Incubatoarele şi o parte din aparatele existente în salonul de Terapie Intensivă din Maternitatea Giuleşti au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani, unde vor fi expertizate, potrivit Mediafax.
Aparatul de aer condiţionat şi reţeaua de alimentare a sa, de la care se presupune că ar fi pornit incendiul urmează să fie aduse cu un alt transport cel mai probabil în cursul zilei de sâmbătă.
Incurbatoare, cabluri, prize şi o mare parte din aparatura existentă în salonul de Terapie Intensivă din Maternitatea Giuleşti au fost transportate cu două camioane ale Jandarmeriei la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani.
Potrivit şefului de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani, Constantin Lupu, toată aparatura care a existat în salonul unde s-a produs tragedia în urma căreia cinci bebeluşi au murit, iar alţi şase sunt răniţi grav va ajunge la INSEMEX pentru expertiză tehnică.
„Sâmbătă dimineaţă, înainte de ora 2.00, la INSEMEX au ajuns două camioane ale Jandarmeriei încărcate cu aparatura existentă în salonul de ATI în momentul producerii incendiului. Sunt incubatoare, prize, cabluri. Toate probele prelevate marţi de anchetatori. Printre ele nu am văzut aparatul de aer condiţionat şi reţeaua de alimentare a sa, însă, din câte am înţeles, acestea vor fi trimise în cursul zilei de sâmbătă. Voi fi anunţat când pleacă spre noi”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX Constantin Lupu.
Potrivit acestuia, expertizarea probelor va dura aproximativ o săptămână, însă raportul va fi finalizat în două săptămâni după ce experţilor li se vor pune la dispoziţie şi alte acte care sunt întocmite de anchetatori.
„Sperăm ca în două săptămâni să avem gata raportul de expertiză şi să-l predăm pentru ca ancheta să continue”, a mai declarat şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani.
Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală „in rem” pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.
Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.