Emisarul special al ONU pentru Kosovo, fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, a prezentat ieri Grupului de Contact planul sau pentru statutul final al provinciei. Planul “ar trebui sa tina seama de vointa de independenta a populatiei majoritare albaneze si sa protejeze minoritatea sarba”.
Potrivit unui purtator de cuvant al oficialului ONU, dupa prezentarea planului, acesta “a avut o scurta discutie cu reprezentantii grupului de contact asupra perspectivelor”. Dupa reuniunea cu usile inchise dintre Ahtisaari si diplomati de rang din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Rusia plus Uniunea Europeana si NATO, a durat o ora si jumatate. Nici o declaratie de presa nu a fost facuta dupa si nu au fost furnizate nici un fel de detalii asupra continutului planului. Surse diplomatice au aruncat totusi cateva raze de lumina asupra misteriosului plan inainte ca acesta sa fie prezentat.
Misiune imposibila
Principala misiune a lui Ahtisaari a fost sa realizeze o imposibilitate. Sa puna in discutie singurul lucru care era interzis a fi pus in discutie: independenta Kosovo. Prin urmare, surse convergente au sustinut ca, planul nu contine cuvantul “independenta”. Motivul consta in faptul ca, pe de o parte, pentru a intra in vigoare, planul va trebui adoptat de Consiliul de Securitate al ONU, iar pe de alta, cum Belgradul respinge orice referinta la independenta, Rusia a avertizat deja ca va recurge la dreptul de veto la ONU.
Belgradul, inflexibil
Propunerile lui Ahtisaari vor fi facute publice abia dupa 2 februarie, mai intai la Pristina, apoi la Belgrad. Este greu de imaginat insa cum se va reusi gasirea unei solutii de vreme ce intre cele doua parti nu exista nici un fel de acord. Joi, la Strasbourg, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat, la randul ei, o rezolutie privind Kosovo, din care, de asemenea, referinta la independenta a fost scoasa. Cu acest prilej, Ahtisaari a declarat ca planul sau are drept obiectiv crearea unui Kosovo democratic in care minoritatile sa se bucure de o protectie reala. Desi planul prevede ca protectia minoritatii sarbe ar urma sa fie garantata de administratia UE, Belgradul nu are de gand sa discute optiunea suveranitatii Kosovo. Ministrul economiei, Predrag Bubalo, a amintit ieri ca in octombrie sarbii au adoptat prin referendum o Constitutie noua, in care Kosovo este mentionat ca parte a Serbiei, iar Parlamentul de la Belgrad a adoptat doua rezolutii pe aceeasi tema. “Daca solutia propusa este contrara, vom apara ceea ce este continut in Constitutie si rezolutii”, a declarat oficialul sarb, fara sa precizeze insa ce intelege prin “a apara”. In schimb, ministrii de externe ai tarilor membre NATO, reuniti la Bruxelles, “sustin in unanimitate” planul lui Ahtisaari.