„Balcic – Inima Reginei Maria” intr-o expozitie de pictura
Fundatia Arte e Arta a organizat, in perioada 3-9 iulie 2006, o tabara de pictura la Balcic (Bulgaria), la care au participat 25 de tineri pictori cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani. O expozitie de grup intitulata „Balcic – Inima Reginei Maria” va fi vernisata in data de 31 august, la ora 18, in Sala Profesorilor a Bibliotecii Centrale Universitare. In cadrul expozitiei fiecare artist va prezenta trei lucrari de pictura, fie realizate in timpul sederii la Balcic, fie pictate ulterior in tara. In baza lucrarilor expuse, un juriu format din sapte membri va desemna sase artisti care vor fi recompensati cu o excursie de creatie la Paris si Barbizon (Franta). Vor vorbi la vernisaj: dna dr. Doina Pauleanu – critic de arta, directorul Muzeului de Arta din Constanta, dna Aurelia Mocanu – critic de arta, dl prof. Ion Sbarciu – rectorul Universitatii de Arte Cluj-Napoca, dl prof. Cristian Velescu – critic de arta – si altii, care vor face parte si din juriul care va desemna artistii castigatori. Fundatia Arte e Arta a fost infiintata in anul 2005 la Bucuresti, avand ca principal obiectiv sprijinirea tinerilor artisti plastici romani, punerea in valoare a talentului lor artistic si promovarea lor in circuitul artistic intern si international.
Dictatori au fost, dictatori sunt inca
Presedintele Turkmenistanului, „micul dictator” Saparmurat Niazov, a expediat peste 2.000 de exemplare ale cartii sale „Roukhnama” („mesaj spiritual)” marilor biblioteci ale lumii, garantand cititorilor „intrarea directa in paradis”! „Peste 2000 de exemplare, tiparite in Turkmenistan si traduse in 32 de limbi, au fost expediate la 1222 de biblioteci din 160 de tari din lume”, a declarat ministrul culturii. Presedintele turkmen este supranumit „Turkmenbachi” – „tata al tuturor turkmenilor”. Saparmurat Niazov, in varsta de 65 de ani, cumuleaza functiile de sef de stat, premier, comandant suprem al armatei si sef al Partidului Democrat, de altfel singurul.
O poveste de dragoste la Athenee Palace
„Frumoasa mea spioana”, a carui actiune se petrece in Bucurestiul anului 1940, este un roman scris de Colin Falconer si a aparut recent in limba romana. Pentru documentarea acestei carti, autorul a venit in 2002 la Bucuresti. Protagonista cartii este Daniela Simonici, pe care spionul britanic Nick Davis, un asa-zis diplomat la Bucuresti, o vede pentru prima data in barul american din hotelul Athenee Palace, in iunie 1940. Orasul era plin de femei frumoase, de contese fara bani si de femei cazute in dizgratie, carora Davis nu le arunca decat o privire apreciativa. Doar tanara Daniela este diferita. Nick o ajuta pe misterioasa tanara sa iasa dintr-o situatie dificila, iar viata lui se schimba pentru totdeauna. In timpul vizitei la Bucuresti, in urma cu patru ani, scriitorul Colin Falconer si-a lansat romanul „Infern”, inspirat dintr-o intamplare reala din secolul al XVII-lea. Cartea „Frumoasa mea spioana” a fost tiparita la editura Aldo Press si poate fi achizitionata din magazinele Diverta sau din reteaua de librarii din Capitala.