34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialIndicii bursieri americani, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Indicii bursieri americani, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Dupa un week-end prelungit datorat zilei nationale a SUA, bursa de pe Wall Street s-a deschis, luni, 7 iulie, in scadere. Pietele financiare de pe Wall Street au fost inchise vineri (4 iulie) cu prilejul sarbatorii nationale.

Bursa de la New York a deschis saptamana in scadere sub presiunea unei temeri intalnite de investitori in fata titlurilor financiare in debutul noii serii de raportari trimestriale. Indicele Dow Jones a pierdut la finalul zilei 0,50%, iar indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,09%. Indicele Standard & Poor's 500 a cedat, la randul sau, 10,59 puncte. Cei trei indici au scazut in sedinta la cel mai mic nivel din ultimii doi ani dupa ce sedinta a debutat intr-o nota optimista. "Schimburile au fost foarte agitate," comenta Greggory Volokine, analist la Meeschaert Asset Management. Sedinta a fost marcata de evolutia pretului petrolului si de incertitudinile ce plutesc in jurul titlurilor financiare. Investitorii au primit extrem de prost o nota a celor de la Lehman Brothers in care se afirma ca societatile de refinantare ipotecara Freddie Mac si Fannie Mae trebuie fiecare sa gaseasca 40 miliarde pentru a face fata angajamentelor existente. Lichiditatile au devenit rare atat timp cat institutiile financiare sunt secatuite de ultimele sase luni de criza. In consecinta, actiunile Fannie Mae si Freddie Mac au fost masacrate pierzand 16,19% si respectiv 17,86%. Titlurile marii banci Citigroup pierd 2,50%, Bank of America scade cu 3,88%, JPMorgan cu 3,60%, Washington Mutual scade cu 4,65% iar Goldman Sachs, 5,07%. Lehman Brothers, a pierdut 8,80%.

 

"Investitorii se feresc sa intre la cumparare atata timp cat exista numeroase necunoscute si nici o vizibilitate. Cum vor sa iasa din criza titlurile financiare? Cum vor rezista alte sectoare asaltului pretului energiei? Piata vrea sa aiba raspunsuri," comenta Patrick O'Hare de la Briefing.com.

 

Publicarea rezultatelor trimestriale va debuta marti, 8 iulie, cu cele ale gigantului producator de aluminiu Alcoa si care sunt deja extrem de asteptate. Pe de alta parte, agentia de rating financiar Standard & Poor's a indicat deja ca sunt numeroase intreprinderi care isi vor reduce dividendul pentru trimestrul II, numarul acestora crescand cu 400% in raport cu trimestrul II din 2007.

Indicele mexican, Mexican Bolsa Index, a crescut cu 0,16%, iar cel brazilian, Brazil Bovespa Stock Idx, s-a depreciat ieri cu 0,47%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă