5.3 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialIndustria petrolieră americană a avut puţine avantaje în urma conflictului din Irak...

Industria petrolieră americană a avut puţine avantaje în urma conflictului din Irak – WikiLeaks

Conflictul din Irak a adus puţine avantaje industriei petroliere americane, o singură companie având un profit considerabil, Halliburton, arată documente diplomatice americane citate de Mediafax.

Când ministrul irakian al Petrolului, Hussein al-Shahristani, a oferit primele contracte unor companii din străinătate, în 2009, a precizat că profitul nu va fi împărţit, subliniind că preţul petrolului va fi fix.

Cu toate acestea, companiile americane manifestau în continuare speranţe mari. Un consorţiu condus de compania americană Conoco Phillips spera să obţină un preţ de 26,7 dolari pe baril într-o zonă dificilă. Pentru zăcămintele de la Rumaila, situate în apropierea frontierei kuwaitiene, ExxonMobil a oferit preţul de 4,80 de dolari pe baril, iar BP ar fi dorit preţul de 3,99 de dolari.

Potrivit documentelor, deşi Statele Unite au cheltuit peste 700 de miliarde de dolari pentru războiul din Irak, profitul din exploatarea petrolului revine altor ţări.

Diplomaţi americani denunţau, în 2007, “atmosfera de tip Vestul sălbatic” de la rafinăria Baiji, situată în apropiere de Tikrit. Un alt mesaj diplomatic, care îl citează pe candidatul la preşedinţie John McCain, arată că Ministerul irakian al Petrolului nu putea justifica 20-30 la sută din petrolul pe care îl producea.

În plus, infrastructura pentru transportul petrolului s-a degradat. Cele două principale oleoducte care ajung în portul Basra au fost construite în 1975, având o durată de exploatare de 20 de ani. Una dintre conducte a fost modernizată de Statele Unite, cu o investiţie de 100 de milioane de dolari.

Cele mai citite

Guvernul modifică normele privind drapelul național. Președinții de Consilii Județene sunt obligați să-l poarte, ca și primarii

Președinții de Consilii Județene vor fi obligați să poarte eșarfa cu drapelul național al României, așa cum, până acum, erau obligați doar primarii. Pentru...

Disoluția unui partid de laborator/ “Cine nu sare ia condamnare!”

Liderii tefeliștilor n-au mai sărit demult. După lansarea acuzațiilor de corupție formulate de DNA la adresa lui Vlad Voiculescu și a Ioanei Mihăilă, USR-ul s-a...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă