfractorii din Italia ne costa 7 milioane de euro

Infractorii din Italia ne costa 7 milioane de euro

» Ministrul de Externe italian i-a cerut Romaniei sa-i preia pe cei o mie de condamnati definitiv in Italia. Pentru intretinerea lor, statul roman ar trebui sa bage adanc mana in buzunar si sa scoata circa 7 milioane de euro anual.

» In Italia, un raport al Ministerului de Interne, citat de presa din Peninsula, arata ca numai la Roma, in 2008, din cele 317 violuri, 25 au fost comise de romani.

Statul Roman va trebui sa scoata din buzunar aproape 7 milioane de euro anual pentru intretinerea celor 970 de detinuti condamnati definitiv in Italia si pe care autoritatile din Peninsula nu ii doresc. Potrivit Denisei Necula, ofiter de presa al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), "pentru 2009 nu au fost prevazute costuri pentru acesti detinuti". De altfel, pe langa costurile substantiale de intretinere, si procedura de incadrare in penitenciarele romanesti pare destul de dificila. Astfel, conform ANP, pentru a se vedea in ce penitenciar trebuie incarcerat fiecare detinut, este nevoie de contabilizarea faptelor, a condamnarilor, a regimului de executare si a localitatii de domiciliu din Romania. Din acest motiv, Denisa Necula ne-a spus ca "se impune intocmirea unui plan de masuri la care sa contribuie ANP, Ministerul Justitiei, cel de Externe si cel al Administratiei si Internelor".

 

Ultimul raport al Departamentului de Stat american sustine ca in inchisorile din Romania erau, in 2007, circa 30.000 de persoane, intr-un sistem care are o capacitate de 34.000 de persoane, nerespectandu-se astfel standardele europene. Distribuirea puscariasilor nu este insa uniforma si, de exemplu, potrivit site-ului ANP, pana in februarie 2009, inchisoarea de la Turnu Severin avea un grad de ocupare de 112%, iar pentru alte opt, indicele de ocupare este intre 90 si 100%.
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a spus luni seara, la Roma, in urma unei intalniri cu omologul sau roman, Cristian Diaconescu, ca solicita Romaniei ca cei aproape o mie de detinuti condamnati definitiv in Italia "sa se intoarca sa execute pedeapsa in Romania". Frattini si-a motivat cererea destul de abrupt: "In spiritul european este normal ca in conditiile in care un criminal comite o infractiune si e condamnat in mod definitiv in Romania, Italia il va prelua intr-o inchisoare italiana si viceversa".

 

Seful diplomatiei romane declara, la randul sau, in urma cu o saptamana, in cadrul unei intalniri cu presa straina, ca Romania este de acord sa-i reprimeasca pe cetatenii romani condamnati in Italia, dar nu si pe cei suspectati de infractiuni si inca necondamnati definitiv in Peninsula.
Cotidianul italian "Il Giornale" mentiona in editia de ieri ca, potrivit raportului "Violenta asupra femeilor", 60% din violurile din Italia sunt comise de cetateni italieni, in vreme ce pentru opt la suta sunt responsabili cetatenii romani. Din datele Ministerului de Interne din Italia rezulta ca, din cele 317 denunturi de viol inregistrate in 2008 numai la Roma, 25 au autori romani. "Il Messagero" publica un studiu in urma cu o saptamana, realizat de sociologul Marzio Barbagli, care sustine ca in intervalul 2004-2007 numarul violatorilor de origine romana a crescut de la 170 la 447.

Ideea oficialilor italieni urmeaza o propunere pe aceeasi tema facuta de Austria statului roman, in 2004: construirea unei puscarii in Romania, langa Caracal, cu sprijinul lor, in cadrul unui proiect initiat de ei si intitulat "Ispasirea pedepsei in tara de origine". Substratul acestei propuneri a fost unul pur economic: guvernul de la Viena a calculat costul stationarii infractorilor romani in penitenciarele austriece (peste 300 de indivizi la acea vreme, majoritatea hoti) si a ajuns la concluzia ca sponsorizarea unei inchisori in Romania i-ar aduce economii bugetare anuale de 13,5 milioane de euro. Cu toate acestea, propunerea nu a mai fost pusa in practica, deoarece presedintele Traian Basescu, recent ales in 2005, a refuzat-o ulterior, argumentand ca Romania "isi poate construi si singura inchisorile".

Delincventii din Italia nu se lasa
Un roman de 30 de ani, oprit de politia rutiera in apropiere de Milano, avea 660 de masini inregistrate pe numele sau, potrivit site-ului CronacaQui. In masina se mai aflau alti patru romani cu antecedente penale, iar dupa ce au facut o perchezitie, politistii italieni au descoperit droguri si acte false. Deoarece pe numele soferului exista un mandat de cautare emis de politistii italieni, acesta a fost imediat retinut, iar insotitorii lui au primit ordine de indepartare din Italia. La Roma, circa 200 de italieni au participat la un mars in memoria administratorului italian ucis de un cuplu de romani.

Cele mai citite

Jannik Sinner poate juca la Australian Open 2025! Situația liderului ATP rămâne incertă, dar fără consecințe imediate

Jannik Sinner își va putea continua cariera fără restricții până la Australian Open 2025, în ciuda apelului făcut de WADA privind un caz de...

Aaron Boupendza explică conflictul cu fanii Rapidului! „Avem nevoie de susținerea lor”

Rapid și Petrolul Ploiești au remizat 1-1 în etapa a 18-a a SuperLigii, iar Aaron Boupendza a fost protagonistul unui moment tensionat cu suporterii...

Cosmin Contra, întâlnire memorabilă cu Cristiano Ronaldo! „Un meci greu, dar respectul rămâne”

Antrenorul Cosmin Contra, înfrânt cu Damac de Al Nassr, a cerut autograful lui Cristiano Ronaldo după ce portughezul a marcat ambele goluri ale meciului. Al...
Ultima oră
Pe aceeași temă